Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ΗΠΑ: Συνελήφθη ο αστυνομικός που δολοφόνησε τον Τζορτζ Φλόιντ

Εξελίξεις με την υπόθεση του

29 Μαΐου 2020 21:05
ΗΠΑ: Συνελήφθη ο αστυνομικός που δολοφόνησε τον Τζορτζ Φλόιντ

Οι αρχές στη Μινεσότα των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι συνελήφθη ο αστυνομικός που δολοφόνησε τον Τζορτζ Φλόιντ, πατώντας τον στο λαιμό.

Η απάνθρωπη δολοφονία του έχει προκαλέσει κύμα οργής, ενώ πολλοί αναφέρουν ότι πρόκειται για μια ρατσιστική επίθεση. Μπορείτε να δείτε εδώ το ανατριχιαστικό βίντεο που καταγράφηκε, στο οποίο φαίνεται ξεκάθαρα ο αστυνομικός να πατάει με το γόνατο του τον Φλόιντ, ενώ εκείνος έλεγε ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει.

Πρόκειται για τον Ντέρεκ Κάουβιν που αφαίρεσε με αυτό τον τραγικό τρόπο τη ζωή του 46χρονου Αφροαμερικανού.

Ο κυβερνήτης της Μινεσότας Τιμ Γουόλζ έκανε νωρίτερα έκκληση να σταματήσουν οι συγκρούσεις τονίζοντας ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη.

«Πρέπει να αποκαταστήσουμε την τάξη στην κοινωνία μας πριν αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε το ζήτημα. Δεν γίνεται να έχουμε τις λεηλασίες και την αποθράσυνση που ξεκίνησε», πρόσθεσε ο Γουόλζ.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά τον αστυνομικό βαραίνουν 18 καταγγελίες εναντίον του στο Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της αστυνομίας για υπερβολική χρήση βίας.

Εξελίξεις στη Μινεσότα: Ελεύθερο το συνεργείο το CNN - Ζήτησε συγγνώμη ο Κυβερνήτης

Νέες εξελίξεις υπάρχουν στη Μινεσότα των ΗΠΑ γύρω από το απεχθές γεγονός της σύλληψης του συνεργείου του CNN στη Μινεάπολη, με τις Αρχές να το αφήνουν ελεύθερο και τον Κυβερνήτη να ζητά συγγνώμη.

Ο Αφροαμερικανός ρεπόρτερ Ομάρ Χιμένες μόλις είχε δείξει στην κάμερα τη σύλληψη ενός διαδηλωτή όταν περίπου έξι λευκοί αστυνομικοί τον περικύκλωσαν και φόρεσαν χειροπέδες στον ίδιο και στα τρία μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου και τους απομάκρυναν από το σημείο, όπου κάλυπταν τις διαδηλώσεις για το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.

«Μπορούμε να μετακινηθούμε στο σημείο που θέλετε», δήλωσε στους αστυνομικούς που φορούσαν αντιασφυξιογόνες μάσκες και κρατούσαν ασπίδες, προτού εξηγήσει ότι ο ίδιος και το τηλεοπτικό συνεργείο είναι δημοσιογράφοι. «Φεύγουμε από τη μέση», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τους συνέλαβε επειδή δεν υπάκουσαν στις εντολές να μετακινηθούν από το σημείο όπου βρίσκονταν.

Ο Χιμένες είπε ότι το πλήρωμα στεκόταν σε έναν δρόμο για περίπου μιάμιση ώρα πριν την επέμβαση της αστυνομίας. Μετακινήθηκαν σε μια γωνία για να φύγουν από την μέση.

Πάνω από μια ώρα αργότερα, οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

«Αυτό που μου έδωσε μια κάποια ανακούφιση ήταν ότι συνέβη σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση», δήλωσε ο Χιμένες στους τηλεθεατές μετά την απελευθέρωσή του. «Δεν χρειάζεται να αμφιβάλλεις για την ιστορία μου, δεν φιλτράρεται με κανέναν τρόπο. Την είδες με τα ίδια σου τα μάτια».

Τα πλάνα της σύλληψης μπορεί να κλιμακώσουν τη φυλετική ένταση στην πόλη και σε ολόκληρη τη χώρα, όπου έχουν πραγματοποιούνται διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Ο Χιμένες είναι μαύρος, ενώ οι περισσότεροι αστυνομικοί που τον συνέλαβαν ήταν λευκοί.

«Ένας ρεπόρτερ του CNN και η ομάδα παραγωγής του συνελήφθησαν σήμερα το πρωί στην Μινεάπολη επειδή έκαναν τη δουλειά τους, παρά την ταυτοποίησή τους - μια σαφή παραβίαση των δικαιωμάτων τους της Πρώτης Τροπολογίας. Οι αρχές στη Μινεσότα, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνήτη, πρέπει να απελευθερώσουν αμέσως τους τρεις εργαζομένους του CNN», ανέφερε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο σε ανάρτηση στο Twitter πριν τα μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου αφεθούν ελεύθεροι.

Συγγνώμη από τον κυβερνήτη της Μινεσότα

Ο παρουσιαστής του CNN Τζον Μπέρμαν είπε στους τηλεθεατές περίπου μία ώρα μετά τις συλλήψεις ότι ο πρόεδρος του δικτύου Άνταμ Ζάκερ συνομίλησε με τον κυβερνήτη της Μινεσότα, Τιμ Ουόλς, ο οποίος είπε ότι «ζήτησε βαθύτατα συγγνώμη» και εργάζεται για να απελευθερωθούν ο δημοσιογράφος και τα μέλη του συνεργείου.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share