Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Αγριεύει η κόντρα του Ντόναλντ Τραμπ με το Twitter - Θέλει να το «κόψει» ο πλανητάρχης

Τι έχει συμβεί;

29 Μαΐου 2020 17:41
Αγριεύει η κόντρα του Ντόναλντ Τραμπ με το Twitter - Θέλει να το «κόψει» ο πλανητάρχης
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Η κόντρα του Ντόναλντ Τραμπ με το Twitter φαίνεται πως αγριεύει, με τον πλανητάρχη να επιθυμεί να το «κόψει», μετά από μια ανάρτησή του θεωρήθηκε ως... fake news, ενώ το Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης τον κατηγορεί, ότι προωθεί τη βία.

Από τη μία χρησιμοποιεί ιδιαίτερα το κοινωνικό δίκτυο για να επικοινωνεί με τους διαδικτυακούς ακολούθους του και να αναρτά τα σχέδια και τις σκέψεις του.

Από την άλλη, κατηγορεί το Twitter για «φίμωση του ελεύθερου λόγου» και μόλις χτες, Πέμπτη, υπέγραψε διάταγμα για τη νομική προστασία που έχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις ΗΠΑ.

Οι σημάνσεις στο Twitter που προκάλεσαν την αγανάκτηση Τραμπ

Ο πόλεμος μεταξύ Twitter και Τραμπ έγινε εμφανής σε όλους, αυτή την εβδομάδα.

Την Τρίτη, το εργαλείο διασταύρωσης του Twitter τοποθέτησε σήμανση σε ανάρτηση του Τραμπ για κίνδυνο «στημένων» εκλογών στην Καλιφόρνια καθώς η αμερικανική Πολιτεία σχεδιάζει να επεκτείνει την ψηφοφορία μέσω ταχυδρομείου ως μέτρο προστασίας κατά του κορωνοϊού.

Η εταιρεία, ωστόσο, ανέφερε πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα ταχυδρομικά ψηφοδέλτια μπορούν να συνδεθούν με απάτη στην ψηφοφορία.

Επιπλέον, προειδοποίησε τους χρήστες ότι ο Τραμπ λανθασμένα ισχυρίστηκε πως η Καλιφόρνια θα στείλει ταχυδρομικά ψηφοδέλτια σε οποιονδήποτε κατοικεί στην πολιτεία. Το Twitter διευκρίνισε πως μόνο καταγεγραμμένοι ψηφοφόροι θα λάβουν ταχυδρομικά ψηφοδέλτια.

Οργισμένη αντίδραση Τραμπ για τη σήμανση στο Twitter

Η σήμανση στην ανάρτησή του στο Twitter, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ που κατηγόρησε το κοινωνικό δίκτυο για παρέμβαση στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020.

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι ο ίδιος εξέφρασε την ενόχλησή του χρησιμοποιώντας και πάλι… το Twitter!

«Το Twitter τώρα παρεμβαίνει στις προεδρικές εκλογές του 2020» έγραψε στην ανάρτησή του ο Τραμπ, συμπληρώνοντας «λένε πως η δήλωσή μου για τα ταχυδρομικά ψηφοδέλτια, τα οποία θα οδηγήσουν σε μαζική διαφθορά και απάτη, είναι λάθος, βασισμένοι σε διασταύρωση στοιχείων από το Fake News CNN και την Amazon Washington Post».

Ο Τραμπ συνέχισε γράφοντας πως το Twitter «φιμώνει τον ελεύθερο λόγο» και πως ο ίδιος, ως πρόεδρος των ΗΠΑ, δεν θα το επιτρέψει να συμβεί.

Σε επόμενες αναρτήσεις του, κατηγόρησε το Twitter ότι έχει στο «στόχαστρο» τους Συντηρητικούς.

«Είδαμε τι προσπάθησαν να κάνουν και απέτυχαν, το 2016 (σ.σ. στις προεδρικές εκλογές)» έγραψε και προειδοποίησε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές θα «τα ρυθμίσουν ή θα τα κλείσουν (σ.σ. τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης), πριν επιτρέψουμε αυτό να συμβεί».

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε μια πιο εξελιγμένη εκδοχή αυτού να ξανασυμβεί» πρόσθεσε.

Υπεγράφη το διάταγμα για τα κοινωνικά δίκτυα

Το προαναγγελθέν διάταγμα για τα κοινωνικά δίκτυα υπεγράφη, τελικά, την Πέμπτη.

Το διάταγμα ενδέχεται να αλλάξει την Ενότητα 230, η οποία προστατεύει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από δικαστικές διαφορές.

Το διάταγμα στοχεύει να τροποποιήσει τη νομική προστασία που έχουν τεχνολογικοί κολοσσοί από αγωγές για περιεχόμενο που φιλοξενείται στις πλατφόρμες τους, όπως είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.
«Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε την ελευθερία της έκφρασης απέναντι σε έναν από τους χειρότερους κινδύνους» δήλωσε ο Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε το Twitter ότι ενέργησε υπό την επιρροή «άποψης» και ότι δεν συμπεριφέρθηκε ως μια «ουδέτερη πλατφόρμα».

«Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συνεχιστεί, είναι πολύ άδικο» πρόσθεσε.

Twitter: Αντιδραστικό και πολιτικοποιημένο προεδρικό διάταγμα

Την υπογραφή του διατάγματος έσπευσε να σχολιάσει το Twitter κάνοντας λόγο για «αντιδραστική και πολιτικοποιημένη» κίνηση.

«Αυτό το προεδρικό διάταγμα είναι μια αντιδραστική και πολιτικοποιημένη προσέγγιση σε έναν νόμο-ορόσημο. Η Ενότητα 230 προστατεύει την αμερικανική καινοτομία και την ελευθερία έκφρασης και υποστηρίζεται από δημοκρατικές αξίες. Οι προσπάθειες να διαβρωθούν μονομερώς απειλούν το μέλλον των ελευθεριών του διαδικτυακού λόγου και του ίντερνετ» ανέφερε το κοινωνικό δίκτυο.

Λίγες ώρες αργότερα, νέο επεισόδιο καταγράφηκε στην κόντρα μεταξύ Τραμπ και Twitter.

Το κοινωνικό δίκτυο τοποθέτησε ειδική σήμανση σε ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για τα επεισόδια στη Μινεάπολη μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

«Αυτό το Tweet παραβίασε τους Κανόνες του Twitter σχετικά με τον εγκωμιασμό πράξεων βίας. Ωστόσο, το Twitter έκρινε ότι το Tweet μπορεί να παραμείνει προσβάσιμο για λόγους δημόσιου συμφέροντος» αναφέρει η επισήμανση που έχει «κρύψει» το μήνυμα του Τραμπ.

Στην επίμαχη ανάρτηση, ο Τραμπ ανέφερε τα εξής:

«Αυτοί οι ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ αμαυρώνουν τη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ και δεν θα το επιτρέψω αυτό να συμβεί. Μόλις μίλησα με τον κυβερνήτη Τιμ Βαλτζ και του είπα ότι ο στρατός είναι πλήρως μαζί του. Παρά οποιαδήποτε δυσκολία θα ανακτήσουμε τον έλεγχο, αλλά όταν αρχίζουν οι λεηλασίες αρχίζουν και οι πυροβολισμοί. Σας ευχαριστώ!»

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share