Σάββατο, 11 Ιουλίου 2020

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα έχουμε εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού» - Προειδοποίηση από τον καθηγητή λοιμωξιολογίας, Νίκο Σύψα (Video)

Κρούει καμπανάκι για τον τουρισμό

27 Μαΐου 2020 10:43
«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα έχουμε εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού» - Προειδοποίηση από τον καθηγητή λοιμωξιολογίας, Νίκο Σύψα (Video)
Αρθρογράφος: Γιάννης Κυριακόπουλος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ATHENSMAGAZINE.GR

Follow us on Google News

Δεν έχουμε αμφιβολία πως θα έχουμε εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού, δήλωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, αναφερόμενος στο άνοιγμα του τουρισμού, στο πλαίσιο της άρσης των μέτρων που είχαν ληφθεί για τον φονικό ιό.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, επεσήμανε ωστόσο ότι αν κλείσει ο τουρισμός και φτωχοποιηθεί ένα μεγάλο της κοινωνίας, θα είναι πολύ περισσότερα τα προβλήματα και σε ό,τι αφορά τον υγειονομικό τομέα.

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος είπε ότι θα υπήρχαν στην Ελλάδα 13.685 νεκροί αν δεν λαμβάνονταν έγκαιρα τα μέτρα, εξήγησε πως αυτό ήταν το μέτριο σενάριο. Κάλεσε δε όσους αμφιβάλλουν για την ανάγκη του «lockdown», να κοιτάξουν τα στοιχεία στην Ιταλία και άλλες χώρες.

Ο κ. Σύψας επανέλαβε ότι ο ιός είναι καινούριος και παρατήρησε πως οι μελέτες για θεραπεία εναλλάσσονται και μερικές φορές είναι αντικρουόμενες. Πρόσθεσε εξάλλου ότι πολλές φορές χρειάζεται να ανακληθούν προηγούμενες αποφάσεις.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, εξέφρασε την εκτίμηση ότι εκεί το παιδί μπορεί να μάθει να συμπεριφέρεται κατά του ιού. «Είναι η ιδανική εποχή να ανοίξει τώρα το σχολείο» επέμεινε και συμπλήρωσε ότι «το φυσικό περιβάλλον των παιδιών είναι το σχολείο, δεν είναι το σπίτι».

"Ο ιός είναι ακόμα εδώ, μπορεί να μεταδοθεί σαν πυρκαγιά"

Την ανησυχία του για τον εφησυχασμό που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στους πολίτες για τον κορωνοϊό, εξέφρασε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Νίκος Σύψας εξήγησε ότι στην Ελλάδα τα κρούσματα είναι πάρα πολύ λίγα, έχουμε τον καλύτερο δείκτη Ρ0 σε όλη την Ευρώπη και υπάρχει στην κοινωνία ένας εφησυχασμός ότι «τελειώσαμε». «Δυστυχώς ο ιός είναι ακόμη εδώ και μπορεί να γυρίσει απότομα. Ο ΠΟΥ είπε το αυτονόητο, ότι αν παραβιάσουμε τους βασικούς κανόνες, που είναι ο κανόνας της απόστασης όλα όσα κερδίσαμε θα τα χάσουμε και ταχύτατα», τόνισε ο κ. Σύψας.

Ο καθηγητής τόνισε ότι σε δυο εβδομάδες θα δούμε τις επιπτώσεις των συνωστισμών σε πλατείες και μπαρ και εξέφρασε την ελπίδα «να μην είναι άσχημες».

Νίκος Σύψας λοιμωξιολόγος

«Μπορεί να υπάρξει νέο κύμα κορωνοϊού ανά πάσα στιγμή»

Ο Νίκος Σύψας προειδοποίησε ότι μπορεί να υπάρξει νέο κύμα της πανδημίας «ανά πάσα στιγμή» και έφερε ως παράδειγμα τη Γερμανία, όπου σε κάποιες περιοχές η παραβίαση των κανόνων έφερε ξαφνικά 150 κρούσματα σε μία ημέρα. «Ο ιός εάν βρεθεί σε μια κλειστή περιοχή, όπως σε έναν συνωστισμό, μπορεί να μεταδοθεί σαν πυρκαγιά, δηλαδή ο ένας άνθρωπος να μην μολύνει δύο ή τρεις να μολύνει δέκα ή εκατό κι αυτοί άλλους εκατό», τόνισε ο κ. Σύψας και επανέλαβε ότι απαιτείται να μην υπάρξει εφησυχασμός και να τηρείται ο κανόνας των αποστάσεων.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share