Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Συναγερμός στον Εβρο: Έκτακτη ενίσχυση με 400 αστυνομικούς

Φρούριο

26 Μαΐου 2020 19:07
Συναγερμός στον Εβρο: Έκτακτη ενίσχυση με 400 αστυνομικούς
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στην ΕΛ.ΑΣ., υπό το φόβο η Τουρκία να ξεδιπλώσει εκ νέου σχέδιο μαζικής μετακίνησης μεταναστών στα σύνορα του Έβρου. Ενώ, σε μια ακραία πρόκληση προχωρούν οι Τούρκοι στον Έβρο, μετά την κρίση που προέκυψε στο σημείο Μελισσοκομείο, αφού ο ίδιος ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε, ότι η χώρα του θα στείλει ξανά μετανάστες.

Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. αποφάσισε την έκτακτη ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στην ελληνοτουρκική μεθόριο. Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, συνολικά 400 αστυνομικοί θα μετακινηθούν άμεσα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας στα σύνορα του Έβρου. Ήδη εκδόθηκε η πρώτη διαταγή του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. για τη μετακίνηση στον Έβρο συνολικά 125 αστυνομικών που θα συνδράμουν στις περιπολίες στην οριογραμμή, ενώ αναμένεται και δεύτερη διαταγή που θα αφορά σε 280 άντρες των ΜΑΤ που θα πάρουν το δρόμο για τα χερσαία σύνορα.

Η διαταγή του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. κάνει λόγο για ενδεχόμενη μαζική είσοδο παράνομων μεταναστών. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η ενίσχυση γίνεται «στο πλαίσιο της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών στα ελληνοτουρκικά σύνορα και αποτροπής νέας ενδεχόμενης μαζικής εισόδου παράτυπων μεταναστών στη χώρα μας. Ενισχύουμε για εκτέλεση περιπολιών κατά απόσπαση ή προσωρινή μετακίνηση για όσους αστυνομικούς…».

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές πληροφόρησης, η απόφαση για την έκδοση της διαταγής ελήφθη το βράδυ της Τρίτης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Οι ελληνικές Αρχές φαίνεται ότι φοβούνται «επανάληψη» των όσων έγιναν στον Έβρο στις αρχές του περασμένου Μαρτίου. Φαίνεται, πάντως, ότι ο Έβρος θα μετατραπεί σε «φρούριο», με ακόμα πιο ενισχυμένες δυνάμεις, οι οποίες σε συνδυασμό με τα οχυρωματικά έργα στα σύνορα θα δυσκολέψουν το «έργο» των τουρκικών υπηρεσιών.

Πηγή: ethnos.gr

«Αυτά είναι ανοησίες...» - Στην αντεπίθεση ο Νίκος Δένδιας για την κρίση στον Έβρο

Ηχηρή απάντηση στο ζήτημα της κρίσης του Έβρου έδωσε ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος έκανε λόγο για ανοησίες, αναφορικά με τα δημοσιεύματα περί κατάληψης ελληνικού εδάφους από Τούρκους.

Ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε στον ΣΚΑΪ και ανέφερε ότι υπήρξε μια κινητικότητα στον Έβρο, όμως δεν υπήρξε κατάληψη εδάφους. Η ιστορία αυτή όπως είπε ξεκίνησε από ένα ξένο δημοσίευμα το οποίο αναπαρήγαγε εδώ ελληνικό ακροδεξιό κόμμα.

Η Ελλάδα ξεκίνησε προπαρασκευαστικές μετρήσεις για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο. Τότε, «η Τουρκία ζήτησε να της γνωρίσουμε τις συντεταγμένες κατασκευής του φράχτη και η Ελλάδα απάντησε αρνητικά και ότι ο φράχτης κατασκευάζεται αποκλειστικά εντός ελληνικού εδάφους», εξήγησε ο κ. Δένδιας.

Παρατηρήθηκε κινητικότητα από την Τουρκία σε σημείο του φράχτη. Τότε το ΥΠΕΞ έστειλε δεύτερη διακοίνωση στον Πρέσβη της Τουρκίας απαιτώντας να μην υπάρχει η παραμικρή τουρκική ενέργεια επ’ αυτού, επεσήμανε.

Η SUN υιοθέτησε τον ισχυρισμό περί κατάληψης από Τούρκους 16 στρεμμάτων ελληνικού εδάφους. Ο κ. Δένδιας προσέθεσε πως τον ισχυρισμό αυτό υιοθέτησε και επανέλαβε ακροδεξιό κόμμα και στη συνέχεια υπερακόντισε την ανοησία αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Απολύτως ψευδής ισχυρισμός», τόνισε ο κ. Δένδιας. «Σε αυτά δεν παίζει κανείς, ούτε είμαι διατεθειμένος τα μεγάλα ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής να τα θέσω στη βάσανο των μικροκομματικών συμφερόντων. Το εθνικό συμφέρον δε μπορεί να γίνεται κλωτσοσκούφι για δημοσκοπικά συμφέροντα. Να σταματήσουν οι ανοησίες εδώ».

Επισήμανε επίσης, ότι είναι συνταγματική μας υποχρέωση η προστασία του εθνικού εδάφους και προσέθεσε πως καμία κυβέρνηση δεν έχει το συνταγματικό δικαίωμα να εκχωρήσει ούτε ένα εκατοστό.

Όπως εξήγησε ο υπουργός η τουρκική πλευρά επιδιώκει την ένταση, ωστόσο η Ελλάδα δεν πέφτει σε αυτή την παγίδα. «Οφείλουν να λειτουργούν ως μια σύγχρονη χώρα».

Όπως είπε, για το θέμα αυτό υπερακόντισε και ο ΣΥΡΙΖΑ, και έτσι η είδηση αναπαράχθηκε χωρίς να είναι αλήθεια.

Ανέφερε επίσης πως ο φράχτης στον Έβρο συνεχίζεται κανονικά όπως είχε προγραμματιστεί.

Διπλωματικές πηγές επίσης τόνισαν πως «η συνοριακή γραμμή είναι χαραγμένη βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης και του Πρωτοκόλλου του 1926, είναι αναγνωρισμένη και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση, τονίζουν διπλωματικές πηγές».

TAGS
 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share