Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

«Θα είχαμε 13.685 νεκρούς αν...» - Δήλωση-σοκ από τον Σωτήρη Τσιόρδα (Video)

Όλα όσα είπε

26 Μαΐου 2020 18:46
«Θα είχαμε 13.685 νεκρούς αν...» - Δήλωση-σοκ από τον Σωτήρη Τσιόρδα (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Με δεδομένο ότι στην Ελλάδα μολύνθηκε με κορωνοϊό λιγότερο από το 1% του πληθυσμού, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητής – λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε στην τελευταία του live ενημέρωση για τον κορωνοϊό πως αν δεν είχαν ληφθεί εγκαίρως τα μέτρα, τότε στην Ελλάδα θα θρηνούσαμε 13.685 νεκρούς από τον ιό.

«Βάσει των μαθηματικών μας εκτιμήσεων είχαμε συνολικό ποσοστό κρουσμάτων κάτω από 1% του πληθυσμού. Σήμερα έχουν καταγραφεί 173 θάνατοι. Με το καλύτερο δυνατό σενάριο, δηλαδή ένα 0,55% και χωρίς τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, δηλαδή μια μείωση των επαφών του πληθυσμού περίπου 10%, ο αριθμός των θανάτων θα είχε μια μέση τιμή 13.685 θανάτους» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Ενώ με μία μείωση των επαφών κατά 20% θα ήταν 7.015 θάνατοι. Τα χειρότερα σενάρια δεν τα αναφέρω, γιατί έστω και αργά κάποια μέτρα θα τα παίρναμε. Τότε όμως θα ήταν αργά».

«Στις 26 Μαΐου στην Ελλάδα μας, καταγράφονταν συνολικά 16 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού, έναντι 815 στο Βέλγιο, 574 στην Ισπανία, πάντα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, 555 στο Ηνωμένο Βασίλειο και 544 στην Ιταλία. Αν ξεχνούσα τις μαθηματικές εκτιμήσεις και στη χώρα μας είχαμε περίπου 500 θανάτους ανά εκατομμύριο, λιγότερους από αυτούς που σας αναφέρω, θα αναμέναμε περίπου 5.400 θανάτους» κατέληξε φορτισμένος συγκινησιακά ο Σωτήρης Τσιόδρας.

«Τα παιδιά νοσούν λιγότερο από τον κορωνοϊό γιατί...» - Η απάντηση του Σωτήρη Τσιόδρα

Την απάντηση του για το λόγο, που τα παιδιά νοσούν λιγότερο από τον κορωνοϊό, έδωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, με τον ίδιο να προσφέρει ενδιαφέροντα στοιχεία από έρευνα του ΕΚΠΑ.

Κάθε ημέρα που περνάει μαθαίνουμε όλο και περισσότερες πληροφορίες για τον κορωνοϊό, τον τρόπο δράσης τους και το πως προσβάλει τους ασθενείς. Και σήμερα, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε επικαλούμενος ελληνική μελέτη πως τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο από τον κορωνοϊό σε σχέση με τους ενήλικες. Ανακοίνωση ευχάριστη, ενόψει και της συζήτησης για την επάνοδο των μικρών παιδιών στα δημοτικά σχολεία, με τις οριστικές αποφάσεις να αναμένονται την προσεχή Δευτέρα, αν και ο καθηγητής προειδοποίησε για επερχόμενο δεύτερο κύμα.

Όπως είπε ο κύριος Τσιόδρας, «ελληνική μελέτη από συναδέλφους πανεπιστημιακούς του ΕΚΠΑ έδειξε σημαντική έκπτωση των οσφρητικών λειτουργιών σε ενήλικες ασθενείς με την νέα νόσο. Η μελέτη χρησιμοποίησε αντικειμενικό τρόπο μέτρησης οσφρητικής δυσλειτουργίας με ειδικά τεστ και ανίχνευσε διαταραχές της όσφρησης σε 64% των ασθενών».

«Οι κορωνοϊοί προσβάλουν το οσφρητικό επιθήλιο λόγω της αυξημένης έκφρασης που παρουσιάζει στον υποδοχέα 2. Είναι το περίφημο ένζυμο που αποτελεί την πόρτα του οργανισμού για να μπει ο ιός στο σώμα μας. Έχει σχέση με το επόμενο εύρημα που θα σας αναφέρω κι εξηγεί γιατί τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά. Αφορά την περιοχή της μύτης και συγκεκριμένα την περιοχή που προσβάλλει ο ιός πρώτα», είπε ο κ. Τσιόδρας και συνέχισε:

«Νέα ευρήματα από την Νέα Υόρκη υποστηρίζουν πως τα παιδιά έχουν μειωμένη έκφραση του υποδοχέα 2 στην μύτη. Δηλαδή παράγουν σημαντικά μικρότερες ποσότητες αυτής της πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει στον οργανισμό μας. Ο βλεννογόνος της μύτης είναι από τις πρώτες εστίες της λοίμωξης στον οργανισμό».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share