Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Πάσχα: Σήμερα το βράδυ η Ανάσταση - Πώς θα γιορταστεί στις εκκλησίες (Video)

Όλες οι λεπτομέρειες

26 Μαΐου 2020 12:09
Πάσχα: Σήμερα το βράδυ η Ανάσταση - Πώς θα γιορταστεί στις εκκλησίες (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Με εγκύκλιο της Αρχιεπισκοπής η οποία απεστάλη σε μοναστήρια και εκκλησίες, σήμερα θα εορταστεί η Ανάσταση που λόγω των συνθηκών του κορωνοϊού και της καραντίνας δεν εορτάσθηκε το Μεγάλο Σάββατο.

Η εγκύκλιος φέρει την υπογραφή του Πρωτοσύγκελου της Αρχιεπισκοπής, Αρχιμανδρίτη Βαρνάβα Θεοχάρη. Στη Μητρόπολη των Αθηνών θα γίνει Εσπερινή Δοξολογία, από τις 9 το βράδυ έως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα, με τη Θεία Λειτουργία του Πάσχα και θα χοροστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Στην εγκύκλιο τονίζεται, ότι σε όσες εκκλησίες ή μονές τελέσουν τη λειτουργία, "θα δοθεί η ευκαιρία στους πιστούς να αναβιώσουν την πασχαλινή χαρά, την οποία στερήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού". Φυσικά και στην περίπτωση αυτή ισχύουν οι περιοριστικοί όροι που έχουν ισχύ από τις 17 Μαΐου έως και τις 5 Ιουνίου.

Που σημαίνει ότι ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων καθορίζεται από την αναλογία ένα άτομο ανά 10 τ.μ., ενώ οι παρευρισκόμενοι θα πρέπει να διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Ο μέγιστος αριθμός γίνεται 50, στην περίπτωση που οι χώροι λατρείας είναι άνω των 500 τ.μ.

«Η εκκλησία θυσιάζεται, είναι άλλο πράγμα η Θεία Κοινωνία» - Η απάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στο σάλο που ξέσπασε

Μια μετριοπαθή στάση θέλησε να ακολουθήσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος μίλησε για το σάλο που έχει ξεσπάσει για την παράνομη Θεία Κοινωνία σε Κουκάκι και Κέρκυρα, για τις οποίες μάλιστα υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση με απαίτηση του Νίκου Χαρδαλιά, με τον προκαθήμενο της ελληνικής Εκκλησίας να τονίζει, ότι η Θεία Κοινωνία είναι κάτι διαφορετικό, ισχυριζόμενος πως το εκκλησιαστικό πνεύμα είναι κάτι που ξεκουράζει τον άνθρωπο.

Ο Αρχιεπίσκοπος πήρε θέση και πρόσθεσε, ότι η εκκλησία θυσιάζεται όλο αυτό τον καιρό για το κοινό καλό, στην προσπάθεια αναχαίτισης του κορωνοϊού, ζητώντας ξανά να τηρηθούν τα μέτρα αναφορικά με τις συναθροίσεις, που προκύπτουν από τις κυβερνητικές αποφάσεις, αλλά αρνούμενος σε κάθε περίπτωση να σχολιάσει τα περιστατικά, τα οποία ξεσήκωσαν «θύελλα» αντιδράσεων στην χώρα μας.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε: «Η εκκλησία θυσιάζεται, δίνεται, οι άνθρωποι της εκκλησίας κάνουν πολλές φορές τα δικά τους».

Και συνέχισε: «Το πνεύμα το λειτουργικό και το εκκλησιαστικό συνεχίζει να ξεκουράζει τον άνθρωπο. Και αυτοί που το αρνούνται, και αυτοί που κάνουν τον δύσκολο, θέατρο παίζουν κι αυτοί, έχουν την αγωνία τους τώρα μέσα τους αν τους ψάξουμε».

Επισημαίνοντας τη διάκριση ανάμεσα στη Θεία Ευχαριστία και τη συνάθροιση είπε: «Έχουμε δυο στοιχεία εδώ: Το στοιχείο της Θείας Ευχαριστίας και το θέμα της συναθροίσεως. Είναι διαφορετικά πράγματα αυτά. Στη Θεία Ευχαριστία δεν χωρά έκπτωση, δεν χωρά ασθένεια, αλλά δεν είναι από αυτά που συζητούνται. Αυτό της συναθροίσεως όμως είναι θέμα που έχει σχέση με τη νοημοσύνη, με την προληπτική με την πολιτική σε κάθε χώρα. Εδώ στην Ελλάδα, όπως είναι τα πράγματα, υπάρχει μια καλή σχέση εκκλησίας και πολιτείας και πρέπει σε αυτά τα σημεία να συμβαδίζουμε και να συμπορευόμαστε» τόνισε.

Ο Αρχιεπίσκοπος ρωτήθηκε και για τα περιστατικά σε Κέρκυρα και Κουκάκι, αλλά δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο λέγοντας πως προτιμά να μιλήσει για το θέμα όταν θα έχουν τελειώσει όλα αυτά.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share