Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2020

Ραγδαίες εξελίξεις: Τότε θα είναι έτοιμο το μετρό Θεσσαλονίκης - Έτσι θα είναι ο σταθμός «Βενιζέλου»

Προχωράμε σε ιστορικές στιγμές

25 Μαΐου 2020 16:34
Ραγδαίες εξελίξεις: Τότε θα είναι έτοιμο το μετρό Θεσσαλονίκης - Έτσι θα είναι ο σταθμός «Βενιζέλου»
Αρθρογράφος: Ραφαήλ Αλαγάς
ΡΑΦΑΗΛ ΑΛΑΓΑΣ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο ζήτημα των Μεταφορών, καθώς όχι μόνο έρχονται τα αποκαλυπτήρια για τους τρεις νέους σταθμούς του μετρό της Αθήνας, αλλά πρόκειται μάλιστα σε λίγα χρόνια να είναι έτοιμο προς λειτουργία το μετρό της Θεσσαλονίκης.

Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι οι οριστικές μελέτες θα είναι έτοιμες εντός του καλοκαιριού, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες για την προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων, αλλά και για την κατασκευή του σταθμού «Βενιζέλου». Ο υπουργός Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, δήλωσε νωρίτερα ότι το Μετρό Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί ολόκληρο το 2023.

Σήμερα (25/5), μάλιστα, το υπουργείο Υποδομών κοινοποίησε ένα βίντεο από τον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, το οποίο παρουσιάστηκε κατά τη σύσκεψη που έγινε στα γραφεία της Αττικό Μετρό ΑE στην Θεσσαλονίκη, με την συμμετοχή του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, του Γενικού Γραμματέα Υποδομών κ. Γιώργου Καραγιάννη, του Γενικού Γραμματέα Μεταφορών κ. Νίκου Σταθόπουλου, του πρόεδρο της Αττικό Μετρό ΑΕ, κ. Νίκου Ταχιάου και του διευθύνοντος συμβούλου της Αττικό Μετρό κ. Νίκου Κουρ.

Αλλαγές στα ΜΜΜ: Πέφτει η τιμή του εισιτηρίου

Αλλαγές υπάρχουν στα ΜΜΜ, αφού η τιμή του εισιτηρίου, μετά από πρωτοβουλία του αρμοδίου Υπουργείου, γίνεται φθηνότερη κατά 20 λεπτά, πέφτοντας δηλαδή από το 1.40 στο 1.20, ενώ το μειωμένο εισιτήριο μειώνεται από 0.60 σε 0.50 ευρώ, κάτι που θα ισχύσει από την 1η Ιουνίου και μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Αυτή είναι η πρόταση του Υπουργείου Μεταφορών, το οποίο επέλεξε να κάνει στρογγυλοποίηση του κομίστρου προς τα κάτω, προς το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο και αναμένεται να την εγκρίνει οριστικά, τη στιγμή που έχουν γίνει ξανά καθημερινότητα οι εικόνες συγχρωτισμού.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, Κώστα Καραμανλή, το υπουργείο Μεταφορών θέλει να δώσει κίνητρα στους πολίτες ώστε να πάρουν μηνιαίες και ετήσιες κάρτες με τη νέα μειωμένη τιμή. Επισήμανε ότι με τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% από την 1η Ιουνίου έως και τις 31 Οκτωβρίου, από 1.40 ευρώ η τιμή του εισιτήριου πάει συγκεκριμένα στο 1.28 ευρώ. «Καθώς όμως πρέπει να γίνει στρογγυλοποίηση, θα κάνουμε μία πρόταση στο οικονομικό επιτελείο, αντί να πάει στο 1.30 να πάει στο 1.20» είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η μείωση τελικά θα βοηθήσει και τα έσοδα του Οργανισμού, διότι θα δώσει ένα κίνητρο στους καθημερινούς χρήστες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς να προμηθευτούν ετήσιες, εξαμηνιαίες και μηνιαίας κάρτες».

Υπενθύμισε εξάλλου ότι οι χρήστες καρτών απεριόριστων διαδρομών θα λάβουν πίστωση, για το ποσό που αντιστοιχεί στις ημέρες των περιορισμών στις μετακινήσεις, κατά την επόμενη αγορά τους, και πρόσθεσε ότι τώρα δίνεται ένα επιπλέον κίνητρο για τη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Σε κάθε περίπτωση η στρογγυλοποίηση των τιμών είναι απαραίτητη καθώς θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η δυνατότητα να δίνονται ρέστα από τα αυτόματα μηχανήματα πώλησης εισιτηρίων, τα οποία δεν μπορούν για παράδειγμα να δώσουν κέρματα μικρότερα των 10 λεπτών.

Πάντως, σημαντική αναμένεται και η μείωση στην τιμή των καρτών απεριορίστων διαδρομών,τις οποίες θέλει να προωθήσει ο ΟΑΣΑ. Ο μικρότερος ΦΠΑ αποτελεί ένα κίνητρο αγοράς μαζικών προϊόντων με χαμηλότερες τιμές ακόμα και για την ετήσια κάρτα. Να σημειωθεί μάλιστα ότι ειδικά για τις ετήσιες κάρτες, έχει ήδη ανακοινωθεί έκπτωση ύψους 10%, από την 1η Ιουνίου, ενώ σε όσους κατόχους καρτων έχασαν μέρος της αξίας τους την περίοδο της καραντίνας, στη νέα ετήσια κάρτα, θα πιστωθεί και το σύνολο των ημερών, που διήρκεσαν τα περιοριστικά μέτρα.

Αυτό αναμένεται να τονώσει σε ένα βαθμό και τα έσοδα του Οργανισμού, τα οποία έχουν συρρικνωθεί δραματικά την περίοδο της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι οικονομικές απώλειες του ΟΑΣΑ το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου ανήλθαν στα 28 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το ποσοστό μείωσης των εσόδων έφτασε το 60% τον Μάρτιο και ήταν ακόμα μεγαλύτερο τον Απρίλιο.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share