Τις προηγούμενες ημέρες τα καταστήματα εστίασης σε κάθε γωνιά της χώρας προετοιμάζονταν πυρετωδώς για τη σημερινή ημέρα που κατά πολλούς επιχειρηματίες χαρακτηρίζεται ως «δεύτερα εγκαίνια».
Αποστάσεις, αντισηπτικά στα τραπέζια και μάσκες είναι μερικές μόνο από τις νέες συνήθειες που πρέπει να εφαρμοστούν πλέον στην εστίαση προκειμένου η επιδημιολογική καμπύλη να εξακολουθήσει να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα ενόψει του «ανοίγματος» του τουρισμού. Υπενθυμίζεται ότι χθες από το υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκαν μόλις δύο νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, γεγονός που δημιουργεί «χαμόγελα» στις υγειονομικές Αρχές σε συνδυασμό με τον αισθητά μειωμένο αριθμό ασθενών που νοσηλεύεται πλέον στις ΜΕΘ.
Δείτε φωτογραφίες στο Athensmagazine.gr:
Αναλυτικά οι προϋποθέσεις λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης:
Η αναλογία που ισχύει είναι ένας πελάτης ανά δύο τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.
Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.
Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.
Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.
Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.
Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκ έως 1,70 εκ
Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.