Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

«Αυτά είναι ανοησίες...» - Στην αντεπίθεση ο Νίκος Δένδιας για την κρίση στον Έβρο

Τι απαντά ο Υπουργός;

24 Μαΐου 2020 09:46
«Αυτά είναι ανοησίες...» - Στην αντεπίθεση ο Νίκος Δένδιας για την κρίση στον Έβρο
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ηχηρή απάντηση στο ζήτημα της κρίσης του Έβρου έδωσε ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος έκανε λόγο για ανοησίες, αναφορικά με τα δημοσιεύματα περί κατάληψης ελληνικού εδάφους από Τούρκους.

Ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε στον ΣΚΑΪ και ανέφερε ότι υπήρξε μια κινητικότητα στον Έβρο, όμως δεν υπήρξε κατάληψη εδάφους. Η ιστορία αυτή όπως είπε ξεκίνησε από ένα ξένο δημοσίευμα το οποίο αναπαρήγαγε εδώ ελληνικό ακροδεξιό κόμμα.

Η Ελλάδα ξεκίνησε προπαρασκευαστικές μετρήσεις για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο. Τότε, «η Τουρκία ζήτησε να της γνωρίσουμε τις συντεταγμένες κατασκευής του φράχτη και η Ελλάδα απάντησε αρνητικά και ότι ο φράχτης κατασκευάζεται αποκλειστικά εντός ελληνικού εδάφους», εξήγησε ο κ. Δένδιας.

Παρατηρήθηκε κινητικότητα από την Τουρκία σε σημείο του φράχτη. Τότε το ΥΠΕΞ έστειλε δεύτερη διακοίνωση στον Πρέσβη της Τουρκίας απαιτώντας να μην υπάρχει η παραμικρή τουρκική ενέργεια επ’ αυτού, επεσήμανε.

Η SUN υιοθέτησε τον ισχυρισμό περί κατάληψης από Τούρκους 16 στρεμμάτων ελληνικού εδάφους. Ο κ. Δένδιας προσέθεσε πως τον ισχυρισμό αυτό υιοθέτησε και επανέλαβε ακροδεξιό κόμμα και στη συνέχεια υπερακόντισε την ανοησία αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Απολύτως ψευδής ισχυρισμός», τόνισε ο κ. Δένδιας. «Σε αυτά δεν παίζει κανείς, ούτε είμαι διατεθειμένος τα μεγάλα ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής να τα θέσω στη βάσανο των μικροκομματικών συμφερόντων. Το εθνικό συμφέρον δε μπορεί να γίνεται κλωτσοσκούφι για δημοσκοπικά συμφέροντα. Να σταματήσουν οι ανοησίες εδώ».

Επισήμανε επίσης, ότι είναι συνταγματική μας υποχρέωση η προστασία του εθνικού εδάφους και προσέθεσε πως καμία κυβέρνηση δεν έχει το συνταγματικό δικαίωμα να εκχωρήσει ούτε ένα εκατοστό.

Όπως εξήγησε ο υπουργός η τουρκική πλευρά επιδιώκει την ένταση, ωστόσο η Ελλάδα δεν πέφτει σε αυτή την παγίδα. «Οφείλουν να λειτουργούν ως μια σύγχρονη χώρα».

Όπως είπε, για το θέμα αυτό υπερακόντισε και ο ΣΥΡΙΖΑ, και έτσι η είδηση αναπαράχθηκε χωρίς να είναι αλήθεια.

Ανέφερε επίσης πως ο φράχτης στον Έβρο συνεχίζεται κανονικά όπως είχε προγραμματιστεί.

Διπλωματικές πηγές επίσης τόνισαν πως «η συνοριακή γραμμή είναι χαραγμένη βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης και του Πρωτοκόλλου του 1926, είναι αναγνωρισμένη και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση, τονίζουν διπλωματικές πηγές».

Το χρονικό της υπόθεσης στον Έβρο

Όλα ξεκίνησαν με αφορμή την παρουσίαση ενός τμήματος ελληνικού εδάφους ως τουρκικού, λόγω της αλλαγής της κοίτης του ποταμού. Από την ελληνική πλευρά, είχε γίνει διάβημα προς την Τουρκία κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

Το ζήτημα προέκυψε το προηγούμενο διάστημα στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στον Έβρο, με αφορμή την παρουσίαση ενός τμήματος ελληνικού εδάφους ως τουρκικού. Ο λόγος για τη θέση Μελισσοκομεία, νότια του Έβρου, η οποία βρίσκεται σε ένα σημείο που πλημμυρίζει κάθε χρόνο μετά το φθινόπωρο και με βάση τους χάρτες του 1923 ανήκει στην Ελλάδα. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες στοιχεία της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της γείτονος.

Η διαφορά ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία για το θέμα αυτό δεν είναι νέα και σχετίζεται με την αλλαγή της κοίτης του ποταμού Εβρου, η οποία έχει μετακινηθεί, με αποτέλεσμα στη θέση της να βρίσκεται πλέον ένα έλος, το οποίο το καλοκαίρι ξεραίνεται και τον χειμώνα πλημμυρίζει, δημιουργώντας εκεί μια νησίδα.

Στην αρχική ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών τόνισε πως «καμία ξένη δύναμη δε βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος», κάνοντας, μάλιστα, λόγο για «fake news».

«Με αφορμή διασπορά πρόσφατων fake news, τονίζεται ότι καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», αναφέρεται, χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share