Σάββατο, 06 Ιουνίου 2020

Άρση μέτρων: Πώς θα λειτουργούν οι εσωτερικοί χώροι των καταστημάτων εστίασης

Τι δηλώνει το Υπουργείο Ανάπτυξης

23 Μαΐου 2020 18:57
Άρση μέτρων: Πώς θα λειτουργούν οι εσωτερικοί χώροι των καταστημάτων εστίασης
Αρθρογράφος: Νάντια Ξυθάλη Τσουκνάκη
ΝΑΝΤΙΑ ΞΥΘΑΛΗ ΤΣΟΥΚΝΑΚΗ

ΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑ ATHENSMAGAZINE.GR

Μέσα στο πρώτο 15ημερο του Ιουνίου αναμένεται να λειτουργήσουν και οι εσωτερικοί χώροι των εστιατορίων και των λοιπόν καταστημάτων εστίασης. Τι προβλέπεται όμως και πώς ακριβώς θα γίνει η λειτουργία τους; Ωστόσο, λίγο νωρίτερα ανακοινώθηκαν και τα μέτρα που θα ισχύσουν στους κινηματογράφους.

Νωρίτερα, σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο υφυπουργός είπε ότι: «το άνοιγμα της Δευτέρας είναι ένα πολύ κρίσιμο στάδιο και από αυτό θα κριθεί η συνέχεια και η εξέλιξη της αγοράς. Δεδομένου ότι δεν μπορούν όλοι οι χώροι εστίασης να επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα εξαιτίας της έλλειψης εξωτερικού χώρου, θα κριθεί από τα επιδημιολογικά στοιχεία αν μπορεί να προχωρήσει η διευθέτηση του ζητήματος αυτού και αν τα καταστήματα αυτά μπορούν να ανοίξουν εντός του Ιουνίου. Θα λυθεί κάτω από κανόνες λειτουργίας διαφορετικούς από αυτούς που ισχύουν για τους υπαίθριους χώρους».

Ερωτηθείς για τη μείωση του ΦΠΑ κι αν αυτή θα "φτάσει" στους καταναλωτές, ο υφυπουργός ανέφερε ότι είναι σίγουρος πως η αγορά θα λειτουργήσει και θα υπάρξουν μειώσεις στις τιμές.

άρση μέτρων εστιατόρια

Όπως είπε ο κ. Παπαθανάσης, την επόμενη Δευτέρα θα επανέλθει στην εργασία του, το 45% των εργαζομένων που είχαν σταματήσει την εργασία τους και σε σύντομο χρόνο θα επιστρέψουν και οι υπόλοιποι καθώς θα υπάρξει και δεύτερο κύμα επιστροφών τον Ιούνιο.

Σε ότι αφορά τα φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά, είπε ότι γίνονται συνεχώς έλεγχοι και όπου χρειάζεται επιβάλλονται πρόστιμα.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο δημιουργίας συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού σχετικά με τον αριθμό των τραπεζοκαθισμάτων, ο κ. Παπαθανάσης είπε ότι πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς οι δήμοι έχουν την ευθύνη για την εύρεση λύσης σε κάθε περιοχή.

Σχετικά με την ρευστότητα των επιχειρήσεων, ο ίδιος σημείωσε ότι έχουν ήδη ανακοινωθεί και «τρέχουν» τα εργαλεία χρηματοδότησης.

Άρση μέτρων: Αυτό είναι το πλάνο για επανεκκίνηση του τουρισμού

Ο τουρισμός αποτελεί το μεγάλο μας στοίχημα για το καλοκαίρι, μετά την άρση των μέτρων του κορωνοϊού, με τον αρμόδιο Υπουργό, Χάρη Θεοχάρη, να παρουσιάζει το πλάνο επανεκκίνησής του και το πώς θα υλοποιηθεί με πλήρη ασφάλεια.

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα που δημοσιεύτηκαν χθες, Παρασκευή (22/5), ανοίγουν το δρόμο για να αποτελέσει η Ελλάδα ασφαλή τόπο αναψυχής για τους Ευρωπαίους τουρίστες, ενώ ο Νίκος Σύψας εμφανίστηκε εξίσου αισιόδοξος.

Οι δράσεις του υπουργείου Τουρισμού βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη μετά και τις πρόσφατες ανακοινώσεις για την επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας και ήδη ο υπουργός τρέχει τις διπλωματικές επαφές με 7-8 χώρες προκειμένου αυτές να αποτελέσουν για φέτος τις αγορές που θα τροφοδοτήσουν την Ελλάδα με επισκέπτες, στα νέα δεδομένα που επιτάσσει η εποχή του κορωνοϊού.

Μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο συζήτησης του καταδυτικού τουρισμού, ο κ. Θεοχάρης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη βάζει πρώτα την ασφάλεια, σε μια ευτυχή συγκυρία που όλα τα ξένα ΜΜΕ μιλάνε για την επιτυχία της χώρας στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Μας ζητούν να μπουν οι χώρες τους στη (σ.σ.: λευκή) λίστα, αλλά «οι γιατροί είναι αυτοί που θα βάλουν τα κριτήρια», τόνισε με νόημα ο υπουργός.

Ο κ. Θεοχάρης υπογράμμισε εξάλλου, ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που έβγαλε ολοκληρωμένα πρωτόκολλα, και ανακοίνωσε ότι σήμερα (σ.σ.: Παρασκευή) μας τα ζήτησαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού. Μπορούμε να νιώσουμε περήφανοι ως χώρα. Δεν χρειάζεται η μικροπολιτική αντιπαράθεση είπε ο κ. Θεοχάρης.

Στην παρέμβαση του ο κ. Θεοχάρης επεσήμανε ότι τώρα είναι η ώρα για συνεργασίες, με περιφέρειες, με ιδιώτες και γενικότερα με τους εμπλεκόμενους με τα τουριστικά πράγματα. Απαντώντας στην κριτική που δέχτηκε για την συνεργασία του ΕΟΤ με την Marketing Greece, σημείωσε ότι η εταιρία του ΣΕΤΕ, δεν είναι μια ιδιωτική εταιρία, αλλά μια εταιρία που ανήκει σε έναν συλλογικό φορέα και δεν ανταγωνίζεται άλλες ιδιωτικές εταιρίες. Την ίδια στιγμή προσέθεσε ο κ. υπουργός ότι η αντίστοιχη MG της Ισπανίας ή της Γαλλίας χρηματοδοτείται απευθείας από το κράτος, κάτι που δεν ισχύει στα ελληνικά δεδομένα.

Απαντώντας στην κριτική που ακούστηκε από την αντιπολίτευση, ο κ. Θεοχάρης είπε ότι ξετυλίχθηκε σε τέσσερις άξονες:

- Ότι υπάρχει μόνο επικοινωνία και όχι ουσία. Όμως, οι νεκροί που γλυτώσαμε, ο έλεγχος στα αεροδρόμια από τους ειδικούς είναι ουσία και όχι επικοινωνία: Μακάρι να είχαμε περισσότερη επικοινωνία, αλλά αυτόν τον πρωθυπουργό τον νοιάζει η ουσία και η αλήθεια..
- Ότι πρέπει να δοθούν κι άλλα χρήματα. Μοιάζει με την παλιά ταινία, που έλεγε «σταμάτα, κάθε ποτήρι και ζημιά». Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να μπουν εμπροσθοβαρώς 26 δισ. το Μάρτιο, μετά άλλα 26 τον Απρίλιο, και τον Μάιο άλλα 26.. «έτσι ξέρω κι εγώ να κάνω οικονομία» είπε ο κ. Θεοχάρης.
- Ότι ανοίγει η χώρα.. Αποδείξαμε όμως ότι η πολιτική μας εδράζεται μόνο σε αυτό που λένε οι ειδικοί.
- Ότι υπάρχει καταστροφή και δεν κάνουμε τίποτα. Νομίζω όμως ότι θέλετε και να κλείσουμε τη χώρα, με το πρόσχημα του κινδύνου ώστε να υπάρχει καταστροφή, διότι αυτό το κράτος μόνο θέλετε, να έρχονται οι πολίτες να δίνετε επιδόματα.. Εμείς, τόνισε ο κ. Θεοχάρης, δεν θα σταματήσουμε μέχρι να ανοίξουν όλες οι επιχειρήσεις. Θα κάνουμε ότι μπορούμε, να φέρουμε και τον τελευταίο δυνητικά τουρίστα με ασφάλεια, ώστε οι συμπολίτες μας να βρούνε δουλειά. Θέλουμε η οικονομία να σταθεί στα πόδια της, είπε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Θεοχάρης.

Ψηφίστηκε το «καταδυτικό» νομοσχέδιο

Ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής, μετά από μια 12ωρη συνεδρίαση, το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού με τίτλο “Ειδικές μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη”. Υπέρ της αρχής και επί του συνόλου του νομοσχεδίου ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής, “παρών” δήλωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ καταψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share