Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Νέες εξελίξεις για το φάρμακο κατά του φονικού ιού

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα νέας έρευνας;

23 Μαΐου 2020 10:30
Κορωνοϊός: Νέες εξελίξεις για το φάρμακο κατά του φονικού ιού
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Νέα στοιχεία προέκυψαν για το φάρμακο κατά του κορωνοϊού, με τις υγειονομικές αρχές να ελπίζουν σύντομα σε ευχάριστα νέα για την αντιμετώπισή του.

Η νέα έρευνα, αφορούσε τη ρεμδεσιβίρη, η οποία φάνηκε από τη μελέτη, ότι όντως μπορεί να βοηθήσει στην ταχύτερη ανάρρωση ενός ασθενούς, αλλά δεν εγγυάται την πλήρη ίαση, κάτι που σημαίνει πως χρειάζεται ένα «κοκτέιλ» φαρμάκων για αυτό το σκοπό, ενώ πρόσφατα ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε μεταδώσει σπουδαία νέα.

Τα ανάμεικτα αποτελέσματα για τη χρήση της ρεμδεσιβίρης μετά από κλινική μελέτη δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή, στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine.

Η κλινική δοκιμή έγινε σε 1.000 ασθενείς σε 10 χώρες υπό τη διεύθυνση του Άντονι Φάουτσι, διευθυντή του Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων (NIAID) των ΗΠΑ.

Ο Φάουτσι είχε δηλώσει στις 29 Απριλίου ότι τα προκαταρκτικά δεδομένα έδειχναν «πως η ρεμδεσιβίρη έχει σαφές αποτέλεσμα, σημαντικό και θετικό για τη μείωση του χρόνου αποκατάστασης», δημιουργώντας ελπίδες σε διεθνές επίπεδο.

Τι έδειξε η μελέτη για τη ρεμδεσιβίρη

Σύμφωνα με τη μελέτη, η ρεμδεσιβίρη, χορηγούμενη ενδοφλεβίως καθημερινά επί 10 ημέρες, επιτάχυνε την αποκατάσταση νοσηλευομένων ασθενών με κορωνοϊό, σε σχέση με ένα ψευδοφάρμακο: 11 ημέρες έναντι 15 σε μέση διάρκεια.

Οι ασθενείς που ήταν σε θέση να επιστρέψουν στο σπίτι τους θεωρούνται ότι ανέρρωσαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αποτέλεσμα από τη χρήση ήταν καλύτερο σε ασθενείς που νοσηλεύονταν χωρίς να βρίσκονται σε αναπνευστήρα. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές εκτιμούν ότι είναι προτιμότερο να αρχίσει η θεραπεία με ρεμδεσιβίρη πριν προχωρήσει η νόσος σε σημείο που να απαιτείται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.

Την ίδια στιγμή, η ρεμδεσιβίρη προκάλεσε λιγότερες παρενέργειες από το ψευδοφάρμακο.

Ταυτόχρονα φάνηκε επίσης να μειώνει τη θνητότητα: 7,1% των ασθενών στους οποίους χορηγούνταν ρεμδεσιβίρη πέθαναν σε 14 ημέρες, έναντι 11,9% στην ομάδα που έπαιρνε ψευδοφάρμακο. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι το αποτέλεσμα είναι κάτω από το όριο στατιστικής αξιοπιστίας και δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η διαφορά να είναι τυχαία.

Σε κάθε περίπτωση, η ρεμδεσιβίρη δεν δίνει εγγυήσεις ότι ο ασθενής θα επιβιώσει, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν τη μελέτη.

«Είναι σαφές πως μια θεραπεία κατά του ιού αναμφίβολα δεν θα είναι αρκετή από μόνη της» σημειώνουν οι ερευνητές προσθέτοντας ότι θα χρειαστούν συνδυασμοί θεραπειών, της ρεμδεσιβίρης με άλλα αντιικά φάρμακα ή άλλους τύπους θεραπειών.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share