Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Μαγικό θέαμα: Τηλεσκόπιο αποκαλύπτει τη γέννηση ενός νέου πλανήτη

Πώς δημιουργούνται τελικά;

22 Μαΐου 2020 14:31
Μαγικό θέαμα: Τηλεσκόπιο αποκαλύπτει τη γέννηση ενός νέου πλανήτη
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ένα μαγικό θέαμα αντίκρισαν με την χρήση του Very Large Telescope (VLT) στο Ευρωπαϊκό Αστεροσκοπείο της Αυστρίας, με το τηλεσκόπιο να αποκαλύπτει τη γέννηση ενός νέου πλανήτη στο διάστημα.

Η παρατήρηση αυτή έγινε δίπλα στο άστρο «AB Aurigae», όπου ένας πυκνός δίσκος από σκόνη και αέριο άρχισε να σχηματοποιείται σε ένα σημείο, όπου πράγματι θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας νέος πλανήτης. Τα χαρακτηριστικά του αυτό δείχνουν, αν και ο επικεφαλής των ερευνών στο Παρίσι, Αντόνι Μποκαλέτι, αναφέρει πως «μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί χιλιάδες εξωπλανήτες, αλλά δε γνωρίζουμε πολλά για το πώς σχηματίζονται».

Οι αστρονόμοι, από την πλευρά τους, επισημαίνουν για το φαινόμενο, ότι για τους νέους πλανήτες που «γεννιούνται» σε σχήμα ενός δίσκου με σκόνη, δημιουργούνται όταν η σκόνη και το ψυχρό αέριο σχηματίζουν μια ενιαία μάζα. Οι νέες παρατηρήσεις έχουν καταγραφεί στο περιοδικό «Astronomy & Astrophysics», με τους ειδικούς να βρίσκονται σε καλό μονοπάτι για την κατανόηση της διαδικασίας.

«Χρειαζόμαστε να παρατηρήσουμε πιο νέα συστήματα, για να συλλάβουμε τη στιγμή, όπου δημιουργείται ένας πλανήτης», τονίζει ο Μποκαλέτι σε νέα ανακοίνωση. Προς το παρόν, όμως, οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να έχουν στα χέρια τους εικόνες αρκετά βαθιές, ώστε να εντοπίσουν την ακριβή στιγμή της γέννησης ενός πλανήτη.

Οι νέες εικόνες από αυτό που συνέβη δίπλα στο άστρο «AB Aurigae», πάντως, είναι άκρως εντυπωσιακές, με το εν λόγω άστρο να βρίσκεται 520 έτη φωτός μακριά από τη Γη, στον αστερισμό Auriga. Η απόδειξη, ότι πρόκειται για έναν πλανήτη, έγκειται στο γεγονός ότι ο αστεροειδής περιστρέφεται γύρω από το κεντρικό άστρο. Παράλληλα, το κίτρινο κομμάτι που υπάρχει στο κέντρο και είναι ιδιαίτερα λαμπερό, μαρτυρά την παρουσία ενός νέου πλανήτη.

Οι έρευνες γύρω από το σύστημα «AB Aurigae», που ξεκίνησαν πριν από μερικά χρόνια, επικεντρώνονταν ακριβώς σε αυτό το γεγονός, με τους ειδικούς να επιθυμούν να μάθουν το πώς σχηματίζεται ένας νέος πλανήτης γύρω από το κεντρικό άστρο. Αυτό έγινε τις τελευταίες μέρες με το «AB Aurigae», ενώ πρόσφατα μάλιστα υπήρξε μια νέα ανακάλυψη στο άστρο «Sphere».

«Μερικά θεωρητικά μοντέλα για το σχηματισμό ενός πλανήτη εφαρμόζονται σε αυτά που είδαμε», αναφέρει η Αν Ντάτρι, συμπληρώνοντας πως «είναι συμβατά με την ιδέα περί σύνδεσης δύο αστεροειδών, με τον έναν να γυρίζει γύρω από την τροχιά του πλανήτη και τον άλλο να εξαπλώνεται, για να ενωθούν σε ένα ενιαίο κομμάτι και να δημιουργήσουν έναν πλανήτη.

Το Αστεροσκοπείο, το οποίο συνεχίζει τις έρευνες, επιχειρεί να δημιουργήσει ένα ακόμη μεγαλύτερο τηλεσκόπιο, το λεγόμενο ELT, το οποίο θα έχει μήκος 39 μέτρα, για να συνεχιστεί η έρευνα και να ανακαλυφθεί, εν τέλει, το πώς δημιουργείται ένας πλανήτης.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share