Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Πέθανε ο επιχειρηματίας Μάκης Γαλατάς

Θρήνος

22 Μαΐου 2020 13:18
Πέθανε ο επιχειρηματίας Μάκης Γαλατάς
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Θρήνος επικρατεί στη Φθιώτιδα καθώς σε ηλικία 75 ετών πέθανε ο Λαμιώτης επιχειρηματίας Μάκης Γαλατάς που κατοικούσε εδώ και χρόνια στην περιοχή της Τραγάνας Λοκρίδας και βίωνε τον προσωπικό του Γολγοθά λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας. Βαρύ πένθος επικρατεί και στον ελληνικό αθλητισμό μετά τον χαμό του Ηλία Δαμάσκου, σε ηλικία 67 ετών.

Δραστηριοποιούνταν με την εμπορία και την εκκόκκιση βαμβακιού και άλλων αγροτικών προϊόντων. Την δεκαετία του 1990 είχε έντονη κομματική δραστηριότητα στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας ενώ διετέλεσε πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Φθιώτιδας. Μάλιστα την ίδια περίοδο είχε ορισθεί πρόεδρος του ΔΣ της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας.

Θλίψη: Πέθανε ο Σαλάχ Στετιέ

Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 90 ετών ο Λιβανέζος συγγραφέας και ποιητής Σαλάχ Στετιέ, ο οποίος προσπάθησε στο έργο του να συμφιλιώσει τα οράματα του κόσμου για την Ανατολή και τη Δύση και επίσης ακολούθησε διπλωματική σταδιοδρομία! Την ίδια ώρα η αυτοκτονία 29χρονου ηθοποιού συγκλονίζει την showbiz και προκαλεί θλίψη...

"Ένας φάρος της λογοτεχνίας και της διπλωματίας έσβησε στο Παρίσι το βράδυ της 20ης Μαΐου 2020", ανακοίνωσε η πρεσβεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χαιρετίζοντας έναν "τεράστιο ποιητή και συγγραφέα". "Αφήνει πίσω του μια μνημειώδη κληρονομιά 250 έργων, χειρογράφων, έργων ζωγραφικής, σχεδίων, φωτογραφιών και γλυπτών που εκτίθενται στο μουσείο Πολ Βαλερί στο Σετ".

Ο ποιητής, που είχε εγκατασταθεί στη Γαλλία, έχει μια αίθουσα με το όνομά του στο μουσείο Paul Valéry από το 2017. "Είμαστε και οι δύο ποιητές της Μεσογείου... μιας από τις πιο σημαντικές περιοχές στις προκλήσεις του πολέμου και της παγκόσμιας ειρήνης", έλεγε.

Γεννημένος από οικογένεια της σουνιτικής αστικής τάξης, στις 28 Δεκεμβρίου 1929, στη Βηρυτό, την εποχή που ο Λίβανος τελούσε υπό τη γαλλική εντολή, ο Σαλάχ Στετιέ, του οποίου ο πατέρας ήταν αραβόφωνος ποιητής, επέλεξε να γράψει στα γαλλικά.

Παρέμεινε απόλυτα προσηλωμένος στον Λίβανο, ο οποίος παραμένει η βασική πηγή της ποιητικής του φαντασίας, ο Στετιέ είναι επίσης ο συγγραφέας δοκιμίων, μεταφράσεων Αράβων ποιητών και κειμένων για την τέχνη. Το δοκίμιό του "Les Porteurs de feu" (1972) ήταν μια ενδελεχής μελέτη των πνευματικών ριζών του αραβικού κόσμου, καθώς και του πιθανού μέλλοντός του.

Ο Στετιέ απέσπασε το Grand Prix de la Francophonie (Μεγάλο Βραβείο της Γαλλοφωνίας) από τη Γαλλική Ακαδημία το 1995 για το σύνολο του έργου του.

Συνδέθηκε με πολλούς συγγραφείς του 20ού αιώνα, συμπεριλαμβανομένων των Πιερ-Ζαν Ζουβ, Ανρί Μισό, Ρενέ Σαρ και Ιβ Μπονφουά.

Ταυτόχρονα, ακολούθησε διπλωματική καριέρα: πρώην πρεσβευτής του Λιβάνου, κυρίως στην Ολλανδία και το Μαρόκο, εκπροσώπησε επίσης τη χώρα του στην UNESCO στο Παρίσι και διετέλεσε διευθυντής πολιτικών υποθέσεων και γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών του Λιβάνου.

"Χάνουμε έναν αγαπημένο φίλο που εργάστηκε για την ειρήνη και τον διάλογο των πολιτισμών, ξεκινώντας από τη δική του αραβική παράδοση", σχολίασε στο Twitter η γενική διευθύντρια της UNESCO Οντρέ Αζουλέ.

Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Αραβικού Κόσμου, ο Τζακ Λανγκ, αποχαιρέτησε έναν "εραστή του κόσμου". "Γνήσιος πρεσβευτής της ειρήνης, της ποίησης, του πολιτισμού και του λόγου άνοιγε τις πύλες σε νέους καλλιτεχνικούς και διπλωματικούς ορίζοντες".

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share