Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2020

Αυτοί είναι οι πιο ευάλωτοι στον κορωνοϊό - Τι δείχνει έρευνα του ΕΟΔΥ

Αναλυτικά όλα τα στοιχεία

22 Μαΐου 2020 12:08
Αυτοί είναι οι πιο ευάλωτοι στον κορωνοϊό - Τι δείχνει έρευνα του ΕΟΔΥ
Αρθρογράφος: Γιάννης Κυριακόπουλος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ATHENSMAGAZINE.GR

Οι άνδρες ηλικίας 40 έως 64 ετών είναι οι πιο ευάλωτοι στον κορωνοϊό, όπως προκύπτει από νέα έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα. Ενώ, μία «βόμβα» έριξε ο καθηγητής Τάκης Παναγιωτόπουλος για την εξέλιξη του φονικού ιού.

Πιο συγκεκριμένα, από τα 2.853 επιβεβαιωμένα κρούσματα, το 42,2% (1.120) είναι ηλικίας 40 έως 64 ετών, εκ των οποίων 627 είναι άνδρες και 492 γυναίκες.

Παράλληλα, εξίσου συχνή είναι και η πάθηση για τις ηλικίες 18 έως 39 ετών (818 κρούσματα), με τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα να αντιπροσωπεύει το 30,8% των συνολικών κρουσμάτων. Εξ αυτών, 441 είναι άνδρες και 377 είναι γυναίκες.

Όσον αφορά τους ηλικιωμένους, ηλικίας άνω των 65 ετών, αποτελούν μόλις το 21,5% (572 κρούσματα) των συνολικών επιβεβαιωμένων περιπτώσεων COVID-19 στην Ελλάδα. Και στη συγκεκριμένη ομάδα, η πλειοψηφία είναι άνδρες (326). Τη θετικότερη εικόνα παρουσιάζουν οι νέοι έως 17 ετών, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν μόλις το 5,5% των συνολικών κρουσμάτων (145 άτομα), εκ των οποίων οι 70 είναι άνδρες και οι 74 γυναίκες.

Τι συμβαίνει με τους νεκρούς

Εντελώς αντίθετη είναι η κατάσταση στους θανάτους, καθώς από τους 168 νεκρούς, το 75% είναι ηλικίας άνω των 65 ετών, εκ των οποίων 126 άνδρες και 86 γυναίκες.

Στην ηλικιακή ομάδα 40 – 64, η οποία είναι «πρώτη» σε αριθμό κρουσμάτων, τα θύματα αριθμούν σε μόλις 39 (23,2%), εκ των οποίων μόλις εννέα γυναίκες. Κάτω των 40 ετών, τέλος, ήταν μόλις τρία θύματα (1,8%) του κορωνοϊού – όλοι άνδρες.

55χρονη αρνήθηκε να κάνει τεστ για κορωνοϊό - Πήγαινε εμπύρετη για έξι μέρες στη δουλειά της (Video)

Εμπύρετη για έξι μέρες πήγαινε στη δουλειά της μια 55χρονη δημόσια υπάλληλος η οποία πιθανολογείται να ήταν θετική στον κορωνοϊό καθώς παρουσίαζε όλα τα συμπτώματα ενώ αρνήθηκε να της γίνει το τεστ. Ενώ, «καμπανάκι» για βέβαιη επάνοδο του νέου κορωνοϊού έκρουσε την Πέμπτη ο Σωτήρης Τσιόδρας επιχειρώντας να αντιμετωπίσει τον εφησυχασμό μερίδας των πολιτών.

Σύμφωνα με το OPEN, η 55χρονη πήγε στον γιατρό υπηρεσίας και του είπε πως είχε 39 πυρετό, εμετούς και διάρροιες, σχολιάζοντας ωστόσο, πως δεν πιστεύει ότι είχε κάτι.

Ο γιατρός της είπε πως έχει όλα τα συμπτώματα του κορωνοϊού και την παρακάλεσε να καλέσουν τον ΕΟΔΥ και να απολυμάνουν το γραφείο της, με την ίδια να αρνείται. Ο γιατρός επέμεινε και η γυναίκα ισχυρίστηκε πως επικοινώνησε με τον ΕΟΔΥ πριν από μία εβδομάδα και της είπαν να μην ανησυχεί.

Εν τέλει ο γιατρός κάλεσε ασθενοφόρο και η 55χρονη είπε στο πλήρωμα του ασθενοφόρου να την πάει στο σπίτι της, αλλά της αρνήθηκαν λέγοντας μάλιστα πως έξι μέρες που έχει συμπτώματα μετακινείται με τον Προαστιακό. Οι γιατροί στο ΚΑΤ εξέτασαν τη γυναίκα, η οποία έφυγε από το νοσοκομείο υπογράφοντας υπεύθυνη δήλωση.

Το κινητό της έχει παραμείνει στο γραφείο της που έχει σφραγιστεί, από τα δύο σταθερά τηλέφωνα που έχει δώσει για επικοινωνία το ένα δεν λειτουργεί.

Ο διοικητής του ΚΑΤ είχε επαφές με την δημόσια υπηρεσία, την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τον ΕΟΔΥ και αφού εντόπισε το κινητό της, της έστειλε μήνυμα να πάει στο νοσοκομείο γιατί κινδυνεύει η ζωή της. Η γυναίκα απάντησε πως θα πάει στο νοσοκομείο Κορίνθου και ο διοικητής του ΚΑΤ τηλεφώνησε στον διοικητή της Κορίνθου καλώντας τον να την κρατήσει για να της γίνει το τεστ. Εν τέλει της έγινε το τεστ στην Κόρινθο και την Παρασκευή θα βγουν τα αποτελέσματα.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share