Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

«Κοκτέιλ αφρικανικής σκόνης με βροχές και ισχυρούς ανέμους» - Ο Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί για τον καιρό

Αναλυτική πρόγνωση!

19 Μαΐου 2020 17:54
«Κοκτέιλ αφρικανικής σκόνης με βροχές και ισχυρούς ανέμους» - Ο Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί για τον καιρό
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί στην ΕΡΤ για τον καιρό των επόμενων ημερών, τονίζοντας ότι θα έχουμε ένα «κοκτέιλ» αφρικανικής σκόνης, μαζί με βροχές και ισχυρούς ανέμους.

Ο έμπειρος μετεωρολόγος επισημαίνει για την Τετάρτη (20/5), ότι κατά τόπους θα υπάρξει συννεφιά με πιθανότητα βροχής, μαζί με θολούρα στην ατμόσφαιρα. Οι άνεμοι θα βρεθούν στα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία στην Κρήτη θα «σκαρφαλώσει» στους 36 βαθμούς.

Στην Αττική θα υπάρξουν παροδικές συννεφιές, με τους ανέμους στα 5 μποφόρ και τη θερμοκρασία στους 22-31 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη θα βρέξει τοπικά και ο υδράργυρος θα είναι στους 19-27 βαθμούς.

Πολύ άστατος θα είναι την Πέμπτη (21/5) ο καιρός με καταιγίδες, αλλά από την Παρασκευή (22/5) θα αρχίσει να βελτιώνεται, όπως μας προειδοποιεί και ο Θοδωρής Κολυδάς, με τους ανέμους όμως να μένουν ισχυροί στα 9 μποφόρ.

Δείτε το βίντεο με την πρόγνωση του Σάκη Αρναούτογλου στο Athensmagazine.gr:

Καιρός: Σε αυτό το φαινόμενο οφείλεται ο καύσωνας των τελευταίων ημερών

Ο καιρός... τρελάθηκε τις τελευταίες ημέρες, με έναν ανελέητο καύσωνα να χτυπά την χώρα, ενώ ο Σάκης Αρναούτογλου ανέφερε παράλληλα, ότι το θερμόμετρο θα μπορούσε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις να είχε δείξει τους 47-48 βαθμούς.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όμως, ο λόγος για τον οποίο υπήρξε αυτό το φαινόμενο, ήταν η εμμονή μιας συγκεκριμένης ατμοσφαιρικής διάταξης για αρκετές ημέρες πάνω από τη χώρα, με αποτέλεσμα τα ρεκόρ στον υδράργυρο.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές Κώστας Λαγουβάρδος και Σταύρος Ντάφης του meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην Ευρώπη και ειδικότερα στη Μεσόγειο κατά τον μήνα Μάιο χαρακτηρίζεται από σύντομες εναλλαγές θερμών και ψυχρών περιόδων.

Αυτό οφείλεται στην ολοένα ισχυρότερη θέρμανση του εδάφους από τον Ήλιο, καθώς πλησιάζουμε προς το θερινό ηλιοστάσιο. Ταυτόχρονα, όμως, προϋπάρχουν ψυχρές αέριες μάζες σε βόρεια γεωγραφικά πλάτη, οι οποίες συχνά βρίσκουν δίοδο προς τα νότια. Αυτή η πιο συνηθισμένη κυκλοφορία των αερίων μαζών προκαλεί συνήθως τον Μάιο αστάθεια στην ατμόσφαιρα και απογευματινές καταιγίδες.

Πιο σπάνια όμως, όπως φέτος, οι ψυχρές αέριες μάζες από τη Βόρεια Ευρώπη μετακινούνται σε πολύ μικρά γεωγραφικά πλάτη, όπως στη Βόρεια Αφρική, και μετατοπίζουν πολύ θερμές αέριες μάζες πάνω από την Έρημο Σαχάρα προς τη Μεσόγειο. Σημαντικό ρόλο στην κίνηση αυτή των αεριών μαζών παίζει ο αεροχείμαρρος, ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε μεγάλα ύψη μέσα στην τροπόσφαιρα, σε ύψος εννέα έως δέκα χιλιομέτρων από το έδαφος.

Μεταξύ 15-18 Μαΐου ο αεροχείμαρρος αυτός εντοπίστηκε πάνω από τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, σε ασυνήθιστα βόρειο γεωγραφικό πλάτος για την εποχή. Η δίοδος των πολύ θερμών αερίων μαζών από την Αφρική στα πολύ χαμηλά και πολύ θερμά στρώματα περιοχών της Νότιας Αλγερίας και Νότιας Λιβύης, οι οποίες κινήθηκαν βόρεια, επηρέασαν τα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας πάνω από την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο. Η ασυνήθιστη αυτή διάταξη της ατμόσφαιρας οδήγησε σε καύσωνα διαρκείας.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share