Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Έκτακτο διάγγελμα του πρωθυπουργού την Τετάρτη

Τι συνέβη;

19 Μαΐου 2020 10:12
Έκτακτο διάγγελμα του πρωθυπουργού την Τετάρτη

Το απόγευμα της Τετάρτης αναμένεται διάγγελμα από τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη σχετικά με την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τον τουρισμό, ενώ οριστική ήταν η ανακοίνωσή του πως δεν θα υπάρξει ανασχηματισμός.

Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι η κυβέρνηση διαμορφώνει ένα συνεκτικό σχέδιο για την επανεκκίνηση του τουρισμού.

«Δεδομένης της σημασίας του τουρισμού και της εστίασης για την οικονομία της χώρας, ιδίως κατά το β’ εξάμηνο της χρονιάς, το σχέδιό μας θα καλύπτει όλο το τρίπτυχο: εργασία, φορολογία, ρευστότητα.

Για να στηρίξουμε την απασχόληση και το εισόδημα, όσο μπορούμε. Ας μην τρέφουμε όμως αυταπάτες. Το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι σαν το περσινό. Και δεν πρέπει να συγκρίνεται με αυτό. Γιατί κλείσαμε την οικονομία και μείναμε σπίτι, για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Για να μείνουμε υγιείς. Και θυσιάσαμε, οικειοθελώς, ένα μέρος της ευημερίας μας για να το πετύχουμε. Φέτος λοιπόν, στον τομέα του τουρισμού, ξεκινάμε από το μηδέν. Ό,τι κερδίσουμε θα είναι επιτυχία. Και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πάρουμε ένα μεγαλύτερο κομμάτι από μια πολύ μικρότερη τουριστική πίτα», είπε ο κ. Πέτσας.

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Μεγάλο προβάδισμα για τη ΝΔ - Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Νέα δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από την Opinion Poll καλώντας τους πολίτες να δείξουν τις πολιτικές τους προτιμήσεις τόσο στο κόμμα που θεωρούν καλύτερο για Κυβέρνηση αλλά και στο πρόσωπο που θεωρούν καταλληλότερο για πρωθυπουργό. Ωστόσο, λίγες ημέρες πριν μία ακόμη δημοσκόπηση διεξήχθη που αφορούσε αποκλειστικά την διαχείριση της Κυβέρνησης απέναντι στον κορωνοϊό, δείτε εδώ τα αποτελέσματα.

Μεγάλο ήταν το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη αφήνοντας πίσω αρκετές μονάδες το ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα μιας και οι πολίτες θεωρούν πως ο πρωθυπουργός διαχειρίστηκε άψογα τη δύσκολο κατάσταση την πανδημίας που ξέσπασε στη χώρα αλλά και το μεταναστευτικό στον Έβρο. Συγκεκριμένα, το 82% των πολιτών που ερωτήθηκαν δήλωσε πλήρως ευχαριστημένο με τη στάση και τη διαχείριση του πρωθυπουργού στα φλέγοντα ζητήματα της χώρας.

Μέσα σε αυτό το κοινωνικό και πολιτικό κλίμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζει υψηλή δημοφιλία της τάξης του 69% με θετικό ισοζύγιο θετικών - αρνητικών απόψεων 43%. Από την άλλη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζει δημοφιλία της τάξης του 28% (41% πίσω από τον πρωθυπουργό) και αρνητικό ισοζύγιο 31%.


Πρόθεση ψήφου και καταλληλότερος πρωθυπουργός

Στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με το γκάλοπ της Opinion Poll η ΝΔ συγκεντρώνει 40.2% έναντι 20% του ΣΥΡΙΖΑ. Τα υπόλοιπα κόμματα εμφανίζουν οριακές μειώσεις των ποσοστών τους, με το ΜΕΡΑ 25 να έχει οριακή άνοδο.

Οι επιδόσεις τους είναι : ΚΙΝΑΛ 4.5% ( 5% στην προηγούμενη έρευνα) , Κ.Κ.Ε 5%( 5.5%) , ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4% ( 4,5%) και ΜΕΡΑ 25 3% ( 2%).


Παράλληλα, στο ερώτημα «ποιον θεωρείται καταλληλότερο πρωθυπουργό», ο Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει ποσοστό 52%, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα να συγκεντρώνει ποσοστό 19,5%.


Η αξιολόγηση των υπουργών της κυβέρνησης

Είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση έχει ένα ιδιαίτερα ισχυρό αποτύπωμα στους Τομείς της Υγείας, της Δημόσιας Διοίκησης, στα Κοινωνικά Προγράμματα με την δραστηριοποίηση και της Αυτοδιοίκησης , στα θέματα Ασφάλειας , στην αίσθηση ασφάλειας για την χώρα από απειλές και τα βήματα στην ψηφιοποίηση του Κράτους. Ετσι εξηγείται πολιτικά ότι στην πρώτη τριάδα βρίσκονται οι Βασίλης Κικίλιας, Τάκης Θεοδωρικάκος και Νίκος Δένδιας και ότι την δεκάδα συμπληρώνει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Χρήστος Σταϊκούρας, Κυριάκος Πιερρακάκης , Νίκος Κεραμέως , Άδωνης Γεωργιάδης και Κώστας Χατζηδάκης σχεδόν με την ίδια επίδοση του Γιώργου Γεραπετρίτη.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share