Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

«Από αύριο ο καιρός...» - Ο Θοδωρής Κολυδάς χτυπά το καμπανάκι

Αναλυτική πρόγνωση!

18 Μαΐου 2020 23:08
«Από αύριο ο καιρός...» - Ο Θοδωρής Κολυδάς χτυπά το καμπανάκι
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο Θοδωρής Κολυδάς χτυπά το καμπανάκι για τον καιρό, μιλώντας για βαθμαία πτώση και μεταβολή φαινομένων από αύριο (19/5) κιόλας.

Ο έμπειρος μετεωρολόγος ανέφερε στο Star, ότι η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι εμφανής σε όλη την χώρα, ενώ από Τετάρτη (20/5) και Πέμπτη (21/5) θα υπάρξουν ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα κεντρικά, δυτικά και βόρεια, ενώ ο Γιάννης Καλλιάνος τονίζει μέχρι πότε θα παραμείνει ο καύσωνας.

Δείτε το βίντεο με την πρόγνωση του Θοδωρή Κολυδά στο Athensmagazine.gr:

Φοβερό: «Έσπασε» ρεκόρ 160 ετών ο καύσωνας στην Ελλάδα

Φοβερά είναι τα νούμερα, που προκύπτουν για τη θερμοκρασία του Σαββατοκύριακου στην χώρα μας, με τον καύσωνα να καταρρίπτει, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ρεκόρ 160 ολόκληρων χρόνων, ενώ ο Σάκης Αρναούτογλου είχε μιλήσει για άλλο μεγάλο ρεκόρ στην Αθήνα.

Η θερμοκρασία στο σταθμό του Θησείου ξεπέρασε τους 36 και άγγιξε τους 37 βαθμούς και τις δύο ημέρες (16 και 17 Μαΐου), αποτελώντας ρεκόρ όλων των εποχών για τη συγκεκριμένη εποχή του έτους για τον καιρό.

Το ιστορικό κλιματικό αρχείο του ΕΑΑ περιλαμβάνει αδιάλειπτες καταγραφές της θερμοκρασίας στην Αθήνα από τα μέσα του 19ου αιώνα (1860) μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με το αρχείο, σε 18 περιπτώσεις έως σήμερα η θερμοκρασία το Μάιο ξεπέρασε τους 35 βαθμούς. Οι οκτώ περιπτώσεις (44%) έχουν παρατηρηθεί από το 1860 έως το 1990 (σε 130 έτη), ενώ οι 10 (56%) μετά το 1990 (μόνο σε 30 έτη), γεγονός που καταδεικνύει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας, ενώ αφορούσαν σχεδόν αποκλειστικά το τρίτο δεκαήμερο του μήνα.

Η ολοένα πιο πρώιμη εποχική μετατόπιση των ακραίων υψηλών θερμοκρασιών αποτελεί μια από τις κύριες εκδηλώσεις της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη ερευνητών του ΕΑΑ, θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 35 βαθμών εμφανίζονται ημερολογιακά νωρίτερα, με ρυθμό πέντε έως έξι ημέρες ανά δεκαετία από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 και μετά. Η τάση αυτή προβλέπεται να συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα, σύμφωνα με μοντέλα που προσομοιάζουν το μελλοντικό κλίμα στην περιοχή.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share