Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Πώς μόλις 1 λεπτό ομιλίας διασκορπίζει 1000 σταγονίδια σε κλειστό χώρο (Video)

Σοκ!

18 Μαΐου 2020 12:49
Κορωνοϊός: Πώς μόλις 1 λεπτό ομιλίας διασκορπίζει 1000 σταγονίδια σε κλειστό χώρο (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Βίντεο-σοκ αποδεικνύει πώς μόλις 1 λεπτό ομιλίας διασκορπίζει 1000 σταγονίδια σε κλειστό χώρο κάνοντας απαραίτητη τη χρήση μάσκας σε χώρους όπου είναι αδύνατη η τήρηση των αποστάσεων μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

To βίντεο της Deutsche Welle βασίζεται σε πρόσφατη έρευνα, η οποία έδειξε ότι σταγονίδια σάλιου από την ομιλία μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για τουλάχιστον οκτώ λεπτά. Με τον Λοιμωξιολόγο Νίκο Σύψα να κρούει καμπανάκι σχετικά με τις υψηλές θερμοκρασίες και για τον αν επηρεάζουν τον φονικό ιό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Φίλιπ Άνφινραντ των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ έκαναν πειράματα με τη βοήθεια φωτός λέιζερ.

Όπως καταδείχθηκε τα σταγονίδια της ομιλίας, μόλις εξέλθουν από το στόμα στον αέρα, συρρικνώνονται γρήγορα στο 20% έως 34% του αρχικού μεγέθους τους. Η ομιλία γεννά ανά δευτερόλεπτο περίπου 2.600 σταγονίδια των 12 έως 21 μικρομέτρων (εκατομμυριοστών του μέτρου), τα οποία στον αέρα έχουν μικρότερο μέγεθος περίπου τεσσάρων μικρομέτρων.

«Υπάρχει σημαντική πιθανότητα ότι η κανονική ομιλία προκαλεί την μετάδοση του ιού μέσω του αέρα ιδίως σε περιορισμένα περιβάλλοντα», σύμφωνα με τους ερευνητές.

Αποκάλυψη-σοκ: Το σοβαρό πρόβλημα που αφήνει στους ασθενείς ο κορωνοϊός - Τι ανακάλυψαν οι γιατροί

Σε μία ανακάλυψη-σοκ προχώρησαν οι γιατροί όσον αφορά ένα σοβαρό πρόβλημα που αφήνει στους ασθενείς ο κορωνοϊός. Η έρευνα διενεργήθηκε από μια ομάδα στα νοσοκομεία του ομίλου Northwell Health, του μεγαλύτερου στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Παράλληλα, οι αμερικανικές αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση προς τους επαγγελματίες υγείας σχετικά με μια σπάνια φλεγμονώδη νόσο, η οποία είναι πιθανόν θανατηφόρα, παρουσιάζεται στα παιδιά και ενδέχεται να συνδέεται με τον κορωνοϊό.

«Από τους 5.449 πρώτους ασθενείς που εισήχθησαν, το 36,6% παρουσίασε σοβαρές βλάβες στα νεφρά», επεσήμανε ο δρ Κινάρ Τζαβέρι που συμμετείχε στη σύνταξη της έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Kidney International. Από τους ασθενείς αυτούς ένα ποσοστό 14,3% χρειάστηκε να υποβληθεί σε αιμοκάθαρση, πρόσθεσε ο Τζαβέρι.

Η έρευνα αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής για τις επιπτώσεις της covid-19 στα νεφρά των ασθενών. Σε αρκετά νοσοκομεία έχει παρατηρηθεί αύξηση των ποσοστών νεφρικής ανεπάρκειας μεταξύ των ασθενών με κορωνοϊό.

Σε πολλές περιπτώσεις η νεφρική ανεπάρκεια παρουσιαζόταν όταν οι ασθενείς χρειάζονταν αναπνευστήρα, σημείωσε ο Τζαβέρι. Από τους 1.000 ασθενείς που χρειάστηκαν αναπνευστήρα, περίπου το 90% παρουσίασε σοβαρά προβλήματα στα νεφρά. Συγκριτικά το 21,5% των 925 ασθενών που παρουσίασε νεφρική ανεπάρκεια δεν χρειάστηκε αναπνευστήρα. Κάποιοι ασθενείς παρουσίαζαν νεφρική ανεπάρκεια καθώς επιδεινωνόταν η γενικότερη κατάσταση της υγείας τους, σύμφωνα με τον Τζαβέρι.

«Δεν αφορά συγκεκριμένα τον covid-19, έχει σχέση περισσότερο με το πόσο βαριά άρρωστοι είναι», σχολίασε. Παρόλα αυτά γνωρίζοντας το ποσοστό των ασθενών με covid-19 που ενδέχεται να παρουσιάσουν νεφρική ανεπάρκεια, τα νοσοκομεία θα μπορέσουν να προγραμματίσουν καλύτερα τον εξοπλισμό και το προσωπικό που θα χρειαστούν.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share