Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Συναγερμός στο Αιγαίο: Τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά

Νέες προκλήσεις

18 Μαΐου 2020 11:55
Συναγερμός στο Αιγαίο: Τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Συναγερμός στο Αιγαίο με ζεύγος τουρκικών F-16 να πραγματοποιεί υπερπτήσεις το πρωί της Δευτέρας πάνω από ελληνικά νησιά, επαναλαμβάνοντας το προ ημερών σκηνικό με το μπαράζ υπερπτώσεων σε 17 λεπτά.

Ειδικότερα, στις 10:06, τα F-16 πέταξαν πάνω από το Φαρμακονήσι, στις 10:07 πάνω τους Λειψούς και στις 10:10 πάνω από τους Αρκιούς. Όλες οι υπερπτήσεις πραγματοποιήθηκαν στα 29.000 πόδια.

Λίγα λεπτά αργότερα, στις 10:37 το ίδιο ζεύγος τουρκικών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από τη νήσο Ρω στα 26.000 πόδια.

Απύθμενο τουρκικό θράσος: Κορυφαίος Ναυτικός αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας σε μεγάλα νησιά του Αιγαίου

Το απύθμενο τουρκικό θράσος σχετικά με τα νησιά του Αιγαίου αποτυπώνεται με απόλυτο τρόπο στο βιβλίο ενός κορυφαίου Ναυτικού της χώρας, ο οποίος αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας σε 23 νησιά, μεταξύ των οποίων αρκετά μεγάλα.

Ο επιτελάρχης του Πολεμικού Ναυτικούς της Τουρκίας, αντιναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί στο νέο βιβλίο του «Ελληνικές Απαιτήσεις: Προβλήματα του Αιγαίου: Ερωτήσεις και Απαντήσεις», σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ακσιάμ, αναφέρεται σε αυτές τις αμφιβολίες. Στην ίδια χώρα, άλλωστε, ο Ερντογάν αφήνει ελεύθερο τον αρχηγό της μαφίας.

Ο Γιαϊτζί υποστηρίζει ότι η Ελλάδα παραβίασε τις Συνθήκες Λωζάνης και Παρισίων και επομένως έχει ακυρωθεί η προϋπόθεση για μεταφορά των νησιών στην Ελλάδα.

Πρόκειται για τα νησιά Άγιος Ευστράτιος, Αντίψαρα, Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ικαρία, Σάμος, Αστυπάλαια, Ρόδος, Χάλκη, Κάρπαθος, Κάσος, Ιλέκη, Νίσυρος, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος, Λειψοί, Σύμη, Κως, Καστελόριζο.

Στο βιβλίο του Τούρκος επιτελάρχης γράφει ότι στα 23 νησιά (του ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα και Καστελόριζο) τα οποία είχαν δοθεί στην Ελλάδα βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 και της Συνθήκης των Παρισίων το 1947 , αναγνωρίστηκε «μη στρατιωτικό καθεστώς» για την ασφάλεια της Τουρκίας η οποία ήταν πλησίον των νησιών. Ωστόσο σύμφωνα με τον Τούρκο επιτελάρχη «η Ελλάδα έχει σπάσει το άτυπο στρατιωτικό καθεστώς των νησιών», υποστηρίζοντας ότι «αυτή η κατάσταση ακύρωσε την προϋπόθεση βάσει της οποίας έγινε η μεταφορά κυριαρχίας».

Ο Τούρκος επιτελάρχης αναφέρει ακόμη ότι σε νησιά με καθεστώς μη στρατιωτικό απαγορεύεται η οποιαδήποτε ανάπτυξη όπλων, κάθε είδους πτήσεις, διέλευση στρατιωτικών αεροσκαφών καθώς και εκπαιδευτικές ασκήσεις.

Υποστηρίζει ότι παραβιάζεται το «μη στρατιωτικό καθεστώς των νησιών» στον εναέριο χώρο καθώς τα ελληνικά στρατιωτικά αεροσκάφη χρησιμοποιούν τους αεροδιαδρόμους με δικαιολογία υπερπτήσεις και αποστολές του ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος επιτελάρχης υποστηρίζει ακόμη ότι το 1952 η Ελλάδα ίδρυσε στη Λέρο τα πρώτα αεροδρόμια και εγκαταστάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς, ενώ μετά το 1974 τα νησιά στρατιωτικοποιήθηκαν ταχύτατα. Μάλιστα αναφέρει ότι σε 16 από τα 23 νησιά οι παραβιάσεις είναι γνωστές από «γνωστές πηγές».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share