Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Άρση μέτρων: Με αυτόν τον τρόπο θα λειτουργήσουν τα εμπορικά κέντρα

Δείτε αναλυτικά

17 Μαΐου 2020 18:50
Άρση μέτρων: Με αυτόν τον τρόπο θα λειτουργήσουν τα εμπορικά κέντρα

Η Κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης την Δευτέρα 25 Μαΐου και από τη Δευτέρα 18 Μαίου ανοίγουν και τα πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα. Έτσι θα λειτουργήσουν μετά την άρση των μέτρων.

Οι ειδικότεροι κανόνες λειτουργίας των καταστημάτων ανακοινώνονται αυτήν την ώρα από τον αρμόδιο Υφυπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Νίκο Παπαθανάση.

Για τα εμπορικά καταστήματα (malls), τα εκπτωτικά χωριά και τα εκπτωτικά καταστήματα (outlets) ισχύουν τα εξής, ενώ για τις καφετέριες αυτά που θα δείτε εδώ.

  • Ορίζεται μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός του εμπορικού κέντρου σύμφωνα με τη σχέση του ενός (1) πελάτη ανά 20 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου της εγκατάστασης
  • Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων (εργαζόμενοι και πελάτες) εντός των εμπορικών καταστημάτων υπολογίζεται σύμφωνα με τον κανόνα που είναι σε ισχύ για τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου.
  • Η ώρα έναρξης λειτουργίας τους ορίζεται στις 10 πμ.
  • Ισχύει η υποχρεωτική απόσταση 1.5 μέτρου μεταξύ ατόμων.
  • Συνιστάται η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες στον κοινόχρηστο χώρο, ενώ εντός των καταστημάτων είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο για το προσωπικό όσο και για τους πελάτες.
  • Επίσης, συνιστάται η μη χρήση ανελκυστήρων. Σε περίπτωση ανάγκης χρήσης, το επιτρεπόμενο όριο πληρότητας είναι το 40%. Αν υπάρχουν κυλιόμενες κλίμακες, επιτρέπεται η χρήση του ανελκυστήρα μόνο σε άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένους και για την τροφοδοσία του καταστήματος.

Για τις υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων και προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος:

  • Ισχύει ο κανόνας πυκνότητας πληθυσμού όπως των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών και το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7:00 πμ.
  • Τηρείται απόσταση δύο (2) μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας.
  • Επιτρέπεται η παρουσία πελατών μόνο κατόπιν ραντεβού
  • Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας και γαντιών μιας χρήσης για το προσωπικό.

Τέλος, για τα ζωολογικά πάρκα και τους βοτανικούς κήπους ισχύουν τα εξής:

Ελάχιστη απόσταση 2 μέτρων, ισχυρή σύσταση για χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας και δεν επιτρέπονται οι παραστάσεις.

Επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας από Δευτέρα 18 Μαΐου

O υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημερώνει τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές ότι από Δευτέρα 18 Μαΐου, επανεκκινούν οι επιχειρήσεις με Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ):

47.19 / Άλλο λιανικό εμπόριο σε μη εξειδικευμένα καταστήματα.
91.04 /Δραστηριότητες βοτανικών και ζωολογικών κήπων και φυσικών βιοτόπων.
93.19.13.03 /Υπηρεσίες που σχετίζονται με την εκπαίδευση κατοικίδιων ζώων συντροφιάς, για κυνήγι και σχετικές δραστηριότητες.
96.04.10.02 /Υπηρεσίες Διαιτολογικών Μονάδων (πολυδύναμων μονάδων συνδυασμού αισθητικής και δίαιτας (με εξαίρεση την σωματική άσκηση).
96.04.10.06 / Υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος (αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες).
96.09.19.16 / Υπηρεσίες στολισμού εκκλησιών, αιθουσών κλπ (για γάμους, βαπτίσεις, κηδείες και άλλες εκδηλώσεις).

Για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, ισχύουν οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης όπως περιγράφονται παρακάτω:

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share