Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Αποκάλυψη-σοκ: Το σοβαρό πρόβλημα που αφήνει στους ασθενείς ο κορωνοϊός - Τι ανακάλυψαν οι γιατροί

«Βόμβα»

15 Μαΐου 2020 14:40
Αποκάλυψη-σοκ: Το σοβαρό πρόβλημα που αφήνει στους ασθενείς ο κορωνοϊός - Τι ανακάλυψαν οι γιατροί
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Σε μία ανακάλυψη-σοκ προχώρησαν οι γιατροί όσον αφορά ένα σοβαρό πρόβλημα που αφήνει στους ασθενείς ο κορωνοϊός. Η έρευνα διενεργήθηκε από μια ομάδα στα νοσοκομεία του ομίλου Northwell Health, του μεγαλύτερου στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Παράλληλα, οι αμερικανικές αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση προς τους επαγγελματίες υγείας σχετικά με μια σπάνια φλεγμονώδη νόσο, η οποία είναι πιθανόν θανατηφόρα, παρουσιάζεται στα παιδιά και ενδέχεται να συνδέεται με τον κορωνοϊό.

«Από τους 5.449 πρώτους ασθενείς που εισήχθησαν, το 36,6% παρουσίασε σοβαρές βλάβες στα νεφρά», επεσήμανε ο δρ Κινάρ Τζαβέρι που συμμετείχε στη σύνταξη της έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Kidney International. Από τους ασθενείς αυτούς ένα ποσοστό 14,3% χρειάστηκε να υποβληθεί σε αιμοκάθαρση, πρόσθεσε ο Τζαβέρι.

Η έρευνα αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής για τις επιπτώσεις της covid-19 στα νεφρά των ασθενών. Σε αρκετά νοσοκομεία έχει παρατηρηθεί αύξηση των ποσοστών νεφρικής ανεπάρκειας μεταξύ των ασθενών με κορωνοϊό.

Σε πολλές περιπτώσεις η νεφρική ανεπάρκεια παρουσιαζόταν όταν οι ασθενείς χρειάζονταν αναπνευστήρα, σημείωσε ο Τζαβέρι. Από τους 1.000 ασθενείς που χρειάστηκαν αναπνευστήρα, περίπου το 90% παρουσίασε σοβαρά προβλήματα στα νεφρά. Συγκριτικά το 21,5% των 925 ασθενών που παρουσίασε νεφρική ανεπάρκεια δεν χρειάστηκε αναπνευστήρα. Κάποιοι ασθενείς παρουσίαζαν νεφρική ανεπάρκεια καθώς επιδεινωνόταν η γενικότερη κατάσταση της υγείας τους, σύμφωνα με τον Τζαβέρι.

«Δεν αφορά συγκεκριμένα τον covid-19, έχει σχέση περισσότερο με το πόσο βαριά άρρωστοι είναι», σχολίασε. Παρόλα αυτά γνωρίζοντας το ποσοστό των ασθενών με covid-19 που ενδέχεται να παρουσιάσουν νεφρική ανεπάρκεια, τα νοσοκομεία θα μπορέσουν να προγραμματίσουν καλύτερα τον εξοπλισμό και το προσωπικό που θα χρειαστούν.

Κορωνοϊός - Προσοχή: Ο ιός μεταδίδεται εύκολα με τα γάντια - Δείτε τη σωστή χρήση τους

Μετά την άρση των μέτρων όλοι πρέπει να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί,ειδικά με τα γάντια και τη μάσκα γιατί ο κορωνοϊός είναι εύκολος να μεταδοθεί με τη λάθος χρήση! Δείτε μάλιστα τι είχε αναφέρει για τον κίνδυνο ο καθηγητής πνευμονολογίας

Στην προσπάθεια να προστατευθούν από την πανδημία του κορωνοϊού, εικόνες με ανθρώπους γύρω μας να φορούν μάσκες διαφόρων ειδών και γάντια, μας κατακλύζουν.

Εδώ όμως προκύπτουν παγίδες, όπως επισημαίνουν όλοι οι επιστήμονες και ειδικοί, καθώς, εάν δεν γίνει σωστή χρήση, τα μέσα που χρησιμοποιούμε για να μας προφυλάξουν, είναι αυτά που πιθανόν να προκαλέσουν την μόλυνσή μας, όπως και των ανθρώπων γύρω μας.

Δείτε προσεχτικά το πολύ ενδιαφέρον και βοηθητικό βίντεο, που ανήρτησε η Οδοντίατρος Ειρήνη Ζερβού, για να κατανοήσετε πόσο εύκολα η μη σωστή χρήση, μπορεί να αποβεί καταστροφική.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share