Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Ακόμη ένας θάνατος στην Ελλάδα - 10 νέα κρούσματα και 2.770 συνολικά

Έκτακτη ανακοίνωση!

14 Μαΐου 2020 18:04
Κορωνοϊός: Ακόμη ένας θάνατος στην Ελλάδα - 10 νέα κρούσματα και 2.770 συνολικά
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ακόμη ένας θάνατος από κορωνοϊό υπάρχει στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, φτάνοντας στο σύνολο τους 156, με τα νέα κρούσματα να είναι 10, φτάνοντας το σύνολο στα 2.770, όπως ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Από τα κρούσματα, το 55.3% αφορά άνδρες, με τα 610 να σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και τα 1.409 με γνωστό κρούσμα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας και καθηγητής λοιμωξιολογίας, ενώ ο Νίκος Σύψας προειδοποιεί για το εμβόλιο.

Παράλληλα, 24 συμπολίτες μας βρίσκονται διασωληνωμένοι, με μέσο όρο τα 71 έτη. Οι 14 είναι άνδρες, εξ αυτών, με 10 γυναίκες και το 96% έχει υποκείμενο κρούσμα, ή είναι άνω των 70 ετών. Επίσης, 90 έχουν βγει από τις ΜΕΘ.

Επιπρόσθετα, έχουμε ακόμη ένα θάνατο και 156 στο σύνολο. Οι 115 ήταν άνδρες και οι 41 γυναίκες, με μέσο όρο τα 75 έτη και το 93.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή ήταν άνω των 70 ετών.

Τέλος, έχουν ελεγχθεί 116.233 κλινικά δείγματα.

Σπουδαία νέα από τη Ρωσία: Ετοιμάζει εμβόλιο κατά του κορωνοϊού για το Σεπτέμβριο

Σπουδαία νέα έρχονται από τη Ρωσία, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο της τον πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ετοιμάζεται εμβόλιο για το Σεπτέμβριο κατά του κορωνοϊού.

Ο Ρώσος ηγέτης επικρότησε τις εκθέσεις και εισηγήσεις των επιστημόνων, εκφράζοντας την έντονη επιθυμία του «το έργο σας να ολοκληρωθεί στις προθεσμίες, τις οποίες τώρα αναφέρατε, ώστε η καταχώρηση αυτού του εμβολίου κατά του κορωνοϊού να πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο».

Αρκετές συζητήσεις γίνονται για το εμβόλιο, που προετοιμάζεται εντατικά και συντονισμένα από πολλά ρωσικά κέντρα και επιστήμονες, υπό την επίβλεψη του Κέντρου Ιολογίας και Βιοτεχνολογίας «Βέκτορ», κορυφαίο στον κόσμο, το οποίο μεταξύ άλλων φημίζεται για τα εμβόλια κατά της αιμορραγικής ευλογιάς και του ιού Έμπολα. Ο Ρώσος ηγέτης κάλεσε μάλιστα τους επιστήμονες να μην παραλείψουν να σκεφτούν εγκαίρως και επιμελώς τα θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας από την ανακάλυψή τους, τα οποία θα πρέπει «αναμφίβολα να κατοχυρωθούν», καθώς διαμορφώνεται ένα πιεστικά ανταγωνιστικό διεθνές κλίμα γύρω από το θέμα του εμβολίου, την ώρα που ο Νίκος Σύψας αναφέρει, ότι το εμβόλιο θα έρθει σε 1.5 χρόνο.

Κατά τον Ρώσο υπουργό Υγείας, Μιχαήλ Μουράσκο, τα πρώτα δείγματα ρωσικών εμβολίων θα χρησιμοποιηθούν για εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού περί τα τέλη Ιουλίου. Νωρίτερα ο πρόεδρος Πούτιν είχε συγχαρεί τους γενετικούς επιστήμονες γιατί «ανοίγουν το δρόμο» στη δημιουργία εξελιγμένων τεστ, εμβολίων και φαρμάκων, μεταξύ άλλων και κατά του κορωνοϊού.

Η Ρωσία έχει καταφέρει να πετύχει από τις χαμηλότερες θνησιμότητες παγκοσμίως σε σχέση με τον πληθυσμό της και τη 2η θέση παγκοσμίως σε καταγεγραμμένα κρούσματα (252.245), αλλά και να πραγματοποιήσει εκτεταμένες εξετάσεις στους Ρώσους πολίτες, ξεπερνώντας τα 6 εκατομμύρια τεστ. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την επιδημία του κορωνοϊού στη Ρωσία είναι 2.305, με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών να απαιτεί διαψεύσεις από αγγλόφωνες εφημερίδες, όπως οι Financial Times και οι New York Times, οι οποίες υποστήριξαν, αβάσιμα και αναπόδεικτα κατά τη ρωσική πλευρά, ότι αποκρύπτεται έως και το 72% των απωλειών, που συνδέονται με τον κορωνοϊό.

Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι ακόμη και εάν ίσχυαν απολύτως όσα υποστηρίζουν οι αγγλόφωνες εφημερίδες, προφανώς ενοχλημένες από την σε γενικές γραμμές ικανοποιητική και ελεγχόμενη διαχείριση της πανδημίας στη Ρωσία, η κατάσταση δεν θα άλλαζε δραματικά από άποψη στατιστικής και θα συνέχιζε να απέχει «έτη φωτός» από την τραγική αντίστοιχη σε Μ.Βρετανία και ΗΠΑ, όπου οι νεκροί μετριούνται σε δεκάδες χιλιάδες, τα κρούσματα σε εκατομμύρια και κατά τις εκτιμήσεις των ειδικών αναπόφευκτα θα πλησιάσουν τις χειρότερες των προβλέψεων.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share