Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Ευχάριστα νέα: Κινέζοι βρήκαν αντισώματα που «σκοτώνουν» τον κορωνοϊό

Ποια είναι τα στοιχεία που ανακοίνωσαν;

13 Μαΐου 2020 20:09
Ευχάριστα νέα: Κινέζοι βρήκαν αντισώματα που «σκοτώνουν» τον κορωνοϊό
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ευχάριστα νέα προκύπτουν για τον κορωνοϊό από επιστήμονες στην Κίνα, οι οποίοι ανέφεραν πως εντόπισαν ένα ζεύγος αντισωμάτων, που «σκοτώνει» τον φονικό ιό, απομονώνοντάς τα από ασθενή που ανέρρωσε.

Τα αντισώματα προσδένονται στην προεξέχουσα πρωτεΐνη-ακίδα (spike) του κορωνοϊού και μπλοκάρουν έτσι την ικανότητά του να προσδένεται στους υποδοχείς ACE2 (του μετατρεπτικού ενζύμου αγγειοτενσίνης) των ανθρωπίνων κυττάρων. Με αυτό τον τρόπο, κλείνει η «πόρτα» διείσδυσης του ιού στα κύτταρα. Τα πρώτα τεστ των δύο αντισωμάτων σε ποντίκια, οδήγησαν σε μείωση του ιικού φορτίου, δείχνοντας ότι τα αντισώματα μπορούν να προσφέρουν θεραπευτικά οφέλη, ενώ συναγερμός υπάρχει στο Χονγκ Κονγκ με νέα κρούσματα μετά από 3 εβδομάδες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γιαν Γου του τμήματος Μικροβιολογίας της Σχολής Βασικών Ιατρικών Επιστημών του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Πεκίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", βρήκαν ότι τα δύο αντισώματα Β38 και Η4 μπορούν να προσδεθούν ταυτόχρονα σε διαφορετικά σημεία της πρωτεΐνης-ακίδας του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να έχουν πιο ισχυρή εξουδετερωτική δράση, από ό,τι αν μόνο ένα αντίσωμα προσκολλάτο στον ιό. Αυτό επίσης, κατά τους ερευνητές, σημαίνει ότι αν στο μέλλον η προεξέχουσα πρωτεΐνη υποστεί κάποια μετάλλαξη σε κάποιο σημείο της, με αποτέλεσμα το ένα αντίσωμα να μην μπορεί πια να προσδεθεί, το άλλο αντίσωμα πιθανότατα θα συνεχίσει να ασκεί την εξουδετερωτική δράση του.

Οι Κινέζοι επιστήμονες ανέφεραν ότι ένα «κοκτέιλ» που θα περιέχει και τα δύο αντισώματα, θα παρέχει άμεσο θεραπευτικό όφελος στους ασθενείς με Covid-19.

Στους 156 οι νεκροί στην Ελλάδα από κορωνοϊό - Κατέληξε 62χρονος

Στους 156 έφτασαν οι νεκροί από κορωνοϊό στην χώρα μας, αφού ένας 62χρονος κατέληξε το απόγευμα της Τετάρτης (13/5) στον Ευαγγελισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο άτυχος άνδρας έπασχε από υποκείμενα νοσήματα, ενώ πια η χώρα μετρά τέσσερις νεκρούς σε σύντομο χρονικό διάστημα, με αυτά να είναι τα συμπτώματα για τους ελαφρά ασθενείς.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share