Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Δεν ησυχάζει η Βρετανία: Ακόμη 494 θάνατοι από κορωνοϊό

Συνεχίζεται η τραγωδία και στην οικονομία

13 Μαΐου 2020 19:11
Δεν ησυχάζει η Βρετανία: Ακόμη 494 θάνατοι από κορωνοϊό
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Δεν ησυχάζει από τον κορωνοϊό η Βρετανία, με την χώρα να καταγράφει σήμερα (13/5) άλλους 494 θανάτους από τον ιό και το σύνολο να ανέρχεται στους 33.186.

Συμπεριλαμβανομένων των θανάτων που οφείλονται σε ύποπτα περιστατικά και ακόμη δεν έχει διαπιστωθεί αν οφείλονται σε κορωνοϊό, ο απολογισμός στη χώρα ίσως ξεπερνάει τις 40.000, ενώ την ίδια ώρα η Ισπανία κρατά για μεγάλο διάστημα κλειστά τα σύνορά της.

Τραγωδία στην οικονομία

Η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 5,8% τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο, ποσοστό ρεκόρ, καθώς η επιδημία του κορωνοϊού έφτασε στην κορύφωσή της και η κυβέρνηση επέβαλε lockdown στο πλαίσιο των προσπαθειών της για την ανάσχεση της εξάπλωσή της.

Τους τρεις πρώτους μήνες του 2020 το ΑΕΠ της Βρετανίας συρρικνώθηκε κατά 2% σε σχέση με τους τρεις τελευταίους μήνες του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS). Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί σε τριμηνιαία βάση μετά το τέταρτο τρίμηνο του 2008, όταν η πτώση έφτασε το 2,1%.

Εξάλλου η ONS εκτίμησε την πτώση του ΑΕΠ μόνο για τον Μάρτιο στο 5,8%, τη μεγαλύτερη μείωση σε διάστημα ενός μήνα που έχει καταγραφεί από το 1997 οπότε διατηρούνται αρχεία.

Αυτές είναι οι πρώτες επιπτώσεις της επιδημίας covid-19 στη βρετανική οικονομία, καθώς η αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα ξεκίνησε στις 23 Μαρτίου, δηλαδή στο τέλος του τριμήνου, με ακόμη μεγαλύτερη πτώση να αναμένεται στα στοιχεία του Απριλίου.

«Η ταχύτητα και το εύρος του πλήγματος του κορωνοϊού στη βρετανική οικονομία είναι άνευ προηγουμένου και σημαίνει ότι τη μείωση του πρώτου τριμήνου αναμένεται να ακολουθήσει μια ακόμη μεγαλύτερη, πιο σημαντική ιστορικά συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στο δεύτερο τρίμηνο», εκτίμησε ο Σούρεν Θίρου, επικεφαλής οικονομικών στο Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι η βρετανική οικονομία οδεύει προς τη μεγαλύτερη ετήσια συρρίκνωση του ΑΕΠ της εδώ και 300 χρόνια, εκτιμώντας ότι μπορεί να φτάσει το 14%, αν και για το 2021 προβλέπει άνοδο 15%.

Οι προβλέψεις για το δεύτερο τρίμηνο του έτους είναι ιδιαίτερα ζοφερές, με έκρηξη της ανεργίας όπως υποδηλώνουν οι χιλιάδες περικοπές θέσεων εργασίας τις οποίες έχουν ήδη ανακοινώσει αεροπορικές εταιρείες.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share