Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024

Συναγερμός στο Χονγκ Κονγκ: Εμφανίστηκαν νέα κρούσματα κορωνοϊού μετά από 3 εβδομάδες

Χαμός!

13 Μαΐου 2020 18:46
Συναγερμός στο Χονγκ Κονγκ: Εμφανίστηκαν νέα κρούσματα κορωνοϊού μετά από 3 εβδομάδες
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Συναγερμός σήμανε το Χονγκ Κονγκ, το οποίο ανακοίνωσε δύο νέα κρούσματα κορωνοϊού μετά από τρεις εβδομάδες, με τις Αρχές να αναζητούν το πώς μολύνθηκαν οι ασθενείς.

Η πρώην βρετανική αποικία ακολούθησε μια από τις πιο αποτελεσματικές τακτικές παγκοσμίως στον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας covid-19, με τα περισσότερα κρούσματα να είναι εισαγόμενα και να τίθενται αμέσως σε καραντίνα, ενώ μάλιστα προ ημερών απέστειλε εξαιρετικά νέα για το φάρμακο του ιού. Όμως ο εντοπισμός νέων κρουσμάτων στην κοινότητα προκαλεί ανησυχία για την επανεμφάνιση τοπικών εστιών της ασθένειας.

Το Χονγκ Κονγκ επέτρεψε την επαναλειτουργία των μπαρ, των γυμναστηρίων και των κινηματογράφων την προηγούμενη εβδομάδα και ανακοίνωσε ότι κάποιοι μαθητές θα επιστρέψουν στα σχολεία τους στο τέλος του μήνα, όμως εξακολουθεί να απαγορεύει τις συγκεντρώσεις περισσότερων από 8 ατόμων.

Η απουσία κρουσμάτων στην κοινότητα τις τελευταίες εβδομάδες ενθάρρυνε και τους φιλοδημοκρατικούς διαδηλωτές να επαναλάβουν τις κινητοποιήσεις τους μετά την ανάπαυλα λόγω των περιοριστικών μέτρων, αν και η συμμετοχή σε αυτές παραμένει χαμηλή.

Η τελευταία ανακοίνωση της τοπικής κυβέρνησης έκανε λόγο για δύο ντόπια κρούσματα –μία 66χρονη νοικοκυρά και την 5χρονη εγγονή της– και ένα εισαγόμενο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στο Χονγκ Κονγκ σε 1.051, με τέσσερις θανάτους.

Ευχάριστα νέα: Δημιούργησαν σπρέι που προστατεύει από τον κορωνοϊό για 90 μέρες

Σε μια σημαντική εφεύρεση προχώρησαν ερευνητές σε Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι ισχυρίζονται πως δημιούργησαν ένα αντιϊκό σπρέι επίστρωσης, το οποίο προστατεύει από τον κορωνοϊό, μαζί με άλλους ιούς και βακτήρια, για 90 μέρες.

Το σπρέι επίστρωσης, με την ονομασία MAP-1, χρειάστηκε δέκα χρόνια για να παρασκευαστεί και μπορεί να ψεκάζεται σε επιφάνειες οι οποίες χρησιμοποιούνται συχνά από το κοινό, όπως τα κουμπιά των ανελκυστήρων και οι κουπαστές της σκάλας, ανακοίνωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας του Χονγκ Κονγκ (HKUST). Αδιανόητο, παράλληλα, είναι αυτό που συνέβη με δημοσιογράφο του BBC και όσα έκανε, για να μαζέψει χρήματα για τον κορωνοϊό.

«Αυτά τα μέρη αγγίζονται συχνά και ταυτόχρονα λειτουργούν ως ένα πολύ αποτελεσματικό μέσο μετάδοσης ασθενειών», δήλωσε ο βοηθός καθηγητή Τζόζεφ Κουάν, ένας από τους επικεφαλής των ερευνητών που παρασκεύασαν αυτό το προϊόν.

Η επίστρωση που σχηματίζεται μετά τον ψεκασμό του σπρέι περιέχει εκατομμύρια νανοκάψουλες με απολυμαντικά, τα οποία σύμφωνα με τον Κουάν, παραμένουν αποτελεσματικά στην εξόντωση των βακτηρίων και των ιών ακόμη και αφού στεγνώσει η επικάλυψη.

Σε αντίθεση με τις κοινές μεθόδους απολύμανσης, όπως είναι η αραιωμένη χλωρίνη και η αλκοόλη, το MAP-1 είναι επιπλέον ενισχυμένο με πολυμερή που είναι ευαίσθητα στην θερμότητα και τα οποία περιλαμβάνουν και απελευθερώνουν απολυμαντικά με την ανθρώπινη επαφή, εξήγησε ο Κουάν.

Επιπλέον οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το προϊόν αυτό δεν είναι τοξικό και είναι ασφαλές για το δέρμα και για το περιβάλλον. Έπειτα από κλινικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν φέτος σε ένα νοσοκομείο του Χονγκ Κονγκ και σε έναν οίκο ευγηρίας, το προϊόν διατέθηκε για εμπορική εκμετάλλευση από την Germagic, μια μονάδα του βιομηχανικού εταίρου του πανεπιστημίου Chiaphua Industries Ltd.

Έλαβε έγκριση για χρήση από τους καταναλωτές τον Φεβρουάριο και τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει η διάθεσή του στα καταστήματα του Χονγκ Κονγκ. Με τη βοήθεια μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης της περιοχής, το σπρέι χρησιμοποιήθηκε ήδη σε σπίτια τουλάχιστον χιλίων οικογενειών με χαμηλό εισόδημα στο Χονγκ Κονγκ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, εμπορικά κέντρα, σχολεία και χώροι άθλησης στην πρώην βρετανική αποικία έχουν προμηθευτεί το προίόν. Το Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε χθες ότι δεν υπάρχουν νέα κρούσματα του κορωνοϊού. Συνολικά έχει καταγράψει τέσσερις θανάτους από covid-19 και 1.038 κρούσματα κορωνοϊού.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share