Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Σπουδαίες εξελίξεις για το εμβόλιο και το φάρμακο - Οι «χρυσοί» κανόνες για να αποφύγουμε την τραγωδία

Δείτε αναλυτικά!

12 Μαΐου 2020 18:39
Κορωνοϊός: Σπουδαίες εξελίξεις για το εμβόλιο και το φάρμακο - Οι «χρυσοί» κανόνες για να αποφύγουμε την τραγωδία
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Σπουδαίες εξελίξεις έχουν έρθει για το εμβόλιο και το φάρμακο εναντίον του κορωνοϊού, με τον Σωτήρη Τσιόδρα να επισημαίνει, ότι ένα τριπλό σχήμα φαρμάκων έδειξε αποτέλεσμα, ενώ υπάρχουν οκτώ υποψήφια εμβόλια.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας και καθηγητής λοιμωξιολογίας, στην τελευταία αναφορά που έκανε για θανάτους και κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, ενημέρωσε για όσους «χρυσούς» κανόνες πρέπει να ακολουθούμε, ώστε να αποφύγουμε την τραγωδία μιας πιθανής μεγάλης εξάπλωσης του ιού.

Τα νέα για το εμβόλιο και το φάρμακο

Σχετικά με θεραπευτικές εξελίξεις, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι έχουμε κάποια νέα τις τελευταίες ημέρες τα οποία είναι αισιόδοξα και υπάρχουν και κάποιες ανακοινώσεις για ελπιδοφόρα μηνύματα από τον ΠΟΥ πως κάποιες θεραπείες (περίπου 4 με 5 μοιάζουν αρκετά υποσχόμενες) μάλλον περιορίζουν την βαρύτητα και την διάρκεια της νόσου χωρίς όμως κάποια να σκοτώνει ή εξαφανίζει τον ιό.

«Η αξιολόγηση του φαρμάκου της ρεμδεσιβίρης θα γίνεται υπό αυστηρό ιατρικό έλεγχο και η χορήγησή του θα γίνεται μόνο από τα νοσοκομεία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ Τσιόδρας.

Και πρόσθεσε: «Ομάδα έξι νοσοκομείων του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ένα τριπλό σχήμα φαρμάκων έναντι ελαφρών και μετρίων κρουσμάτων του ιού, το οποίο φέρνει αισιόδοξα μηνύματα».

Για το εμβόλιο, παράλληλα, ανέφερε το εξής: «Σχετικά με τα εμβόλια, σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις του ΠΟΥ, οκτώ υποψήφια εμβόλια βρίσκονται στη φάση των κλινικών δοκιμών. Τις τελευταίες μέρες υπήρξε μια αναμενόμενη χαλάρωση όλων μας. Χρειάζεται προσοχή. Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε χθες πως χώρες που χαλάρωσαν τα μέτρα είδαν αύξηση σε αριθμούς νέων περιστατικών. Στις ΗΠΑ ο επικεφαλής επιστήμονας προειδοποιεί το Κογκρέσο για σταδιακή και όχι ταχεία άρση των περιορισμών. Στην Κίνα είδαν άνοδο περιστατικών στην Γουχάν, στην Κορέα επίσης. Στην Γερμανία είδαν άνοδο των αριθμών».

Οι «χρυσοί» κανόνες της συμπεριφοράς μας

«Νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε με υπεύθυνη συμπεριφορά και με καταγραφή των δεδομένων να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Με απλούς κανόνες υγιεινής και απόστασης. Αναγκαστικά θα μας συντροφεύουν, όχι για κακό λόγο, το επόμενο χρονικό διάστημα. Όχι σαν κάποιο απαγορευτικό, αλλά σαν μα συνεχής υπενθύμιση του πώς απλά μέτρα μπορεί να βοηθήσουν.

Ο ιός θα συνεχίσει να βρίσκεται ανάμεσά μας. Εμείς θα βλέπουμε τα δεδομένα για να σβήσουμε μικρές φωτιές. Ο εργαστηριακός έλεγχος και η ιχνηλάτηση των επαφών και η επάρκεια για την φροντίδα θα είναι σημαντικά εργαλεία.

Πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί. Είναι κρίσιμο αυτή την περίοδο. Δεν μπορούμε να το πάρουμε στα αστεία. Δεν έχει τελειώσει ακόμα η πάλη με τον ιό. Χρειάζεται προσοχή σε μερικά πολύ απλά πραγματάκια.

Για παράδειγμα, πρώτον να εξακολουθούμε να αποφεύγουμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όταν είναι δυνατόν. Να βρούμε εναλλακτικές, είτε αυτό λέγεται ποδήλατο, είτε λέγεται περπάτημα κάποιας απόστασης, ή οδήγηση με κάποιο ιδιωτικό μέσο. Πάντως τον καιρό του απαγορευτικού χαιρόμουν που έβλεπα ανθρώπους να περπατούν.

Δεύτερον, όταν πρέπει και είναι απαραίτητο, να χρησιμοποιούμε τα ΜΜΜ, να το κάνουμε με τους κανόνες. Δηλαδή τη χρήση μάσκας και την υγιεινή των χεριών. Αλλά η χρήση μάσκας θα πρέπει να γίνεται σωστά. Είδα πολλούς ανθρώπους τις τελευταίες μέρες να την χειρίζονται με λάθος τρόπο. Να είναι η μάσκα κάτω από τη μύτη, κάτω από το στόμα, να φτάνει μέχρι το σαγόνι», είπε ο κύριος Τσιόδρας στο τέλος.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share