Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021

Ρεσιτάλ ανευθυνότητας στη Γαλλία: Αψήφησαν τον κορωνοϊό και γέμισαν τον Σηκουάνα

Απαγόρευσαν το αλκοόλ στις όχθες του ποταμού

12 Μαΐου 2020 14:39
Ρεσιτάλ ανευθυνότητας στη Γαλλία: Αψήφησαν τον κορωνοϊό και γέμισαν τον Σηκουάνα
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ένα δικό τους ρεσιτάλ ανευθυνότητας έδωσαν στη Γαλλία, με τους πολίτες στο Παρίσι να αψηφούν τον κορωνοϊό και να γεμίζουν τον Σηκουάνα και αρκετά ακόμη πολυσύχναστα μέρη της πρωτεύουσας της χώρας, την ώρα που στην Ελλάδα ανοίγουν και οι εκκλησίες.

Οι φωτογραφίες, που βγήκαν στο «φώς» της δημοσιότητας, είναι χαρακτηριστικές. Μετά από 55 μέρες καραντίνας, οι Γάλλοι μπόρεσαν να βγουν πιο ελεύθερα στους δρόμους με μερική άρση μέτρων, με τα καταστήματα και τα σχολεία να ανοίγουν, αλλά τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα σινεμά να μένουν κλειστά.

Παρίσι Σηκουάνας κορωνοϊός

Πολλοί Παριζιάνοι, πάντως, θέλησαν να εκμεταλλευτούν το βράδυ τους χωρίς περιοριστικά μέτρα, μαζί με την όμορφη ημέρα που υπήρχε νωρίτερα, χωρίς όμως να σέβονται τις αποστάσεις ασφαλείας, που θα έπρεπε να τηρούνται. Κάπως έτσι, πολλά μικρά γκρουπ βρέθηκαν επί της ουσίας το ένα πάνω στο άλλο, καθήμενοι στον Σηκουάνα και δίνοντας άσχημη εντύπωση.

Βλέποντας τις εικόνες αυτές, μάλιστα, όπως προκύπτει από το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, οι Αρχές προσπάθησαν να προχωρήσουν σε συστάσεις απέναντι στους πολίτες, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Παρίσι τρέξιμο κορωνοϊός

Το αποτέλεσμα ήταν να απαγορευθεί, πάντως, η κατανάλωση αλκοόλ στις όχθες του Σηκουάνα, με τον Υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας, Κριστόφ Καστανέ, να αναφέρει πως «η επιτυχία της άρσης των μέτρων χρειάζεται τη σωστή συμπεριφορά όλων μας. Παίρνουμε αυτή την απόφαση απέναντι στην ανευθυνότητα ορισμένων».

Στο ίδιο μήκος κύματος βρέθηκε και η ανακοίνωση της τοπικής Αστυνομίας, με τους Γάλλους σε κάθε περίπτωση να μην αποτελούν ένα παράδειγμα προς μίμηση.

Παρίσι παρέα Σηκουάνας

Αποκάλυψη: Αυτό θα είναι το νοσοκομείο του μέλλοντος μετά τον κορωνοϊό

Αποκάλυψη έρχεται στο «φώς» της δημοσιότητας με το πώς θα είναι φτιαγμένα τα νοσοκομεία στο μέλλον, με το σχετικό πρότζεκτ από Κινέζους σχεδιαστές να έχει κερδίσει το πρώτο βραβείο στο Skyscraper Competition και να μας δίνει μια πρώτη γεύση.

Αν, όντως, λόγω του κορωνοϊού τίποτα δε θα είναι ίδιο στο μέλλον, τότε καλό είναι να δούμε πώς θα είναι τα νοσοκομεία στο μέλλον, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των ασθενών όσο και στα υγειονομικά δεδομένα, την ίδια ώρα που ο ΠΟΥ προειδοποιεί για τον κορωνοϊό και τη ζέστη.

Το νοσοκομείο της Βαβέλ

Οι αρχιτέκτονες Ντι Λι, Γκάβιν Σεν, Γουεϊουάν Ζου και Ζινάο Γιουάν έχουν πρόσφατα τα βιώματα της πανδημίας στην Κίνα, νιώθοντας από την χώρα τους πώς είναι να σε χτυπά ένας τέτοιος εφιάλτης, σαν αυτόν του κορωνοϊό. Κάπως έτσι, εμπνεύστηκαν ένα νοσοκομείο-ουρανοξύστη, το οποίο θα έχει μια απλή και γρήγορη κατασκευή με μέγιστη αποτελεσματικότητα στην εξυπηρέτηση των ασθενών.

Σύμφωνα με τους ίδιους, δεν πρόκειται για πρότυπο επαρχιακό νοσοκομείο, αλλά ένα πραγματικό κέντρο Υγείας, το οποίο θα προσαρμόζεται στους ασθενείς, που θα υποδέχεται, με την κατασκευή του να θυμίζει το πώς είναι δημιουργημένο το DNA μας, ανοίγοντας σε χιλιάδες «κουτιά», ανάλογα τις ανάγκες σε κάθε ασθένεια.

Οι χώροι ενός νοσοκομείου, άλλωστε, είναι πολλοί και έχουν σχέση με τους χώρους αναψυχής, τα χειρουργία, τα δωμάτια με ορούς, τα δωμάτια αποκατάστασης, τα εργαστήρια ερευνών και πολλά άλλα. Με αυτό τον τρόπο, η κάθετη κατασκευή ενός νοσοκομείου που... αγγίζει τον ουρανό, μοιάζει πολύ πρακτική, αφού έτσι θα εξασφαλίζεται πολύ περισσότερος χώρος για τους ασθενείς, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τις ερευνητικές ομάδες.

Τα «δέντρα» που «παγιδεύουν» τον άνθρακα

Μια εξίσου πρωτοποριακή ιδέα είχαν σε ένα πρότζεκτ από την Παλαιστίνη, με τίτλο CarbonFloss. Στόχος τους είναι να δημιουργηθούν πυλώνες, που θα μοιάζουν με δέντρα στο κέντρο μιας πόλης, οι οποίοι θα ρυθμίζουν το ζήτημα του διοξειδίου του άνθρακα.

Το σχέδιο βασίζεται στην κυκλοφορία του αέρα μέσα από μεγάλες ηλεκτροχημικές και επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, που θα απορροφούν τον άνθρακα, ο οποίος θα χρησιμοποείται για καλό σκοπό.

Αυτό θα είναι το νοσοκομείο του μέλλοντος μετά τον κορωνοϊό

Νοσοκομείο... στα βάθη του ωκεανού

Μετά από 20 χρόνια επιχειρήσεων, η Κίνα ανακοίνωσε μια επαναστατική πρόταση για το νοσοκομείο του μέλλοντος, που αφορά έναν χώρο... μες στη θάλασσα, μέσω του «πάγου που καίει». Πρόκειται για ένα δίκτυο μορίων από μεθάνιο, που περιτριγυρίζονται από μόρια νερού, έχοντας ήδη προνοήσει με 235.000 κυβικά μέτρα για τον χώρο με βάθος στα 1.266 μέτρα.

Το νοσοκομείο, δηλαδή, θα βρίσκεται στα βάθη του ωκεανού, έχοντας τη δυνατότητα να μαζεύει ακόμη και τα πλαστικά σκουπίδια των ωκεανών, τα οποία θα ανακυκλώνονται χάρη στην 3D τεχνολογία.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share