Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Άρση μέτρων: Ανοίγουν και οι εκκλησίες - Έτσι θα συμμετέχουν οι πιστοί στις λειτουργίες

Τι προβλέπει η ΚΥΑ;

12 Μαΐου 2020 13:49
Άρση μέτρων: Ανοίγουν και οι εκκλησίες - Έτσι θα συμμετέχουν οι πιστοί στις λειτουργίες

Ανοίγουν και οι εκκλησίες, στο πλαίσιο της άρσης των μέτρων του κορωνοϊού, μετά από Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας, που αναμένεται σήμερα (12/5) να δημοσιευθεί, με προϋποθέσεις για συμμετοχή των πιστών στις λειτουργίες, λίγες μέρες μετά τις απίστευτες εικόνες στην Ηλιούπολη.

Η ισχύς της ΚΥΑ είναι από την 17/5/2020 έως και την 5/6/2020. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων καθορίζεται από την αναλογία ένα άτομο ανά 10 τ.μ. (πχ σ’ ένα χώρο λατρείας επιφανείας 300 τ.μ. ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων είναι 30) και πρέπει να διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τ.μ., ο μέγιστος αριθμός είναι 50.

Τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που πρέπει να τηρούνται αναφέρονται αναλυτικά στην ΚΥΑ (πχ σύσταση για τη χρήση μάσκας, υποχρεωτική χρήση αντισηπτικού για την υγιεινή των χεριών, συχνός καθαρισμός επιφανειών κλπ).

Ενσωματώθηκαν, επιπλέον, συστάσεις και μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που ανταποκρίνονται σε ειδικότερες ανάγκες και χαρακτηριστικά επιμέρους θρησκευτικών κοινοτήτων (πχ τρόπος εισόδου σε χώρους λατρείας που δεν επιτρέπεται η είσοδος με υποδήματα κλπ).

Αποσαφηνίζεται, επίσης, ότι σε περίπτωση τέλεσης λειτουργιών ή θρησκευτικών τελετών σε υπαίθριους χώρους ισχύουν οι γενικοί κανόνες περί δημοσίων υπαίθριων συναθροίσεων.

Σοκ: Τούρκος πυροβόλησε σε εκκλησία Αρμενίων στην Πόλη - Τους θεωρεί υπεύθυνους για τον κορωνοϊό

Σοκ προκαλεί η είδηση, ότι Τούρκος πυροβόλησε σε χριστιανική εκκλησία Αρμενίων στην Κωνσταντινούπολη, με τις Αρχές να ερευνούν την υπόθεση.

Το επεισόδιο έγινε το πρωί της Παρασκευής (8/5) αλλά μόλις σήμερα Κυριακή (10/5) είδε το φως της δημοσιότητας προκαλώντας ανησυχία στη μειονότητα των χριστιανών στην Πόλη.

Ένας άνδρας επιχείρησε να πυρπολήσει την πύλη της Εκκλησίας Dznunt Surp Asdvadzadzni στην περιοχή Bakırköy της Κωνσταντινούπολης την Παρασκευή το πρωί, σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών μέσων ενημέρωσης.

Το Αρμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης ενημέρωσε την αστυνομία για το συμβάν. Όπως ανέφερε ότι η επίθεση δεν προκάλεσε θύματα ή υλικές ζημιές.

Η δίγλωσση εβδομαδιαία εφημερίδα του Agos ανέφερε πως από το Γραφείο του Κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης ανακοινώθηκε πως ένας ύποπτος ονόματι M.K. συνελήφθη από την αστυνομία και έχει ξεκινήσει έρευνα για το περιστατικό.

Ο Μ.Κ. είπε πως ήθελε να βάλει φωτιά στην πύλη της εκκλησίας επειδή πιστεύει πως «δημιούργησαν την πανδημία του κορωνοϊού». Δεν διευκρίνισε εάν στόχευε ειδικά τους Αρμενίους ή εάν αναφέρονταν γενικά στους μη μουσουλμάνους, ενώ στη γειτονική χώρα... το τερμάτισαν θεωρώντας, ότι φταίνει και οι ομοφυλόφιλοι.

Η εκκλησία της Αρμενίας τα τελευταία χρόνια έχει δεχτεί πολλές επιθέσεις και γκράφιτι με συνθήματα μίσους κατά των χριστιανών.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share