Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Άρση μέτρων: Εξετάζεται το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών

Τι σκέφτονται στην Κυβέρνηση;

12 Μαΐου 2020 13:39
Άρση μέτρων: Εξετάζεται το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών εξετάζεται για τις επόμενες ημέρες, όπου θα επικρατήσουν ακραίες συνθήκες, με τη θερμοκρασία να φτάνει πάνω από τους 41 βαθμούς, καθώς η Κυβέρνηση δε θα ήθελε να δει συνωστισμό στις ελεύθερες, σκεπτόμενη εξάπλωση της άρσης των μέτρων περιορισμού.

Το Σαββατοκύριακο οι πολίτες επέλεξαν τη βόλτα κοντά στη θάλασσα, παρά τον κορωνοϊό, και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις δημιουργήθηκαν συνθήκες συνωστισμού, καθώς η είσοδος επιτρεπόταν μόνο στις ελεύθερες παραλίες. Οι εικόνες αυτές προκάλεσαν προβληματισμό, αλλά και σκέψεις για αλλαγή του σχεδιασμού. Μάλιστα όσο οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για μίνι καύσωνα τόσο αναζητείται λύση.

Στο τραπέζι η πρόταση να ανοίξουν οι οργανωμένες παραλίες

Οπως έκανε γνωστό ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής Χαράλαμπος Γώγος στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε το ερώτημα αν θα πρέπει ανοίξουν οι οργανωμένες παραλίες. Μιλώντας στο ΣΚΑΪ το απόγευμα της Δευτέρας ο κύριος Γώγος ανέφερε πως το θέμα παραμένει ανοιχτό και οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Μάλιστα όπως ανέφερε ο καθηγητής η συζήτηση για το άνοιγμα των ελευθέρων παραλιών ξεκίνησε μετά τις εικόνες του Σαββατοκύριακου όπου ελεύθερες παραλίες γέμισαν από κόσμο και σε πολλές περιπτώσεις οι πολίτες δεν τηρούσαν τις αποστάσεις ασφαλείας.

Υπέρ του ανοίγματος και ο καθηγητής Σύψας

«Με ανησυχεί η κοσμοσυρροή στις παραλίες αυτό που προκαλεί την εξάπλωση της πανδημίας είναι ο συνωστισμός. Εάν δεν τηρείται η απόσταση των δύο μέτρων ο ιός μεταδίδεται πολύ ευκολότερα, είτε είμαστε σε ανοιχτό χώρο είτε είμαστε σε κλειστό χώρο, επομένως διακινδυνεύουμε ορισμένα πράγματα με το συνωστισμό», ανέφερε και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας, αφήνοντας με τη σειρά του ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν νωρίτερα από την 1η Ιουνίου οι οργανωμένες παραλίες.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Σύψας ανέφερε για το ενδεχόμενο να ανοίξουν οι οργανωμένες παραλίες ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός στις μη οργανωμένες παραλίες.: «Έχουμε ένα λόγο παραπάνω, υπό την προϋπόθεση ότι μας το επιτρέψουν οι καμπύλες της επιδημίας και η επίδραση των προηγούμενων μέτρων».

Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης: Να ανοίξουν οι οργανωμένες παραλίες

Ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλος τάχθηκε υπέρ της απόφασης να ανοίξουν άμεσα οι οργανωμένες παραλίες, καθώς θα είναι ευκολότερο να τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας, οι λουόμενοι να διατηρούν τις αποστάσεις, αλλά ο αριθμός του κόσμου που θα πηγαίνει στις πλαζ θα είναι ελεγχόμενος.

Παράλληλα μιλώντας και αυτός με τη σειρά του στον ΣΚΑΪ αποκάλυψε πως για το θέμα του ανοίγματος των οργανωμένων παραλιών είχε επικοινωνία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος του είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή.

Μάλιστα ο κ. Κωνσταντέλος, ενόψει του επικειμένου καύσωνα είπε πως είναι επιτακτική η ανάγκη να ανοίξουν οι οργανωμένες παραλίες και ήδη ο Δήμος έχει βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τους διαχειριστές των πλαζ της περιοχής και θα είναι έτοιμες να ανοίξουν για το κοινό άμεσα.

Υπέρ και στο άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης

Κλείνοντας όμως αναφέρθηκε και στο ζήτημα της εστίασης υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να ανοίξουν τα εστιατόρια και τα καφέ, ώστε να μην υπάρχει άναρχος συνωστισμός στις ελεύθερες παραλίες και τα άλση, αλλά μία ελεγχόμενη κατάσταση στα καταστήματα εστίασης.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι είναι προγραμματισμένο οι χώροι εστιάσεις και τα καφέ, καθώς και οι οργανωμένες παραλίες να ανοίξουν την 1η Ιουνίου, ενώ ο διάλογος γίνεται για το αν αυτό θα γίνει μια εβδομάδα νωρίτερα στις 25 Μαΐου.

Πως αναμένεται να είναι φέτος οι παραλίες λόγω κορωνοϊού

Ηδη πάντως οι Δήμοι οργανώνουν τις παραλίες τους με την Γλυφάδα να δίνει το παράδειγμα. Ενδεικτικές ήταν οι φωτογραφίες που είχε ανεβάσει στο προφίλ του στο facebook ο δήμαρχος της περιοχής Γιώργος Παπανικολάου.

Οι εν λόγω φωτό μάς δείχνουν πώς περίπου θα είναι οι παραλίες στη χώρα το φετινό καλοκαίρι, αλλά και γενικά στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

Η παραλία Γλυφάδας λοιπόν, μετά τις εργασίες που έκανε το τελευταίο διάστημα ο δήμος λαμβάνοντας υπόψη και την τήρηση των αποστάσεων, είναι κυριολεκτικά σαν καινούργια.

Και αυτό γιατί έχουν τοποθετηθεί νέα άμμος αλλά και ομπρέλες, αποδυτήρια, ντουζιέρες και παγκάκια.

Πάντως σύμφωνα με την τελευταία ΚΥΑ οι οργανωμένες παραλίες, αλλά και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτές παραμένουν κλειστές έως και την Κυριακή 17 Μαΐου, εκτός και αν ληφθούν νέες αποφάσεις.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share