Τετάρτη, 08 Ιουλίου 2020

Ραγδαίες εξελίξεις: Έφοδος της Αστυνομίας σε ΜΚΟ για έκτακτη έρευνα

Τι συνέβη;

12 Μαΐου 2020 10:57
Ραγδαίες εξελίξεις: Έφοδος της Αστυνομίας σε ΜΚΟ για έκτακτη έρευνα
Αρθρογράφος: Ραφαήλ Αλαγάς
ΡΑΦΑΗΛ ΑΛΑΓΑΣ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις, αφού στα γραφεία τριών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων «μπούκαρε» τη Δευτέρα (11/5) η Αστυνομία και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας για έκτακτη έρευνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα γραφεία των ΜΚΟ που ελέγχθησαν έχουν αφαιρεθεί και ηλεκτρονικοί υπολογιστές στο πλαίσιο της έρευνας, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι έλεγχοι, ενώ πρόσφατα υπήρξε πυρκαγιά σε ΜΚΟ στη Λέσβο έξω από καταυλισμό.

Έφοδος της Αστυνομίας σε ΜΚΟ

Ο έλεγχος αφορά ροές χρημάτων. Όπως σημειώνει ο ΣΚΑΪ, δεν έχει γίνει έως τώρα γνωστό σε ποιον τομέα δραστηριοποιούνται οι τρεις ΜΚΟ, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι έλεγχοι.

Ελβετική ΜΚΟ: Δεκάδες οι δημοσιογράφοι που έχασαν τη μάχη απέναντι στον κορωνοϊό

Δεκάδες δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη ζωή τους εδώ και δύο μήνες στον κόσμο από τον κορωνοϊό, εκτιμά η ελβετική οργάνωση PEC (Press Emblem Campaign), καταγγέλλοντας την ανεπαρκή προστασία των εργαζομένων στα ΜΜΕ που καλύπτουν την πανδημία.

Πριν από την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου την προσεχή Κυριακή, η μη κυβερνητική οργάνωση προειδοποιεί ότι πολλοί δημοσιογράφοι θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να καλύψουν την κρίση της νόσου Covid-19 κι ορισμένοι εξ αυτών αρρωσταίνουν και οι ίδιοι.

Σε ένα δελτίο τύπου, η ΜΚΟ, που εδρεύει στη Γενεύη και αγωνίζεται για την προστασία των δημοσιογράφων, αναφέρει ότι κατέγραψε από την 1η Μαρτίου «τον θάνατο από επιπλοκές του κορωνοϊού 55 δημοσιογράφων σε 23 χώρες». Διευκρινίζει ότι «η επαγγελματική αιτία κάποιων από αυτούς τους θανάτους δεν διαπιστώνεται πάντα». Ωστόσο, στην πρώτη γραμμή και πιο επικίνδυνη βρίσκονται οι γιατροί, δείτε εδώ πώς περιγράφει ένας γιατρός την ευκολία κατά την οποία εισβάλει ο ιός στον οργανισμό μας.

«Οι δημοσιογράφοι διατρέχουν σημαντικούς κινδύνους σε αυτήν την κρίση, διότι πρέπει να συνεχίσουν να ενημερώνουν, πηγαίνοντας σε νοσοκομεία, παίρνοντας συνεντεύξεις από γιατρούς, νοσηλευτές, πολιτικούς ηγέτες, ειδικούς, επιστήμονες, ασθενείς» υπογράμμιζεται.

«Σε διάφορες χώρες, τα απαραίτητα μέτρα προστάσιας (αποστασιοποίηση, χρήση μάσκας, μέτρα υγιεινής, καραντίνα) δεν εφαρμόζονται, ιδίως στην αρχή της επιδημίας» συνεχίζει η ΜΚΟ.

Ο Ισημερινός είναι η πλέον πληγείσα χώρα με τουλάχιστον εννέα δημοσιογράφους που έχουν πεθάνει λόγω του ιού. Ακολουθούν οι ΗΠΑ (8), η Βραζιλία (4), η Μεγάλη Βρετανία και η Ισπανία (τρεις αντίστοιχα), σύμφωνα με την καταμέτρηση.

δημοσιογράφοι

Η μάχη εναντίον της πανδημίας, που έχει σκοτώσει περισσότερους από 230.000 ανθρώπους εκ του συνόλου των 3,2 εκατομμυρίων κρουσμάτων παγκοσμίως, «χρησιμοποιείται ως πρόσχημα από ορισμένες κυβερνήσεις για να καταστείλουν τις ελευθερίες της έκφρασης, των συναθροίσεων, των διαδηλώσεων» καταγγέλλει ο γενικός γραμματέας της PEC Μπλέζ Λεμπάν ζητώντας «όλα τα κράτη να σέβονται το δικαίωμα στην πληροφόρηση των πολιτών και το δικαιώματά τους στην υγεία».

«Λογοκρισία, κλείσιμο ιστότοπων, αυθαίρετες κρατήσεις δημοσιογράφων, σωματικές και λεκτικές επιθέσεις, έκτακτες νομοθεσίες που πλήττουν την ελευθερία του Τύπου, όπως και παραβιάσεις διαπιστώνονται τις τελευταίες εβδομάδες» σύμφωνα με τη ΜΚΟ, την ώρα που η «ενημέρωση του κοινού είναι ιδιαιτέρως σημαντική σε αυτήν την υγειονομική κρίση».

«Η διαφάνεια είναι πρωτεύουσα και μπορεί να σώσει ζωές στην περίπτωση μιας υγειονομικής κρίσης» τονίζεται στην ανακοίνωση.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share