Τρίτη, 02 Μαρτίου 2021

Πανικός για την Αγία Σοφία: Ετοιμάζονται να τη μετατρέψουν σε τέμενος οι Τούρκοι

Ακραία κίνηση προκλητικότητας

12 Μαΐου 2020 10:36
Πανικός για την Αγία Σοφία: Ετοιμάζονται να τη μετατρέψουν σε τέμενος οι Τούρκοι
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Πανικός επικρατεί εδώ και λίγη ώρα για την Αγία Σοφία, αφού φαίνεται πως οι Τούρκοι είναι αποφασισμένοι να τη μετατρέψουν σε τέμενος, προχωρώντας σε μια ακραία κίνηση προκλητικότητας.

Η είδηση προέκυψε, μάλιστα, από τον Διευθυντή Επικοινωνίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν, ο οποίος με μήνυμά του έβαλε «φωτιά» στο ζήτημα, με τον τουρκικό Τύπο να θεωρεί, ότι ο ναός θα γίνει... τζαμί.

Στο λογαριασμό του στο Twitter, o Φαχρετίν Αλτούν, ανάρτησε μια φωτογραφία της Αγίας Σοφίας – που έχει μετατραπεί από μουσουλμανικό τέμενος σε μουσείο το 1935- και την ακόλουθη φράση: «Μας έλειψε! Αλλά κάντε υπομονή. Θα τα καταφέρουμε μαζί».

Η φράση αυτή προβάλλεται στον σημερινό Τουρκικό τύπο με άρθρα για την ιστορία της Αγίας Σοφίας και για την ανυπομονησία του τουρκικού λαού να δουν το ιστορικό αυτό μνημείο να γίνεται πάλι τέμενος. Μάλιστα κάποιοι εικάζουν ότι η 29η Μαΐου, ημέρα της Άλωσης της Πόλης (και ημέρα νίκης για τους Μουσουλμάνους Τούρκους) μπορεί να είναι η ημέρα που θα ανοίξει η Αγία Σοφία ως τέμενος και χώρος προσευχής για τους Μουσουλμάνους.

Το μήνυμα του Φαχρετίν Αλτούν προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό, γράφει ο σημερινός Τύπος. Εκείνοι που είδαν το μήνυμα άρχισαν να ρωτάνε πότε θα ανοίξουν τα τζαμιά για προσευχή ή πότε θα ανοίξει η Αγία Σοφία για μουσουλμανική λατρεία. Η εφημερίδα Χουριέτ μάλιστα δημοσιεύει μακροσκελές άρθρο για την ιστορία της Αγίας Σοφίας από την ίδρυσή της ως τις μέρες μας.

Σημειώνεται ότι τα τζαμιά έχουν κλείσει στην Τουρκία από την αρχή της πανδημίας. Το μέτρο αυτό είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις εκ μέρους των ακραιφνών Μουσουλμάνων της Τουρκίας.

Το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας έχει βρεθεί συχνά στην ατζέντα της τουρκικής ηγεσίας και κυρίως του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Στις 24 Μαρτίου του 2019, λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος Πρόεδρος είχε δηλώσει ότι η μετατροπή του μουσείου της Αγίας Σοφίας σε τέμενος για προσευχή αποτελεί προσδοκία ολόκληρου του τουρκικού έθνους και του μουσουλμανικού κόσμου. Και από πέρσι ένα τμήμα του εσωτερικού της Αγίας Σοφίας χρησιμοποιείται για μουσουλμανική προσευχή.

Το Μουσείο της Αγίας Σοφίας, της εκκλησίας με το μεγάλο μυστικό που έχει επιφέρει την αντοχή της σε κάθε φυσική καταστροφή, αποτελεί το πλέον δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο στην Τουρκία. Πάνω από 3 εκατομμύρια επισκέφτηκαν το μουσείο το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία του τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share