Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Πέθανε ο επιχειρηματίας Ιωνάς Στρούμσας

Θρήνος στον επιχειρηματικό κόσμο

11 Μαΐου 2020 11:29
Πέθανε ο επιχειρηματίας Ιωνάς Στρούμσας
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός επιχειρηματίας της Θεσσαλονίκης, Ιωνάς Στρούμσας, ιδρυτής του ομίλου ΣΤΡΟΥΜΣΑΣ ΑΕ. Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε χθες σε στενό οικογενειακό κύκλο. Ακόμη ένα σοκ στον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 81 ετών και ο γνωστός επιχειρηματίας και ιδρυτής του Ομίλου ΜΟΒΙΑΚ, Μανώλης Σβουράκης.

Ο σημαντικός επιχειρηματίας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είχε γονείς τους Δαυίδ Στρούμσα και Λουκία Σαρφατή. Παντρεύτηκε την Ιουλία Αλιχανίδου και έχουν μία κόρη, τη Λουκία. Ο παππούς του Ιωνάς ήταν διακεκριμένη προσωπικότητα στην περιοχή της Βέροιας και είχε ασχοληθεί κυρίως με το εμπόριο και τις τραπεζικές εργασίες.

Από το 1936 έως το 1940 φοίτησε στο δημοτικό των Εκπαιδευτηρίων Βαλαγιάννη και έπειτα κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου μετακόμισε στην περιοχή της Συκιάς στη Βέροια όπου συνέχισε την φοίτησή του και αργότερα στο 2ο Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης. Η οξυδέρκειά του ήταν ένας από τους λόγους που τιμήθηκε πολύ νωρίς για τις επιδόσεις του, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση. Το 1948 δίνει εξετάσεις και εισάγεται στη Φαρμακευτική Σχολή Αθηνών απ' όπου αποφοιτά το 1953. Στα δύο χρόνια που μεσολαβούν μέχρι να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία εργάζεται σε φαρμακείο και σύντομα γίνεται Βοηθός. Μέσα σε διάστημα 3 μηνών αναλαμβάνει ως υπεύθυνος φαρμακοποιός.

Κατά τη διάρκεια των ετών 1955-1958 υπηρετεί στο στρατό ξηράς στα Ιωάννινα όπου του αναθέτουν την αποθήκη υγειονομικού υλικού επιστρατεύσεως. Μέσα στους 34 μήνες της στρατιωτικής του θητείας η γνώση που αποκόμισε στους τομείς οργάνωσης και διαχείρισης οικονομικών και αποθήκης ήταν το καθοριστικό σημείο της μετέπειτα πορείας του. Επιστρέφοντας το 1958 από τη στρατιωτική του θητεία αγοράζει άδεια φαρμακαποθήκης και το 1959 ιδρύει τη δική του επιχείρηση. Έκτοτε ασχολείται με την εμπορία φαρμάκων.

Παρά το σκληρό ανταγωνισμό και τις αντιξοότητες που αντιμετώπισε κατόρθωσε να εδραιωθεί στο χώρο του φαρμάκου και έχοντας αξιοποιήσει όλα τα σύγχρονα εργαλεία της τεχνολογίας ως προς την λειτουργία logistic center φαρμακευτικών προϊόντων, κατέκτησε κορυφαία θέση μεταξύ των ομοειδών επιχειρήσεων του χώρου. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Ισπανικά. Διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Ακινήτων της Ισραηλητικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης για περισσότερα από 25 χρόνια. Έχει τιμηθεί 2 φορές από τον Πανελλήνιο Φαρμακεμπορικό Σύλλογο και έχει εδραιώσει συνεργασίες με Πολυεθνικές Εταιρείες. Ήταν μέλος του Εμπορικού, Βιομηχανικού και Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος επί 23 χρόνια του Πανελλήνιου Φαρμακεμπορικού Συλλόγου καθώς και μέλος του Δ.Σ και αντιπρόεδρος της Ένωσης Φαρμακεμπόρων Ελλάδος ΕΝΦΑΡΕΛ ΑΕ για περισσότερα από 5 χρόνια.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share