Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Αυτοί είναι οι κανόνες υγιεινής για μαθητές και γονείς

Δείτε αναλυτικά!

10 Μαΐου 2020 18:59
Κορωνοϊός: Αυτοί είναι οι κανόνες υγιεινής για μαθητές και γονείς
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Τους κανόνες υγιεινής για τον κορωνοϊό για μαθητές και γονείς ανέλυσε ο λοιμωξιολόγος και διευθυντής Υγειονομικού της Πολεμικής Αεροπορίας, υποπτέραρχος κ. Δημήτρης Χατζηγεωργίου κατά την απογευματινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, όπου αναφέρθηκε στα νέα κρούσματα.

Αύριο Δευτέρα 11 Μάϊου οι μαθητές τις Γ΄ Λυκείου επιστρέφουν στις τάξεις τους, αυτά που πρέπει να αποτυπωθούν στο μυαλό των γονιών σύμφωνα με τον κ. Χατζηγεωργίου είναι τα εξής:

- Να γνωρίζουν τα πραγματικά δεδομένα που αφορούν στο κορωνοϊό και φροντίζουν να ενημερώνονται από σωστές πηγές, αποκλείοντας τα fake news και τους «μύθους»

- να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα του κορωνοϊού όπως βήχας, πυρετός, δύσπνοια, διάρροια, απώλεια γεύσης κ΄ όσφρησης. Μόλις διαπιστώσουν ότι το παίδι τους εμφανίζει κάποιο από αυτά, να επικοινωνήσουν με γιατρό και το παιδί να μείνει σπίτι.

- Μαθητές που είτε οι ίδιοι ανήκουν σε ευπαθή ομάδα είτε κάποιος από το συγγενικό τους περιβάλλον, έχουν το δικαίωμα να μην παρακολουθήσουν δια ζώσης τα μαθήματα στο σχολείο.

- Να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους όσον αφορά στην απόσταση που πρέπει να κρατούν, το πλύσιμο των χεριών, τον βήχα «μέσα» στον αγκώνα, την απόρριψη των σκουπιδιών σε κάδο απορριμμάτων και να μην ακουμπούν το πρόσωπο τους (μάτια, μύτη , στόμα)

- Να ενημερώσουν τα παιδιά για την σωστή υγιεινή των χεριών. Διάρκεια πλυσίματος τουλάχιστον 20 sec, πλύσιμο συχνά μέσα στη μέρα, πάντα πριν και μετά το φαγητό, το φτάρνισμα, το βήξιμο, την χρήση της τουαλέτας καθώς και όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα. Αν δεν έχουν στη διάθεση τους τρεχούμενο νερό και σαπούνι, να επιλέξουν αλκοολούχο αντισηπτικό .

- να τηρούν ένα σταθερό πρόγραμμα στα παιδιά, όσον αφορά στον ύπνο, το φαγητό , τις δραστηριότητες .

- και τέλος να τα ενημερώνουν και να τα πληροφορούν σωστά για όσα συμβαίνουν.

Στη συνέχεια ο κύριος Χατζηγεωργίου απευθύνθηκε στα ίδια τα παιδιά λέγοντας τους πως κατανοεί τα συναισθήματα τους. «Είναι φυσιολογικό να νοιώθετε φοβισμένοι, απογοητευμένοι ή θυμωμένοι». Παρότρυνε τα παιδιά να μιλήσουν με κάποιον που εμπιστεύονται, έναν ενήλικα, γονιό, συγγενή ή δάσκαλο που μπορεί να τους ακούσει και να κουβεντιάσουν.

Ανάμεσα σε άλλα ζήτησε από τα παιδιά τα εξής:

- να πληροφορούνται από αξιόπιστες πηγές

- να φροντίζουν την καθαριότητα των χεριών τους και να μην αγγίζουν το πρόσωπο τους

- να μην μοιράζονται τρόφιμα και ποτά

- να ενημερώνουν και τους γύρω τους για τις πρακτικές οδηγίες που γνωρίζουν και οι ίδιοι

- να κρατούν τις αποστάσεις στα διαλείμματα του σχολείου αλλά και στον ελεύθερο χρόνο τους

- να ενημερώσουν τους γονείς τους αμέσως μόλις αισθανθούν αδιαθεσία

Ο υποπτέραρχος ζήτησε από τα παιδιά να μην στιγματίζουν παιδιά που αρρώστησαν ή παιδιά που φορούν μάσκα. Όπως χαρακτηριστικά είπε, ο ιός δεν κάνει διακρίσεις.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share