Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Δείτε live τις τελευταίες ενημερώσεις για την Ελλάδα

Συμβαίνει τώρα!

10 Μαΐου 2020 17:50
Κορωνοϊός: Δείτε live τις τελευταίες ενημερώσεις για την Ελλάδα
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Δείτε ζωντανά τις τελευταίες ενημερώσεις για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην χώρα μας, όπως γίνεται καθημερινά από τον Σωτήρη Τσιόδρα και τον Νίκο Χαρδαλιά.

Ο καθηγητής λιομωξιολογίας και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ετοιμάζονται, όπως συμβαίνει κάθε μέρα, να δώσουν όλα τα νεότερα στοιχεία. Η εξαίρεση σήμερα, όμως, είναι πως ο κύριος Τσιόδρας δε θα είναι παρών και αυτός είναι ο λόγος.

Δείτε εδώ live τις τελευταίες ενημερώσεις για την Ελλάδα στο ακόλουθο live streaming βίντεο:

Κορωνοϊός: Κανένας νέος θάνατος - 19 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Ανακοινώθηκαν σήμερα από το λοιμωξιολόγο κ. Τσιόδρα 19 νέα κρούσματα του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας, 11 εκ των οποίων αφορούν συρροές κρουσμάτων. Ωστόσο, παγκοσμίως τα νούμερα των κρουσμάτων και των θυμάτων "κόβουν την ανάσα", δείτε τα στοιχεία του τελευταίου 24ωρου.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.710, εκ των οποίων το 55.6% αφορά άνδρες.

Από αυτά, 603 (22.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1358 (50.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

28 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 9 (32.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 96.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

86 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 151 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 40 ήταν γυναίκες (26.5%) και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη και το 93.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 97.384 κλινικά δείγματα.

Κορωνοϊός: Αυτά τα εμβόλια μπορούν να σταματήσουν την πανδημία

Μπορεί να είναι νωρίς ακόμη, ώστε να βρεθεί εμβόλιο για τον κορωνοϊό, αλλά παράλληλα υπάρχουν ήδη διαθέσιμα εμβόλια, που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από ενδεχόμενη εισβολή του στον οργανισμό μας, με τον Σωτήρη Τσιόδρα να επισημαίνει δύο εξ αυτών, ενώ νωρίτερα είχε ανακοινώσει σπουδαία νέα για την εύρεση του εμβολίου για τον φονικό ιό.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας το απόγευμα της Παρασκευής (08/05), γίνεται «μεγάλη η προσπάθεια για να μην ακυρώνει η παρουσία της επιδημίας την πορεία άλλων εμβολίων που είναι σημαντικά και σώζουν ζωές σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα σε χώρες υποανάπτυκτες, σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου».

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας με τη φράση αυτή εμμέσως αναφέρθηκε στο κάλεσμα που έχει απευθύνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), για την πιστή τήρηση των εθνικών προγραμμάτων ανοσοποίησης τους πληθυσμού προς αποφυγή εμφάνισης νοσημάτων που μπορούν να προληφθούν με εμβόλιο (vaccine preventable diseases, VPDs), όπως η ιλαρά.

Υπενθυμίζεται ότι ο Οργανισμός έχει εκδώσει σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες για την ανοσοποίηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με τις οποίες «η ανοσοποίηση (μαζικός εμβολιασμός) αποτελεί υπηρεσία υγείας που πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την πρόληψη μολυσματικών νοσημάτων και θα πρέπει να πραγματοποιείται απρόσκοπτα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19».

Επιπλέον, στις 30 Μαρτίου - εν μέσω καραντίνας - ο κ. Τσιόδρας είχε υπενθυμίσει ότι «η διακοπή του εμβολιασμού μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση επινόσων ατόμων». Και είχε συστήσει τον έγκαιρο εμβολιασμό των παιδιών έως δύο ετών, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στα εμβόλια πρώτης προτεραιότητας με προτίμηση στη χορήγηση πολυδυνάμων εμβολίων.

Δύο τέτοια απαραίτητα εμβόλια για τα παιδιά είναι αυτά κατά της φυματίωσης (BCG) και της ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR). Όπως εξήγησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, τα δύο συγκεκριμένα εμβόλια «έχουν βρεθεί σε επιδημιολογικές μελέτες -το τονίζω είναι επιδημιολογικές μελέτες- ότι σαν να λειτουργούν προστατευτικά. Δηλαδή, χώρες που έχουν πολύ υψηλά ποσοστά κάλυψης με τον εμβολιασμό για το BCG ή την ιλαρά, το MMR, φαίνεται ότι έχουν λιγότερους καταγεγραμμένους θανάτους» από κορονοϊό. Πρόσθεσε δε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 15 με 20 διαφορετικοί λόγοι που μπορεί να συμβαίνει αυτό, τονίζοντας ότι «δεν είναι απαραίτητο κάτι που βλέπουμε στην επιδημιολογία να έχει και βιολογική συσχέτιση».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share