Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Μελέτη-σοκ για τον κορωνοϊό - Ανατρέπει όλα όσα γνωρίζαμε για τις υψηλές θερμοκρασίες

«Βόμβα»

10 Μαΐου 2020 08:07
Μελέτη-σοκ για τον κορωνοϊό - Ανατρέπει όλα όσα γνωρίζαμε για τις υψηλές θερμοκρασίες
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Σύμφωνα με δύο νέες μελέτες, ο κορωνοϊός δεν πεθαίνει με την άνοδο της θερμοκρασίας, ούτε σταματά να εξαπλώνεται. Επίσης, μία έρευνα-σοκ έδειξε για τον φονικό ιό ότι κυκλοφορούσε από τα τέλη του 2019!

Σύμφωνα με επιστήμονες από ΗΠΑ και Καναδά, η διασπορά της νόσου μειώνεται κατά 1,5% από 25 βαθμούς Κελσίου και πάνω. Στο συγκεκριμένο πόρισμα κατέληξε η εν λόγω επιστημονική κοινότητα εξετάζοντας πάνω από 370.000 περιπτώσεις σε χιλιάδες διαφορετικές πόλεις ανά τη Βόρεια Αμερική. Με τις δύο τελευταίες μελέτες ξεθωριάζει η ελπίδα, που θέλει τον φονικό ιό να εξαφανίζεται το καλοκαίρι.

Συγκεκριμένα, σε έρευνα που διενεργήθηκε από το Πενεπιστήμιο του Τορόντο, κατά την οποία εξετάστηκαν πάνω από 375.000 φορείς του κορωνοϊού, τον Μάρτιο, δεν προέκυψε κάποια σχέση ανάμεσα στη θερμοκρασία και στον ρυθμό αύξησης των μολύνσεων.

Τι λένε MIT και Harvard

Σύμφωνα με έρευνες των MIT και Harvard, η ζέστη είναι απίθανο να «σκοτώνει» τον κορωνοϊό, όπως γίνεται στην περίπτωση της γρίπης. Οι ερευνητές εξέτασαν την παγκόσμια εξάπλωση του κορωνοϊού από τον Δεκέμβριο και διαπίστωσαν ότι οι καιρικές συνθήκες μπορεί να επηρεάζουν τον ιό, αλλά δεν αρκούν για να κάνουν μια σημαντική αλλαγή στην πανδημία Ο Ντάιον Τζέσινκ, καθηγητής επιδημιολογίας του καναδικού πανεπιστημίου τονίζει ότι το καλοκαίρι δεν πρόκειται να εξαλειφθεί η νόσος, είναι σημαντικό να το γνωρίζει ο κόσμος.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της έρευνας για τη μετάδοση του κορωνοϊού, στο πανεπιστήμιο MIT, Χαζίρ Ραχμντάντ, αφότου εξέτασε περισσότερες από 3.700 περιοχές από τον Δεκέμβριο μέχρι και τον Απρίλιο, προχώρησε στη συγκεκριμένη διαπίστωση: «Παρόλο που οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν ως ένα βαθμό να μειώσουν τα επίπεδα μετάδοσης του ιού, η πανδημία δεν θα εξαλειφθεί το καλοκαίρι».

Έρευνα «βόμβα» για τον κορωνοϊό που έπληξε Ευρώπη και ΗΠΑ

Ο κορωνοϊός που έπληξε την επαρχία Ουχάν στην Κίνα πριν από 4 μήνες έχει αρχίσει να εξασθενεί, όμως ένα νέο, πιο επιθετικό είδος του ιού έχει διασπαρεί στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Ενώ, «καμπανάκι» σήμανε καθηγητής πνευμονολογίας για αυτή την μάσκα, λέγοντας ότι είναι: «13 φορές πιο πιθανό να νοσήσουμε από κορωνοϊό».

Σύμφωνα με μια έρευνα στο Εθνικό Εργαστήριο του Λος Άλαμος στο Νέο Μεξικό, την οποία δημοσιεύουν πολλά αμερικανικά ΜΜΕ, ο νέος κορωνοϊός που έχει μεταδοθεί σε Ευρώπη και ΗΠΑ από τα τέλη Μαρτίου έχει μεταλλαχθεί και η μετάδοσή του είναι πλέον ταχύτερη από το αντίστοιχο στέλεχος που χτύπησε την Κίνα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το εν λόγω στέλεχος του ιού είναι πλέον το επικρατέστερο ανά τον κόσμο. Εάν ο κορωνoϊός δεν υποχωρήσει το καλοκαίρι όπως η εποχική γρίπη, θα μπορούσε να μεταλλαχθεί περαιτέρω και ενδεχομένως να περιορίσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κορωνoϊού που αναπτύσσονται σήμερα από επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, προειδοποίησαν οι ερευνητές.

Ορισμένοι ερευνητές εμβολίων χρησιμοποιούν τις γενετικές αλληλουχίες του ιού που έχουν απομονωθεί από τις αρχές υγείας στις αρχές της επιδημίας. "Αυτά είναι κακά νέα", έγραψε η Bette Korber, βιολόγος στο Λος Άλαμος και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, στη σελίδα της στο Facebook. "Αλλά παρακαλώ μην είστε απογοητευμένοι από αυτό", συνέχισε.

"Η ομάδα μας στο LANL μπόρεσε να τεκμηριώσει αυτήν τη μετάλλαξη και τον αντίκτυπό της στη μετάδοση μόνο λόγω μιας τεράστιας παγκόσμιας προσπάθειας κλινικών και πειραματικών ομάδων, οι οποίες καθιστούν διαθέσιμες νέες αλληλουχίες του ιού (SARS-CoV-2) στις τοπικές τους κοινότητες ως όσο πιο γρήγορα μπορούν".

Η μελέτη δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί επαρκώς, αλλά οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα νέα της μετάλλαξης ήταν "επείγοντος προβληματισμού" λαμβάνοντας υπόψη τα περισσότερα από 100 εμβόλια στη διαδικασία ανάπτυξης για την πρόληψη του κορωνοϊού. Στις αρχές Μαρτίου, ερευνητές στην Κίνα δήλωσαν ότι διαπίστωσαν ότι δύο διαφορετικοί τύποι κορωνοϊού θα μπορούσαν να προκαλέσουν λοιμώξεις παγκοσμίως.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share