Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Αυτά τα εμβόλια μπορούν να σταματήσουν την πανδημία

Τι ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας;

9 Μαΐου 2020 10:41
Κορωνοϊός: Αυτά τα εμβόλια μπορούν να σταματήσουν την πανδημία
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Μπορεί να είναι νωρίς ακόμη, ώστε να βρεθεί εμβόλιο για τον κορωνοϊό, αλλά παράλληλα υπάρχουν ήδη διαθέσιμα εμβόλια, που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από ενδεχόμενη εισβολή του στον οργανισμό μας, με τον Σωτήρη Τσιόδρα να επισημαίνει δύο εξ αυτών, ενώ νωρίτερα είχε ανακοινώσει σπουδαία νέα για την εύρεση του εμβολίου για τον φονικό ιό.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας το απόγευμα της Παρασκευής (08/05), γίνεται «μεγάλη η προσπάθεια για να μην ακυρώνει η παρουσία της επιδημίας την πορεία άλλων εμβολίων που είναι σημαντικά και σώζουν ζωές σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα σε χώρες υποανάπτυκτες, σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου».

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας με τη φράση αυτή εμμέσως αναφέρθηκε στο κάλεσμα που έχει απευθύνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), για την πιστή τήρηση των εθνικών προγραμμάτων ανοσοποίησης τους πληθυσμού προς αποφυγή εμφάνισης νοσημάτων που μπορούν να προληφθούν με εμβόλιο (vaccine preventable diseases, VPDs), όπως η ιλαρά.

Υπενθυμίζεται ότι ο Οργανισμός έχει εκδώσει σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες για την ανοσοποίηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με τις οποίες «η ανοσοποίηση (μαζικός εμβολιασμός) αποτελεί υπηρεσία υγείας που πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την πρόληψη μολυσματικών νοσημάτων και θα πρέπει να πραγματοποιείται απρόσκοπτα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19».

Επιπλέον, στις 30 Μαρτίου - εν μέσω καραντίνας - ο κ. Τσιόδρας είχε υπενθυμίσει ότι «η διακοπή του εμβολιασμού μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση επινόσων ατόμων». Και είχε συστήσει τον έγκαιρο εμβολιασμό των παιδιών έως δύο ετών, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στα εμβόλια πρώτης προτεραιότητας με προτίμηση στη χορήγηση πολυδυνάμων εμβολίων.

Δύο τέτοια απαραίτητα εμβόλια για τα παιδιά είναι αυτά κατά της φυματίωσης (BCG) και της ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR). Όπως εξήγησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, τα δύο συγκεκριμένα εμβόλια «έχουν βρεθεί σε επιδημιολογικές μελέτες -το τονίζω είναι επιδημιολογικές μελέτες- ότι σαν να λειτουργούν προστατευτικά. Δηλαδή, χώρες που έχουν πολύ υψηλά ποσοστά κάλυψης με τον εμβολιασμό για το BCG ή την ιλαρά, το MMR, φαίνεται ότι έχουν λιγότερους καταγεγραμμένους θανάτους» από κορονοϊό. Πρόσθεσε δε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 15 με 20 διαφορετικοί λόγοι που μπορεί να συμβαίνει αυτό, τονίζοντας ότι «δεν είναι απαραίτητο κάτι που βλέπουμε στην επιδημιολογία να έχει και βιολογική συσχέτιση».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share