Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Άρση μέτρων: Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις στα νησιά

Από πότε επιτρέπονται οι μετακινήσεις

8 Μαΐου 2020 23:10
Άρση μέτρων: Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις στα νησιά

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η αρχή της άρσης των μέτρων για τις μετακινήσεις προς τα νησιά γίνεται από την προσεχή Δευτέρα 11 Μαΐου οπότε θα επιτραπεί να μετακινηθούν προς τη νησιωτική χώρα εργαζόμενοι σε ανοιχτές επιχειρήσεις και αναπληρωτές καθηγητές είτε με πλοίο είτε με αεροπλάνο.Παράλληλα, την ίδια ημερομηνία πρόκειται να αρθεί και η απαγόρευση λειτουργίας ορισμένων καταστημάτων, δείτε εδώ ποιες επιχειρήσεις αφορά.

Για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, για την μετακίνηση θα απαιτείται βεβαίωση του εργοδότη.

Επόμενη φάση είναι τη Δευτέρα 18 Μαΐου οπότε θα μπορούν να μεταβούν στα νησιά εργαζόμενοι στον χώρο του τουρισμού και τα απαραίτητα συνεργεία, πάντα με βεβαίωση του εργοδότη.

Εάν όλα πάνε καλά, η πρόσβαση στα νησιά θα είναι ελεύθερη για όλους από την 1η Ιουνίου. Παραμένει στο τραπέζι το ενδεχόμενο να επιτραπεί και νωρίτερα, με πιθανή ημερομηνία την 25η Μαΐου.

Τι ισχύει για την ηπειρωτική Ελλάδα

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, η μετακινήσεις εκτός νομού προς την ηπειρωτική Ελλάδα θα ανοίξουν στις 18 Μαΐου «χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς».

«Αντιλαμβανόμαστε, κατανοούμε πλήρως την ανάγκη των συμπολιτών μας να μετακινηθούν εκτός νομού κατοικίας για μια πληθώρα λόγων. Τους καλούμε όμως να κάνουμε υπομονή μέχρι τις 18 Μαΐου, οπότε και αν όλα πάνε καλά, θα είναι δυνατή η μετακίνησή τους χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς και σχεδόν σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα» είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τότε η κίνηση μεταξύ νομών στην ηπειρωτική Ελλάδα επιτρέπεται για πολύ συγκεκριμένους λόγους: για τροφοδοσία, για λόγους υγείας και για επαγγελματική απασχόληση.

Τις 4 τελευταίες ημέρες έχουν διαπιστωθεί 414 παραβάσεις που αφορούν παρόμοιες μη προβλεπόμενες μετακινήσεις.

Κορωνοϊός: Με αυτά τα μέτρα θα ταξιδέψουμε με πλοίο στα νησιά

Το καλοκαίρι αυτό θα είναι, ασφαλώς, διαφορετικό και ο κλάδος της ακτοπλοΐας έχει τη δική του πρόκληση, ώστε να επιβάλει τα μέτρα ασφαλείας λόγω κορωνοϊού, που χρειάζονται για όσους ταξιδέψουν στα νησιά, ενώ η Κυβέρνηση προχωρά το σχέδιο για διάσωση του τουρισμού.

Οι επιβάτες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Γεωργίας Λαγού για το OPEN, θα θερμομετρούνται προτού επιβιβαστούν στο πλοίο. Υστερα, θα πρέπει να τηρούν απόσταση ασφαλείας 1,5 μέτρου και να φορούν μάσκες. Οι επιβάτες με αναπνευστικά προβλήματα που δεν αντέχουν την πολύωρη χρήση μάσκας αναγκαστικά θα πρέπει να έχουν απόσταση δύο μέτρων από τους άλλους.

Ο αριθμός των επιβατών θα είναι μειωμένος. Στα συμβατικά πλοία ο μέγιστος αριθμός των επιβατών θα φτάνει μέχρι και το 55% ενώ στα ταχύπλοα το 50%. Από τη μπουκαπόρτα μέχρι και τη ρεσεψιόν σε όλη τη διαδρομή θα τοποθετηθούν στο δάπεδο ειδικές σημάνσεις που θα δείχνουν τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται. Ιδιαίτερη θα είναι και η διαμονή στις καμπίνες. Θα επιτρέπεται ένα άτομο ανά καμπίνα, εκτός αν πρόκειται για τετραμελή οικογένεια. Μέτρα προστασίας θα λαμβάνονται και στους υπόλοιπους χώρους του πλοίου.

Στη ρεσεψιόν, στο μπαρ και στο εστιατόριο θα τοποθετηθεί ειδικό προστατευτικό έτσι ώστε να μην έρχονται σε επαφή τα μέλη του πληρώματος με τους επιβάτες. Τα καθίσματα, επίσης, θα είναι περιορισμένα προκειμένου να τηρούνται οι αποστάσεις.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share