Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Συναγερμός στον Έβρο: Ετοιμάζει νέο κύμα μεταναστών ο Ερντογάν

Τελευταία εξέλιξη!

8 Μαΐου 2020 11:45
Συναγερμός στον Έβρο: Ετοιμάζει νέο κύμα μεταναστών ο Ερντογάν
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Συναγερμός επικρατεί τις τελευταίες ώρες στον Έβρο, με την Frontex, τον οργανισμό προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να προειδοποιεί την χώρα μας για νέα προσπάθεια της Τουρκίας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ετοιμάζονται να στείλουν νέο κύμα μεταναστών, μόλις τελειώσουν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό στη γειτονική χώρα.

Αυτό προκύπτει από εσωτερική απόρρητη έκθεση του οργανισμού που φέρνει στο φως η γερμανική εφημερίδα Die Welt, τη στιγμή που η τουρκική πλευρά ρίχνει πυροβολισμούς και φωτοβολίδες.

Συγκεκριμένα, στο εν λόγω έγγραφο της Frontex, με ημερομηνία 5 Μαΐου, αναφέρεται πως μόλις χαλαρώσουν οι περιορισμοί στις τουρκικές επαρχίες του Τσανάκαλε (Δαρδανέλλια), της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης, μπορεί να ακολουθήσουν μαζικές μετακινήσεις μεταναστών προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Στην έκθεση της Frontex προστίθεται πως στην περιοχή γύρω από τον Έβρο έχουν σταλεί 262 επιπλέον αστυνομικοί από άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Στο έγγραφο, το οποίο συντάχθηκε λίγες μέρες μετά το σοβαρό περιστατικό στον Έβρο με τα τουρκικά πυρά κατά Γερμανών αξιωματικών της Frontex αναφέρεται υπό την επικεφαλίδα «Τουρκία»: «οι περιορισμοί λόγω της Covid-19 ήρθησαν σταδιακά στις περισσότερες επαρχίες που βρέχονται από το Αιγαίο, αλλά όχι ακόμη στις επαρχίες του Τσανάκαλε, της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης. Όταν αποκατασταθεί η ελευθερία μετακινήσεων σε αυτές τις περιοχές, μπορούμε να αναμένουμε μαζικές μετακινήσεις μεταναστών προς την κατεύθυνση των ελληνοτουρκικών συνόρων».

Και προειδοποιεί ότι «η προβλεπόμενη αποστολή άλλων 400 αστυνομικών στην περιοχή του Έβρο, που είχε ανακοινωθεί από τις ελληνικές Αρχές ήδη από τις αρχές του 2020 –αναβλήθηκε λόγω της κρίσης του κορωνοϊού».

Παράλληλα, στο δημοσίευμα αναφέρεται πως στα τέλη Φεβρουαρίου-αρχές Μαρτίου, χιλιάδες μετανάστες «είχαν πολιορκήσει την ελληνοτουρκική μεθόριο και προσπάθησαν να περάσουν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να εκτυλιχθούν χαοτικές σκηνές», καθώς η τουρκική ηγεσία επιχείρησε, μεταξύ άλλων, να πιέσει την ΕΕ να επισπεύσει την αποστολή δισεκατομμυρίων ευρώ για τους μετανάστες που φιλοξενούνται στην Τουρκία, αλλά με το ξέσπασμα της επιδημίας τουρκικές δυνάμεις απέσυραν τους μετανάστες ξανά στο εσωτερικό της χώρας.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share