Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2022

Σοκ στις φυλακές Κορυδαλλού: Βρήκαν ναρκωτικά, μαχαίρια και σουβλιά

Όλα όσα βρήκαν

7 Μαΐου 2020 20:45
Σοκ στις φυλακές Κορυδαλλού: Βρήκαν ναρκωτικά, μαχαίρια και σουβλιά
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Σοκ προκάλεσε η έκτακτη έρευνα, που έγινε σήμερα (7/5) στις φυλακές Κορυδαλλού από σωφρονιστικούς υπαλλήλους, που βρήκαν μεταξύ άλλων ναρκωτικά, μαχαίρια και σουβλιά σε κελιά και κοινόχρηστους χώρους της Β’ και Δ’ πτέρυγας των φυλακών, ενώ πρόσφατα υπήρξε «εξέγερση» λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν «7 αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες με συνολικά 10,8 γραμμάρια πιθανής ναρκωτικής ουσίας και σύριγγα, 12 χάπια πιθανόν ψυχοφάρμακα, 4 αυτοσχέδια μαχαίρια, 3 αυτοσχέδια σουβλιά, 7 κινητά τηλέφωνα, 10 φορτιστές, 13 « hands free » και ζεύγος ακουστικών και 5 καλώδια usb».

Για τα κατασχεθέντα ενημερώθηκε άμεσα η Εισαγγελέας Επόπτης και η αρμόδια αστυνομική Αρχή.

Κορωνοϊός: Αίτημα των κρατουμένων των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού για αποσυμφόρηση

Την αποσυμφόρηση των φυλακών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού ζητούν οι κρατούμενες των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού με υπόμνημά τους προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τον Αρειο Πάγο, τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.

Οι κρατούμενες θεωρούν επιβεβλημένη τη λήψη μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης στα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας καθώς «οι φυλακές αυτή τη στιγμή είναι οι πιο επικίνδυνοι χώροι στην Ελλάδα για τη διασπορά του ιού και κινδυνεύουν χιλιάδες άνθρωποι». Δείτε, παράλληλα, πόσες συλλήψεις έχουν γίνει για όσους παραβιάζουν τις οδηγίες περιορισμού εξαιτίας του ιού.

«Αντιλαμβανόμαστε τη σοβαρότητα της κατάστασης.Από μεριάς κρατουμένων υπάρχει μεγάλη υπευθυνότητα, όμως ζητάμε να υπάρχει υπευθυνότητα και μέριμνα μεγαλύτερη για τους κρατούμενους/ες και από το υπουργείο. Αν υπάρξει κρούσμα κορωνοϊού σε φυλακή, δεδομένου και του υπερπληθυσμού που έχουν οι φυλακές στη χώρα, η εξάπλωση θα είναι μεγάλη και θα κινδυνέψουν μαζικά ανθρώπινες ζωές, αφού πολλές-οι κρατούμενες/οι είναι άρρωστες/οι καθώς & υπερήλικες/οι».

ζητούν αποσυμφόρηση των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού οι κρατούμενες λόγω κορωνοϊού

Όπως σημειώνεται στο κείμενο, μπορεί να μειωθεί δραστικά ο πληθυσμός αν αποφυλακιστούν άμεσα όσοι-ες έχουν μικρές ποινές (κάτω των 5 ετών) και όσοι-ες έχουν μικρό υπόλοιπο ποινής. «Επίσης, μπορεί να εφαρμοστεί το άρθρο 110Α του νέου ποινικού κώδικα σε ευρεία κλίμακα για πολλές περιπτώσεις κρατουμένων (με έξοδα του δημοσίου όπου χρειάζεται) για κατ' οίκον κράτηση με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι), κυρίως υπερήλικες, άτομα με προβλήματα υγείας, έγκυες, μητέρες ανηλίκων. Το μέτρο αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί ώστε να αποφευχθεί άνθρωποι να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους αν προσβληθούν. Επίσης, θα έπρεπε να εφαρμοστεί το άρθρο 105 Π.Κ. για έκτιση ποινής στην κατοικία σε όλες τις περιπτώσεις που προβλέπει το συγκεκριμένο άρθρο και δεν έχει εφαρμοστεί, πχ. μητέρες με ανήλικα έως 8 ετών ασχέτως ποινής, αλλά και σε άρρωστους που κινδυνεύει η ζωή τους. Τέλος θα μπορούσε να διαταχθεί διακοπή της προσωρινής κράτησης (με ή χωρίς κατ' οίκον περιορισμό, αναλόγως το κατηγορητήριο) μέχρι το δικαστήριο σε πολλές περιπτώσεις».

Οι κρατούμενες επισημαίνουν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλές- οι κρατούμενες/οι «με ποινές μηνών, ακόμα και ημερών και είναι απαράδεκτο να κρατούνται σε συνθήκη πανδημίας και ενώ οι φυλακές είναι ασφυκτικά γεμάτες. Με απόφαση του υπουργείου προχωράνε στην χρησιμοποίηση παλιάς πτέρυγας στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού για να κρατηθούν όσοι/όσες νοσήσουν από τον κορονοϊό από όλες τις φυλακές της χώρας που βρίσκονται από τις φυλακές Δομοκού και νοτιότερα».

Όπως υπογραμμίζεται στο κείμενο, «η εν λόγω πτέρυγα είναι ένα ερείπιο και μόνο τις προϋποθέσεις για χώρο κράτησης ανθρώπων που νοσούν από τον κορωνοϊο δεν έχει. Δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος ιός πλήττει το αναπνευστικό, ένας χώρος κατεστραμμένος, με μεγάλη υγρασία που προοριζόταν να γκρεμιστεί, χωρίς τις βασικές προϋποθέσεις παραμονής σε αυτόν, θα είναι η εγγύηση ότι όποιος άρρωστος κρατηθεί εκεί, θα επιδεινωθεί η υγεία του…Θα είναι εν τέλει χώρος ανάρρωσης ή θα μετατραπεί σε υγειονομική βόμβα που θα συμπαρασύρει όσες-ους κρατούνται και εργάζονται στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού;».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share