Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Ακόμη 6 κρούσματα στην Κύπρο το τελευταίο 24ωρο

Συνεχίζει την καλή πορεία

7 Μαΐου 2020 18:25
Κορωνοϊός: Ακόμη 6 κρούσματα στην Κύπρο το τελευταίο 24ωρο
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Η Κύπρος συνεχίζει την καλή της δουλειά έναντι του κορωνοϊού, με την χώρα να ανακοινώνει 6 ακόμη νέα κρούσματα του φονικού ιού από σύνολο 1.774 τεστ, σύμφωνα με τον Δρ. Κωστρίκη, με την Ελλάδα να ανακοινώνει με τη σειρά της 15 κρούσματα και ένα θάνατο.

O συνολικός αριθμός κρουσμάτων στην Κύπρο ανέρχεται σε 889. Προς το παρόν, επίσης, υπάρχουν 21 θάνατοι.

Συγκεκριμένα πρόκειται για: 3 κρούσματα από ιχνηλάτηση, 1 κρούσμα από ιδιωτική πρωτοβουλία, 2 κρούσματα μέσω των ιατρείων δημόσιας υγείας.

«Καθώς ερχόμαστε σε επαφή με περισσότερο κόσμο οφείλουμε να παραμένουμε σε επιφυλακή. Να ελέγχουμε τον εαυτό μας. Στο παραμικρό σύμπτωμα να επικοινωνούμε με τον γιατρό μας» είπε ο Δρ. Λοΐζου.

«Νιώθαμε ότι κάναμε μια τρύπα στο νερό» - Ανατριχιαστική μαρτυρία από την επικεφαλής του «Σωτηρία» για τον κορωνοϊό

Ανατριχιαστική είναι η μαρτυρία της επικεφαλής του νοσοκομείου «Σωτηρία», το οποίο αποτελεί ένα εκ των νοσοκομείων αναφοράς για τον κορωνοϊό, περιγράφοντας σε ένα φοβερό ρεπορτάζ του «Guardian» για τη μάχη των νοσηλευτών και των γιατρών, τις συνθήκες υπό τις οποίες επιχειρούν καθημερινά να τον αναχαιτίσουν, ενώ πρόσφατα στο νοσοκομείο μια 64χρονη ασθενής από τον ιό έζησε τα πιο ξεχωριστά γενέθλια.

Στο ρεπορτάζ του ο Guardian, αναφέρεται στο πώς η Ελλάδα κατάφερε με ένα αποδεκατισμένο σύστημα υγείας από τη δεκαετή οικονομική κρίση, να διατηρήσει τον ρυθμό εξάπλωσης του κορωνοϊού, «με πολύ χαμηλότερο αριθμό θανάτων από πάρα πολλά άλλα Ευρωπαϊκά κράτη».

Η επικεφαλής της κλινικής Covid-19 του νοσοκομείου Σωτηρία Γιώτα Λουρίδα εξηγεί πώς ασχολήθηκε με την πανδημία και τα βήματα που ακολούθησε η χώρα για να αποφύγει ενδεχόμενες καταστροφικές συνέπειες. Η κυρία Λουρίδα εξηγεί ότι ακόμη και σήμερα, η Ελλάδα είναι πίσω και σε επίπεδο νοσοκομείων και στην πρωτοβάθμια υγεία, ενώ οι ελλείψεις είναι υπαρκτές και σε επίπεδο κλινών ΜΕΘ.

Σύμφωνα με την ίδια στόχος ήταν «πώς θα καταφέρει το σύστημα υγείας να τα βγάλει πέρα σε μια πανδημία».Τα λόγια της συγκλονίζουν: «Πέρα από την κούραση που είχε αθροιστεί, μια ψυχική κούραση, δεν κοιμόμασταν, δεν προλαβαίναμε να φάμε, δεν προλαβαίναμε να πάμε σπίτι μας, νιώθαμε ότι κάναμε μια τρύπα στο νερό».

Η Δρ. Αντωνία Κουτσούκου, επικεφαλής της ΜΕΘ, παραδέχθηκε ότι το εγχείρημα είχε και πολύ δύσκολες στιγμές: «Υπήρξαν στιγμές μεγάλης συναισθηματικής φόρτισης, ιδίως όταν χρειάστηκε να δούμε ασθενείς να καταλήγουν χωρίς να είναι οι δικοί τους δίπλα να τους αποχαιρετήσουν. Αυτό με έχει τραυματίσει».

Η φυσιοθεραπεύτρια Γεωργία Κολοφωτιά μίλησε για συγκινητικές στιγμές που έζησε αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε. Χρησιμοποιεί δε το παράδειγμα ενός ασθενούς. Περίμενε να δει έναν άνθρωπο ηλικιωμένο, ωστόσο ήταν ένας άνθρωπος 50 ετών, που είχε δίπλα του φωτογραφία της οικογένειάς του και σημείωμα, ότι τον περιμένουν να γυρίσει στο σπίτι. Αυτό της δημιούργησε απαιτήσεις, αλλά την όπλισε και με ακόμη μεγαλύτερο πείσμα.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share