Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Συναγερμός στη δίκη της Ελένης Τοπαλούδη: Ύποπτος για κορωνοϊό ο Ροδίτης κατηγορούμενος

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα;

7 Μαΐου 2020 17:03
Συναγερμός στη δίκη της Ελένης Τοπαλούδη: Ύποπτος για κορωνοϊό ο Ροδίτης κατηγορούμενος
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Συναγερμός σήμανε στη δίκη της Ελένης Τοπαλούδη, καθώς ο Ροδίτης κατηγορούμενος για τον φόνο της διακομίστηκε στο νοσοκομείο Θριάσιο, ως ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού.

Η μεταγωγή του έγινε χθες (6/5) το βράδυ καθώς διαπιστώθηκε πως είχε πυρετό και διακομίστηκε από το Ψυχιατρείο όπου κρατείται αμέσως στο Θριάσιο, προκειμένου να υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού. Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες ήταν το μοναδικό σύμπτωμα, ενώ στη δίκη... άναψαν τα αίματα με την κατάθεσή του.

Μέχρι δε να γίνει γνωστό το αποτέλεσμα παραμένει σε ειδικό χώρο του νοσοκομείου. Ο κατηγορούμενος χθες απαντώντας, είπε ότι ειχε πυρετό και η εισαγγελέας τον προέτρεψε «φαίνεται ότι τρέμεις, βάλε το μπουφάν σου αν κρυώνεις».

Η είδηση πάντως προκαλεί μεγάλη ανησυχία τόσο για τις φυλακές (Ψυχιατρείο) όπου κρατείται, καθώςς μέχρι σήμερα δεν εχει εντοπιστεί κανένα κρουσμα του ιού, όσο βέβαια και τους λοιπούς χώρους που κινήθηκε αυτές τις μέρες.

Τις δυο πρώτες μέρες άλλωστε επανέναρξης της δίκης, αυτή διεξήχθη σε μια μικρή αίθουσα ενώ χθές μεταφέρθηκε στη μεγάλη αίθουσα Τελετών του Εφετείου.

Η ανησυχία βέβαια αφορά τόσο τους αστυνομικούς που ήταν σε επαφή μαζί του όταν τον μετέφεραν, όσο βέβαια και όσους βρισκονταν στις αίθουσες, δικαστές, δικηγόρους, δημοσιογράφους κλπ.

«Ένας από όλους αυτούς να έχει κορωνοϊό, τότε…» - Χτυπά το καμπανάκι κορυφαία Ελληνίδα επιδημιολόγος

Το καμπανάκι του κινδύνου μας χτυπά κορυφαία Ελληνίδα καθηγήτρια, με την καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού, να αναφέρει τι μπορούν να προκαλέσουν τα υπαίθρια πάρτι των τελευταίων ημερών εξαιτίας του κορωνοϊού.

Η κυρία Λινού, χαρακτηριστικά, αναφέρει στο ΑΠΕ πως και μόνο αν έχει τον ιό ένας εξ όλων των συμπολιτών μας, που συμμετέχει σε αυτά τα πάρτι, τότε μπορεί αισίως να φτάσουμε στον επόμενο μήνυμα στα 500-600 κρούσματα και 5-6 θανάτους ανά ημέρα, ενώ η χώρα τώρα θρηνεί τον 148ο θάνατο από τον φονικό ιό.

«Επανερχόμαστε στον αρχικό κίνδυνο και στην εκτίμηση ότι αν υπάρχει και ένας που έχει μολυνθεί από τον ιό και δεν τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας μέσα σε ένα μήνα εξαιτίας του ενός μπορεί να έχουμε πάνω από 400 με 500 νέα κρούσματα. Με μια θνητότητα που περιγράφεται παγκοσμίως 1 με 2% μπορεί να έχουμε και 5-6 θανάτους», αναφέρει στο ΑΠΕ η κυρία Λινού. Είναι επικίνδυνα φαινόμενα αυτά, κάναμε πολύ κόπο να φτάσουμε εδώ και τέτοιες συμπεριφορές μάς γυρίζουν πίσω, προσθέτει.

Η κυρία Λινού θέτει ένα βασικό ερώτημα: «Γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν σέβονται τους περιορισμούς;». Σύμφωνα με την ίδια ο λόγος είναι ότι δεν έχουμε καταφέρει μέσα από τα μηνύματα προστασίας να απευθυνθούμε στην ηλιακή ομάδα κάτω των 40. Αυτό εξηγεί, μας οδηγεί στην ανάγκη αφενός να σχεδιάσουμε νέα μηνύματα που να απευθύνονται σε ανθρώπους κάτω των 40 ετών, διότι τα ισχυρά μηνύματα που είχαμε, απευθύνονταν στους ηλικιωμένους και αφετέρου, να προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους με άλλους τρόπους, όπως μέσω των social media που χρησιμοποιούν περισσότερο.

«Τα νέα μηνύματα πρέπει να σχεδιαστούν με τέτοιο τρόπο που θα μιλούν στη δική τους την καρδιά. Να στοχεύσουν στην ευαισθησία τους για τις γενιές που κινδυνεύουν και στο ενδεχόμενο να επανέρθουν μέτρα που θα φέρουν περαιτέρω προβλήματα οικονομικά και ανεργίας». Ο κίνδυνος διασποράς του ιού είναι υπαρκτός, καταλήγει και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share