Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Άρση μέτρων: Πότε ανοίγουν μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι και θερινά σινεμά - Ο τρόπος λειτουργίας τους (Video)

Όλες οι πληροφορίες

7 Μαΐου 2020 14:38
Άρση μέτρων: Πότε ανοίγουν μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι και θερινά σινεμά - Ο τρόπος λειτουργίας τους (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Τις ημερομηνίες για το άνοιγμα των χώρων πολιτισμού με την άρση των μέτρων περιορισμού λόγω κορωνοϊού, ανακοίνωσε η αρμόδια υπουργός, Λίνα Μενδώνη, σήμερα, Πέμπτη. Η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε αναλυτικά σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, θερινά σινεμά και πολιτιστικά δρώμενα σε ανοιχτούς χώρους. Ενώ, ανακοίνωσε και όλα τα μέτρα στήριξης για τον Πολιτισμό με τους δικαιούχους να μπορούν να πάρουν επίδομα 800 ευρώ.

Όπως είπε η υπουργός, ζωντανά θεάματα & δρώμενα θα ξεκινήσουν από 15 Ιουλίου μόνο σε ανοιχτούς χώρους. Πρόβες και κινηματογραφικά γυρίσματα μπορούν να ξεκινήσουν από 18/5, με ειδικούς κανόνες, μέτρα υγιεινής, μακιγιάζ, κομμωτήρια κλπ και για το ζήτημα θα ακολουθήσουν ειδικές εγκύκλιοι με οδηγίες.

Το υπ. Πολιτισμού σε συνεργασία με τους συνεργαζόμενους φορείς και δήμους θα διοργανώσει 200 μικρά πολιτιστικά δρώμενα σε αρχαιολογικούς χώρους, που αποτιμώνται σε 2 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, κρατικές σκηνές & ορχήστρες και ΔΗΠΕΘΕ καλούνται φέτος να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο ώστε να ανέβουν παραγωγές.

Σχετικά με τις επιχορηγήσεις στα δημοτικά περιφερειακά θέατρα, επισήμανε ότι επισπεύτηκε η εκταμίευση και δόθηκαν 20.000 ευρώ στο καθένα «Οι επιχορηγήσεις στα θέατρα δεν θα ζητηθούν πίσω ακόμα κι αν δεν γίνει δυνατό να υλοποιηθούν οι παραστάσεις», υποστήριξε. Ακόμη ανέφερε ότι θα δοθεί «κουπόνι πολιτιστικών παραγωγών» σε όσους είχαν αγοράσει εισιτήρια για παραστάσεις που δεν έγιναν.

Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, θερινά σινεμά

Όπως είπε, από 18/5 ανοίγουν αρχαιολογικοί χώροι με μέτρα ασφαλείας, περιορισμένο αριθμό προσερχομένων, κανόνες υγιεινής. Μέχρι τότε θα έχουν εκδοθεί τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις 1,5 μέτρου μεταξύ των επισκεπτών, ενώ θα εισέρχεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανά ώρα. Επιπλέον, θα υπάρχει σύσταση για χρήση μάσκας και αντισηπτικών.

Για τα θερινά σινεμά είπε ότι μπορούν να ανοίξουν από 1η Ιουνίου.

Τα μουσεία θα ανοίξουν ξανά στις 15 Ιουνίου, ανέφερε η υπουργός. Σχετικά με τα μέτρα προστασίας στα μουσεία θα πρέπει να τηρείται απόσταση δύο μέτρων. Ακόμη θα επιτρέπεται η χρήση κλιματιστικών ανοικτού κυκλώματος, ανά ώρα θα εισέρχεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων.

Όσον αφορά τα πολιτιστικά δρώμενα σε ανοιχτούς χώρους, θα μπορούν να ξεκινήσουν από 15 Ιουλίου.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share