Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Τι ισχύει για το μπάνιο, την άμμο και τις ξαπλώστες - Μεταδίδουν τον φονικό ιό; Απαντήσεις σε «καυτά» ερωτήματα

Πως θα είναι το καλοκαίρι μας;

13 Μαΐου 2020 11:10
Κορωνοϊός: Τι ισχύει για το μπάνιο, την άμμο και τις ξαπλώστες - Μεταδίδουν τον φονικό ιό; Απαντήσεις σε «καυτά» ερωτήματα
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Η επαφή του σώματος με την άμμο στις παραλίες, η χρήση ξαπλώστρας, η απόσταση από τους υπόλοιπους λουόμενους, αλλά και το κολύμπι στο νερό της θάλασσας ή της πισίνας είναι θέματα που απασχολούν τους περισσότερους, ενόψει του καλοκαιριού που αναμένεται διαφορετικό λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Επίσης, η Κρήτη ανοίγει τις πύλες της για τους πολίτες της, αφού σε ένα ακόμη μέτρο που γίνεται γνωστό για την άρση των περιορισμών του κορωνοϊού, ο Νίκος Χαρδαλιάς γνωστοποίησε, ότι το νησί μπορεί να δεχθεί ελεύθερες μετακινήσεις από τις 18 Μαΐου.

Απαντήσεις σ' αυτά τα «καυτά» ερωτήματα άλλα και σε άλλα ερωτήματα δίνουν, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» η αναπληρώτρια καθηγήτρια Θαλάσσιας Μικροβιολογίας στο Τμήμα Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου Αδαμαντία Ευστρατίου και η επίκουρη καθηγήτρια με ειδικότητα στη διαχείριση της παράκτιας ζώνης στο Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του ίδιου πανεπιστημίου Ράνια Τζωράκη.

Τι ισχύει για την ηλιοθεραπεία

«Φέτος θα είναι τόσο ασφαλές να ξαπλώσει κανείς στην άμμο όσο ήταν και πέρυσι, πρόπερσι αλλά και πριν από δέκα χρόνια», λέει η κ. Ευστρατίου και προσθέτει: «στην άμμο μπορεί να "έρθει" ο κορωνοϊός, αν κάποιος άρρωστος βήξει και κάποια σταγονίδια καθίσουν πάνω στη σύστασή της. Οι συνθήκες όμως στις ελληνικές παραλίες το καλοκαίρι με την ηλιοφάνεια και τις υψηλές θερμοκρασίες είναι τέτοιες, που αυτός δεν μπορεί να επιβιώσει πάνω στα μικρά σωματίδια της άμμου. Η επιβίωση ενός ιού που μάλιστα έχει επάνω του και λιπίδια, είναι δηλαδή ακόμη πιο εύκολο να καταστραφεί, πάνω σε ένα καυτό σωματίδιο άμμου δεν είναι εφικτή», εξηγεί. Μάλιστα, επισημαίνει πως ο ιός δεν θα επιβιώσει, ακόμη και στις 10 το πρωί, πάνω στην καλοκαιρινή άμμο.

Μπάνιο σε θάλασσα και πισίνες

Σχετικά με το μπάνιο στη θάλασσα, σημειώνει πως μπορούμε να κάνουμε κανονικά μπάνιο αλλά ισχύει ό,τι ακριβώς και όταν βρίσκεται κανείς σε οποιονδήποτε άλλο χώρο.

«Αυτό που υπάρχει είναι το γενικό θέμα, δηλαδή τι θα γίνει αν κάποιος δίπλα μας είναι ασθενής, βήξει και βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη από ενάμιση μέτρο. Αυτό όμως είναι κάτι που θα εξετάσουμε στο πλαίσιο του γενικού ζητήματος μετάδοσης οποιουδήποτε μικροργανισμού μέσω των σταγονιδιών», αναφέρει και προσθέτει: «Από το νερό της θάλασσας δεν θα πάρουμε τον κορονοϊό για να ασθενήσουμε».

Χαρακτηρίζει, ακόμα υπερβολικές και αποτέλεσμα φόβου, που δεν δικαιολογείται, τις συζητήσεις για χρήση πισινών που εκ του σχεδιασμού τους, λειτουργούν με χλώριο, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι η υπερβολική χλωρίωση πρέπει να αποφεύγεται. Τονίζει δε πως η διαδικασία πρέπει να γίνεται αργά το βράδυ και πριν κάνουν χρήση του χώρου οι λουόμενοι ώστε το χλώριο να έχει εξατμιστεί.

Αποστάσεις και στις παραλίες

Η κ. Τζωράκη σημειώνει, από την πλευρά της ότι οι αποστάσεις θα πρέπει να τηρηθούν ακόμη και στην παραλία.

«Αυτό που έχει παρατηρηθεί μέχρι τώρα, τουλάχιστον στις μεγάλες οργανωμένες παραλίες, είναι πως για κάθε λουόμενο στη χώρα μας, την ώρα αιχμής, μπορεί να αντιστοιχούν ακόμη ενδεχομένως και δύο ή τέσσερα τ.μ.. Πρέπει να ξέρουμε πως για κάτω από 5 τ.μ ανά άτομο κάθε λουόμενος εκφράζει δυσαρέσκεια. Έχει έτσι παρατηρηθεί πως θα πρέπει να εξασφαλίζονται μίνιμουμ τα 5 τ.μ ανά λουόμενο στις παραλίες με βέλτιστη τιμή τα 8 τ.μ», εξηγεί, επισημαίνοντας πως για το φετινό καλοκαίρι θα είναι απαραίτητο να υπάρξουν αλλαγές.

Παράλληλα αναφέρει πως όταν τοποθετηθούν ομπρέλες, π.χ δύο για έναν χώρο στον οποίο βρίσκεται μια τετραμελής οικογένεια, θα πρέπει να εξασφαλιστεί τουλάχιστον μια περιοχή 20 τ.μ.

«Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τοποθετηθούν πιο προσεκτικά και ίσως σε μικρότερο αριθμό οι ομπρέλες σε κάποιες παραλίες», τονίζει, επισημαίνοντας πως «δεν μπορούμε πια να τοποθετούμε όπως πριν τις ομπρέλες με μεγάλο αριθμό από ξαπλώστρες συνωστισμένο στο μπροστινό τμήμα της παραλίας».

Σχετικά με το ενδεχόμενο τοποθέτησης ημίκλειστων κατασκευών από υλικά όπως πλεξιγκλάς, η κ. Τζωράκη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. «Είναι μια ιδέα που μπορεί να είναι ακόμη και επικίνδυνη καθώς η παραλία είναι χώρος παιχνιδιού π.χ. για τα νεαρά παιδιά που μπορεί έτσι και να χτυπήσουν».

Από την πλευρά της η κ. Ευστρατίου εξηγεί πως δεν υπάρχει θετικό υγειονομικό αποτύπωμα σε μια τέτοια κατασκευή. «Τούτα όλα τα σχέδια για περίεργες κατασκευές στην άμμο είναι υπερβολές και δεν έχουν καμία σχέση με τη δημόσια υγεία», σημειώνει.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share