Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024

Σπουδαία νέα από την Κίνα: Επιτυχημένες δοκιμές εμβολίου για τον κορωνοϊό

Τι αναφέρουν;

6 Μαΐου 2020 19:00
Σπουδαία νέα από την Κίνα: Επιτυχημένες δοκιμές εμβολίου για τον κορωνοϊό
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Σπουδαία νέα έρχονται από την Κίνα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, αφού επιστήμονες από την χώρα γνωστοποίησαν την επιτυχημένη δοκιμή υποψηφίου εμβολίου για τον φονικό ιό, που έγινε σε μαϊμούδες.

Το εμβόλιο, το οποίο προηγουμένως είχε δοκιμαστεί με ανάλογη επιτυχία σε ποντίκια και αρουραίους, οδήγησε στην ανάπτυξη αντισωμάτων που αδρανοποίησαν αρκετά διαφορετικά στελέχη του ιού, ενώ «βόμβες» έριξε νωρίτερα ο Υπουργός Υγείας της Βρετανίας, ο οποίος απάντησε στο τι πρέπει να γίνει, αν τελικά δεν καταφέρουμε ποτέ να φτιάξουμε εμβόλιο κατά του φονικού ιού στο μέλλον.

Οι ερευνητές της εταιρείας βιοτεχνολογίας Sinovac Biotech του Πεκίνου, της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, της Ακαδημίας Στρατιωτικών Ιατρικών Επιστημών και άλλων ινστιτούτων, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση, ανακοίνωσαν ότι, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των προκλινικών δοκιμών ασφάλειας και αποτελεσματικότητας σε μαϊμούδες μακάκους (που δεν είναι πίθηκοι, όπως συχνά αναφέρονται λανθασμένα), θα αρχίσουν οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου PiCoVacc σε ανθρώπους, αργότερα εντός του έτους.

Οι Κινέζοι επιστήμονες απομόνωσαν στελέχη του κορωνοϊού από 11 ασθενείς που νοσηλεύθηκαν στην Κίνα, στην Ιταλία, στην Ελβετία, στη Βρετανία και στην Ισπανία. Ένα από αυτά τα στελέχη του ιού τελικά επιλέχθηκε, αδρανοποιήθηκε και αναπτύχθηκε σε μορφή εμβολίου.

Όταν δοκιμάστηκε αρχικά σε τρωκτικά, το PiCoVacc οδήγησε στην ανάπτυξη περίπου δεκαπλάσιων αντισωμάτων έναντι της προεξέχουσας πρωτεΐνης S του ιού (είναι αυτή που προσδένεται στα ανθρώπινα κύτταρα), σε σχέση με τα αντισώματα που αναπτύσσονται στο πλάσμα αίματος από αναρρώσαντες ασθενείς της Covid-19. Στα τρωκτικά που εμβολιάστηκαν με το PiCoVacc και ύστερα μολύνθηκαν σκοπίμως με τα άλλα δέκα στελέχη του κορωνοϊού μετά από τρεις εβδομάδες, το εμβόλιο εξουδετέρωσε όλα τα στελέχη.

Όταν στη συνέχεια εμβολιάστηκαν οι μακάκοι είτε με ενάμισι είτε με έξι μικρογραμμάρια του εμβολίου συνολικά τρεις φορές στη διάρκεια δύο εβδομάδων και αργότερα μολύνθηκαν από τον κορωονοϊό, τα ζώα που είχαν εμβολιαστεί με τη μεγάλη δόση, εμφάνισαν πλήρη προστασία χάρη στο εμβόλιο.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share