Τρίτη, 14 Μαΐου 2024

«Αν δεν φτιάξουμε εμβόλιο, τότε…» - «Βόμβες» από τον Υπουργό Υγείας της Βρετανίας για τον κορωνοϊό

Όλα όσα είπε

6 Μαΐου 2020 15:41
«Αν δεν φτιάξουμε εμβόλιο, τότε…» - «Βόμβες» από τον Υπουργό Υγείας της Βρετανίας για τον κορωνοϊό
Από Ραφαήλ Αλαγάς

«Βόμβες» για τον κορωνοϊό έριξε ο Υπουργός Υγείας της Βρετανίας, με τον Ματ Χάνκοκ να αναφέρει, ότι τίποτα δεν εγγυάται πως θα υπάρξει το εμβόλιο για τη θανατηφόρα ασθένεια, ενώ μίλησε για τη ζωή μαζί της, ενώ στο Νησί έχει προκληθεί σάλος που ο... Τσιόδρας τους αψήφησε την καραντίνα για να βρεθεί με την ερωμένη του.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο εκ των κορυφαίων στελεχών της Κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον, τόνισε παράλληλα, ότι ο ιός δημιουργήθηκε σε εργαστήριο της Ουχάν στην Κίνα, ενώ προανήγγειλε τη δημιουργία εφαρμογής, που θα βρίσκει το ποιος έχει προσβληθεί.

«Αν δεν μπορέσουμε να φτιάξουμε το εμβόλιο, τότε πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του, οπότε πρέπει να δούμε πώς θα κατεβάσουμε τα νούμερα κρουσμάτων και θανάτων, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία και ανιχνεύοντας τις επαφές», ανέφερε στο «Sky News», ελπίζοντας πως άτομα, τα οποία είναι πιο ευάλωτα, ίσως χρειαστούν περισσότερο καιρό, για να ανακτήσουν τις ελευθερίες τους.

Μπορεί, δε, σύντομα να υπάρξει χαλάρωση των μέτρων προστασίας, όπως επεσήμανε. «Αν καταφέρουμε να το πετύχουμε, θα πάρουμε κλινικές συμβουλές για το αν είναι ασφαλές για τους ανθρώπους να αγκαλιάζουν τα παιδιά τους ή οτιδήποτε άλλο», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το αν ο ιός είναι κατασκευασμένος, ο κύριος Χάνκοκ απαντά πως δεν υπάρχουν στοιχεία για αυτό, αλλά είναι ένα σενάριο που δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει. Ο ίδιος, όμως, υπερασπίστηκε επί της ουσίας τον Ντόναλντ Τραμπ, σχετικά με τους ισχυρισμούς που έχει για το ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι «ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε τα σχόλια του πολύ προσεκτικά. Δεν έχουμε καμία απόδειξη, οπότε δεν έχω δει κάτι που να δικαιώνει αυτό τον ισχυρισμό. Γνωρίζω, βέβαια, άτομα που το πιστεύουν».

Σωτήρης Τσιόδρας για το εμβόλιο: "Μέχρι το τέλος του έτους μπορεί να..."

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, μίλησε για το εμβόλιο του κορωνοϊού και πότε πιθανολογείται να βρεθεί.

Αφού ανακοίνωσε τα κρούσματα στην χώρα, αναφέρθηκε στις μελέτες για το εμβόλιο, που κινούνται αρχικά σε δύο στρατηγικές φάσεις. Στην πρώτη φάση γίνονται δοκιμές με πληθυσμό εθελοντών που παίρνουν διαφορετικές δόσεις του εμβολίου ώστε να βρεθεί η σωστή ποσότητά της, αλλά και οι όποιες παρενέργειες.

Μετά από αυτές τις δύο, ακολουθεί η τρίτη, κατά την οποία το εμβόλιο δοκιμάζεται σε μεγάλο αριθμό πολιτών. Τόνισε ότι αυτή την ώρα υπάρχει μία τεράστια προσπάθεια συνεννόησης και κοινών προσπαθειών για τον κοινό στόχο: την ανάπτυξη εμβολίου, που έχει εξελιχθεί σε μία «μη ανταγωνιστική προσπάθεια».

Αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή συζήτηση που έχει ξεκινήσει σχετικά με την παροχή του εμβολίου, όταν αυτό βρεθεί, σε ομάδες προτεραιότητας, σημειώνοντας πως ενδεχομένως έως το τέλος του έτους μπορεί να έχουν αναπτυχθεί μερικές δεκάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίου, τα οποία ενδέχεται να χορηγηθούν σε ευπαθείς ομάδες.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share