Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Σοκ με την πιθανότητα μόλυνσης Ευρωπαίων αθλητών από τον Οκτώβριο στην Ουχάν

Βρίσκονταν και Έλληνες εκεί

6 Μαΐου 2020 15:16
Κορωνοϊός: Σοκ με την πιθανότητα μόλυνσης Ευρωπαίων αθλητών από τον Οκτώβριο στην Ουχάν
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Σοκ προκαλεί η πιθανότητα να έχουν μολυνθεί Ευρωπαίοι αθλητές από κορωνοϊό τον Οκτώβριο, όταν και έγιναν οι Αγώνες Ενόπλων Δυνάμεων στην Ουχάν της Κίνας, την πόλη από την οποία ξεκίνησε ο φονικός ιός.

Οι Αγώνες, μάλιστα, είχαν ξεκινήσει στις 18 Οκτωβρίου, όταν και φυσικά δεν υπήρχε καμία αναφορά ή σκέψη, για το ότι μπορούσε να υπάρχει ένας νέος ιός. Ένα μήνα αργότερα, υπήρξε η ανίχνευσή του στην Ουχάν, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκεται ο πλανήτης σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, με τον ΠΟΥ να έχει κηρύξει πανδημία.

Μεταφερόμαστε μερικούς μήνες αργότερα και στις 25 Μαρτίου, όταν η Γαλλίδα παγκόσμια πρωταθλήτρια μοντέρνου πεντάθλου, Ελοντί Κλουβέλ, ανέφερε πως μπορεί να είχε μολυνθεί από τον φονικό ιό μαζί με το σύζυγό της. «Ο Βαλεντίν έχασε τρεις μέρες προπόνησης κι εγώ ήμουν άρρωστη. Είχα συμπτώματα, που δεν είχα άλλη φορά και δεν ξέραμε τι ήταν. Πολλοί αθλητές, δε, ήταν επίσης πολύ άρρωστοι. Μίλησα με ένα γιατρό στρατιωτικό, που μας είπε πως πολλοί από τους επισήμους μπορεί να είχαν κορωνοϊό», αναφέρει.

Κάπως έτσι, προκαλείται μια παγκόσμια ανησυχία για ύπαρξη του ιού από τον Οκτώβριο, με αποτέλεσμα να μεταφέρεται στην Ευρώπη πολύ πιο γρήγορα από όσο έχει επίσημα καταγραφεί, σε σύγκριση ακόμη και με τη μαρτυρία ασθενούς στη Γαλλία, που είχε κορωνοϊό από το Δεκέμβριο. Πολλά είναι και τα ερωτήματα που δημιουργούνται, φυσικά, για τη μετάδοση του ιού, καθώς σε εκείνους τους Αγώνες συμμετείχαν πάνω από 10.000 αθλητές, μεταξύ των οποίων και Έλληνες ασφαλώς, έχοντας επίσης βιώσει αντίστοιχα συμπτώματα, με αποτέλεσμα φυσικά να γίνεται αναγκαία η διερεύνηση του ζητήματος, μέσω τεστ αντισωμάτων.

Η Σουηδία, μεταξύ άλλων, είχε αρκετούς αθλητές άρρωστους, ενώ ο αντίστοιχος… Τσιόδρας της χώρας, Άντερς Τέγκνελ, τόνισε ότι δεν αποκλείεται, πράγματι, οι αθλητές να είχαν κορωνοϊό. Το ίδιο αναφέρει ο Λουξεμβούργιος κολυμβητής, Ζουλιέν Χενξ, μαζί με τους φίλους του, που ειδικά στο αεροπλάνο πέρασε αρκετά άσχημα, ενώ εντύπωση προκαλεί, σύμφωνα με το συμπατριώτη του, Μπομπ Μπερτέμ, το γεγονός ότι οι δρόμοι στο χωριό των αθλητών καθαρίζονταν δύο φορές την ημέρα.

Το τελευταίο, φυσικά, προκαλεί και το επόμενο ερώτημα για το αν οι Κινέζοι γνώριζαν κάτι, σχετικά με την ύπαρξη οποιουδήποτε νέου ιού. Και σε αυτό απαντά η κινεζική εφημερίδα «Global Times», η οποία μιλά για το σενάριο, που επίσης διαδίδεται για την νοσηλεία πέντε αθλητών με κορωνοϊό στην Ουχάν, λέγοντας προς έκπληξη πολλών, ότι τελικά είχαν νοσηλευτεί για ελονοσία, μια ασθένεια που σε προηγμένες χώρες δε συναντάται εύκολα.

Κάπως έτσι, βέβαια, δημιουργείται και η απορία για τις συνθήκες, υπό τις οποίες οι αθλητές των εν λόγω Αγώνων έπαιξαν στην Ουχάν, την ίδια ώρα που και ο Ντόναλντ Τραμπ και οι Ευρωπαίοι εντείνουν τις αμφιβολίες τους για τα στοιχεία, που δίνει το καθεστώς της Κίνας. Τα ερωτήματα, άλλωστε, όπως αναφέραμε, είναι πολλά και μοιάζει ο κορωνοϊός να κρύβει πολλά «σκοτεινά» μυστικά για τη γέννηση και την εξάπλωσή του.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share