Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Έτσι θα πάρετε γυαλιά και φακούς επαφής με τα νέα μέτρα

Αυτά είναι τα βήματα

5 Μαΐου 2020 08:21
Κορωνοϊός: Έτσι θα πάρετε γυαλιά και φακούς επαφής με τα νέα μέτρα
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Η νέα καθημερινότητα με την άρση των μέτρων έχει επηρεάσει, μεταξύ άλλων, και τα καταστήματα οπτικών, τα οποία άνοιξαν και οι πελάτες θα χρειαστεί, λόγω κορωνοϊού, να ακολουθήσουν διαφορετικά βήματα, ώστε να προμηθευτούν γυαλιά, φακούς επαφής ή οτιδήποτε σχετικό.

Η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών και Οπτομετρών εξέδωσε οδηγίες για τον τρόπο που θα λειτουργήσουν τα καταστήματα, τι θα επιτρέπεται και τι όχι, με στόχο την παρεμπόδιση της εξάπλωσης της πανδημίας. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, παράλληλα, αναφέρει το τι θα ισχύσει για τα επόμενα βήματα στις επιχειρήσεις.

Τα μέτρα που πρέπει να ακολουθηθούν είναι:

- Στον χώρο του καταστήματος εξυπηρετούνται ταυτόχρονα μόνο δύο άτομα, οι υπόλοιποι πελάτες περιμένουν την σειρά τους εκτός του καταστήματος

- Τηρείται υποχρεωτική απόσταση δύο μέτρων από τους παρευρισκόμενους και από τον πάγκο εξυπηρέτησης

- Οι πελάτες παρακαλούνται να μην δοκιμάζουν άσκοπα γυαλιά

«Η πρόληψη είναι σημαντική ευθύνη και σεβασμός», λέει η Ένωση. «Απολυμαίνουμε τους σκελετούς, μόλις φύγει ο πελάτης», αναφέρει ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Αμαρουσίου από τη δική του πλευρά στο Open, ενώ πρόσθεσε πως υπάρχουν ειδικές λάμπες, που εξουδετερώνουν τα μικρόβια.

Κορωνοϊός: Πρώτο δείγμα θετικό στην άρση των μέτρων - Πιθανότητες από πρόωρο άνοιγμα μέχρι… νέο lockdown

Το πρώτο δείγμα ήταν θετικό, αναφορικά με την τήρηση των νέων μέτρων από τους πολίτες στην πρώτη χθεσινή (4/5) αναγνωριστική, όπως θα μπορούσε να αποκαλέσει κανείς, μέρα μετά την αρχή της άρσης των μέτρων, με τα επόμενα βήματα να αναμένονται από την Κυβέρνηση για πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα.

Η ανταπόκριση ήταν, μάλιστα, τέτοια που η Κυβέρνηση εξετάζει, ίσως, κι ένα άνοιγμα ορισμένων κλάδων νωρίτερα από όσο υπολόγιζε, χωρίς όμως να σημαίνει πως θα βιαστεί. Απεναντίας, μάλιστα, αν τις επόμενες 15 ημέρες, που χαρακτήρισε ως κρίσιμες ο Σωτήρης Τσιόδρας στην τελευταία ενημέρωση, υπάρξει σημαντική αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού, διασωληνωμένων και νεκρών, μπορεί να υπάρξει επιστροφή σε κατάσταση lockdown.

Επιχειρήσεις, επαγγελματίες και πολίτες, πάντως, προσαρμόστηκαν στην νέα πραγματικότητα και τήρησαν στην συντριπτική πλειοψηφία τους, τους κανόνες κανόνων υγιεινής και ασφάλειας. Το ταμείο θα γίνει προς το τέλος της εβδομάδας και θα αποτυπωθεί στην πορεία των κρουσμάτων, αλλά στο Μέγαρο Μαξίμου βλέπουν ότι υπάρχουν περιθώρια για επιτάχυνση της απελευθέρωσης κοινωνικών και οικονομικών πτυχών της καθημερινότητας, κάτι για το οποίο μίλησε και ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ποιο το κριτήριο για την πρόωρη επιστροφή επιχειρήσεων

Η πορεία στην «γέφυρα ασφαλείας» που ξεκίνησε χθες θα αξιολογείται καθημερινά και ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα θα υπάρχουν βελτιώσεις ή ακόμα και ταχύτερη αποδέσμευση οικονομικών κλάδων. Οι κινήσεις θα γίνονται βήμα βήμα και με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, όπως διευκρινίζουν κυβερνητικά στελέχη.

Η επιτυχής αντιμετώπιση του υγειονομικού σκέλους της κρίσης του κορωνοϊού επιτρέπει στην κυβέρνηση να εστιάσει το επόμενο διάστημα στην στήριξη της οικονομίας και των κλάδων που έχουν πληγεί περισσότερο. Στόχος είναι η ενίσχυση των επιχειρήσεων με εργαλεία ρευστότητας που θα τις βοηθήσουν να σταθούν όρθιες και να μην υπάρξει κύμα λουκέτων στην αγορά τους επόμενους μήνες.

Η άλλη όψη του lockdown

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, είναι σημαντικό να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και να διαγιγνώσκονται έγκαιρα οι νέες περιπτώσεις της νόσου με τον αυξημένο εργαστηριακό έλεγχο και την άμεση παρέμβαση με την ιχνηλάτηση των επαφών από τα νέα περιστατικά, επεσήμανε χθες ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας δίνοντας το στίγμα για την επόμενη μέρα.

«Ακόμη δεν έχουμε όλες τις απαντήσεις θα συνεχίσουμε να επιτηρούμε καθημερινά την εικόνα της νόσου και αν χρειαστεί να παρεμβαίνουμε, θα παρεμβαίνουμε για να ελεγχθεί η επιδημία» πριν αυτή λάβει διαστάσεις, τόνισε ο Σ. Τσιόδρας.

Ερωτηθείς, δε, για το τι θα καθορίσει ένα νέο lockdown, είπε ότι αυτό θα είναι ο ενεργός παραγωγικός αριθμός R0 «που αυτή τη στιγμή είναι πολύ κάτω από 1», όπως εξήγησε και προσέθεσε ότι θα χρησιμοποιηθούν και άλλοι δείκτες στην πορεία για την εκτίμηση της επιδημίας, οι οποίοι σχετίζονται με τις αντοχές του συστήματος Υγείας.

Πάντως, μία αναζοπύρωση της πανδημίας είναι κάτι που θεωρείται πιθανό από την επιστημονική κοινότητα, αν και ο χρόνος ενός νέου κύματος προσδιορίζεται από τους περισσότερους το Φθινόπωρο.

Ο καθηγητής Νίκος Σύψας υπογράμμισε ότι είναι πιθανή η επανάκαμψη της πανδημίας. «Παρακολουθούμε την επιδημία κάθε μέρα και αν δούμε ότι κάτι δεν πάει καλά θα επαναλάβουμε τα μέτρα», είπε ο καθηγητής χτυπώντας έτσι «καμπανάκι» για αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων από τους πολίτες.

Διαρκής η επιδημιολογική επιτήρηση

Η ειδική ομάδα που έχει συσταθεί καθώς και το Παρατηρητήριο για την εξέλιξη της πανδημίας θα παρακολουθούν καθημερινά τις εξελίξεις με τα κρούσματα, τη μεταδοτικότητα αλλά και τον αριθμό των ασθενών που βρίσκονται στις ΜΕΘ.

Η προσοχή στις ευπαθείς ομάδες

Τόσο κυβέρνηση όσο και οι επιστήμονες θα συνεχίσουν να κάνουν συστάσεις και ελέγχους σε ευπαθείς ομάδες, όπως Ρομά, πρόσφυγες αλλά και σε ηλικιωμένους που μένουν σε γηροκομεία, ώστε να αποφευχθούν νέες εστίες του ιού που μπορεί να αποβούν μοιραίες για κάποιους συνανθρώπους μας.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share