Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Σωτήρης Τσιόδρας για το εμβόλιο: "Μέχρι το τέλος του έτους μπορεί να..."

Πότε πιθανολογείται;

4 Μαΐου 2020 19:10
Σωτήρης Τσιόδρας για το εμβόλιο:

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, μίλησε για το εμβόλιο του κορωνοϊού και πότε πιθανολογείται να βρεθεί.

Αφού ανακοίνωσε τα κρούσματα στην χώρα, αναφέρθηκε στις μελέτες για το εμβόλιο, που κινούνται αρχικά σε δύο στρατηγικές φάσεις. Στην πρώτη φάση γίνονται δοκιμές με πληθυσμό εθελοντών που παίρνουν διαφορετικές δόσεις του εμβολίου ώστε να βρεθεί η σωστή ποσότητά της, αλλά και οι όποιες παρενέργειες.

Μετά από αυτές τις δύο, ακολουθεί η τρίτη, κατά την οποία το εμβόλιο δοκιμάζεται σε μεγάλο αριθμό πολιτών. Τόνισε ότι αυτή την ώρα υπάρχει μία τεράστια προσπάθεια συνεννόησης και κοινών προσπαθειών για τον κοινό στόχο: την ανάπτυξη εμβολίου, που έχει εξελιχθεί σε μία «μη ανταγωνιστική προσπάθεια».

Αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή συζήτηση που έχει ξεκινήσει σχετικά με την παροχή του εμβολίου, όταν αυτό βρεθεί, σε ομάδες προτεραιότητας, σημειώνοντας πως ενδεχομένως έως το τέλος του έτους μπορεί να έχουν αναπτυχθεί μερικές δεκάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίου, τα οποία ενδέχεται να χορηγηθούν σε ευπαθείς ομάδες.

«Μπορεί να μη βρεθεί ποτέ το εμβόλιο του κορωνοϊού» - Σοκάρει η δήλωση κορυφαίου καθηγητή

Σοκάρει η δήλωση κορυφαίου καθηγητή, ο οποίος ανέφερε πως μπορεί να μην υπάρξει ποτέ εμβόλιο για τον κορωνοϊό, με αποτέλεσμα να ζούμε με αυτόν και να πρέπει να μάθουμε, ίσως, να το κάνουμε χρησιμοποιώντας θεραπείες. Την δική του αποκάλυψη, επίσης, έκανε και ο Νίκος Σύψας.

Ο Ντέιβιντ Ναμπάρο, καθηγητής του Imperial College, σε συνέντευξή του στο CNN συμπλήρωσε: «Mπορεί να βρεθούν φάρμακα, όμως αυτό δεν σημαίνει πως θα σταματήσει η επανεμφάνιση του ιού σε μορφή επιδημίας κάθε χρόνο. Κι ο αριθμός των θυμάτων θα μεγαλώνει. Το ενδεχόμενο να μην βρεθεί εμβόλιο δεν θεωρείται καθόλου απίθανο από τους επιστήμονες. Γιατί έχει συμβεί και στο παρελθόν. Πολλές φορές. Υπάρχουν κάποιοι ιοί για τους οποίους δεν έχουμε ακόμη εμβόλιο».

Ο ειδικός απεσταλμένος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τον Covid-19 τόνισε ότι: «Δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτοι ότι θα υπάρξει εμβόλιο ή εάν υπάρξει κατά πόσο θα περάσει όλα τα τεστ αποτελεσματικότητας και ασφάλειας».

Ενώ προσθέτει: «Είναι σημαντικό όλες οι κοινωνίες να βρεθούν σε μια κατάσταση κατά την οποία θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό ως διαρκή απειλή, και να είναι σε θέση να συνεχίσουν την κοινωνική δραστηριότητα με τον ιό να είναι παρών», επισημαίνει ο καθηγητής του Imperial College.

Ο συσχετισμός με τον HIV

Πίσω στο 1984, η τότε Αμερικανίδα υπουργός Υγείας, Μάργκαρετ Χέκλερ, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον ότι οι επιστήμονες εντόπισαν επιτυχώς τον ιό ο οποίος αργότερα έγινε γνωστός ως HIV.

Η Χέκλερ προέβλεψε ότι μέσα σε δυο χρόνια θα υπάρξει εμβόλιο έτοιμο προς δοκιμή. Αντί για το επίτευγμα, ο ισχυρισμός της Χέκλερ ακολουθήθηκε από την απώλεια σχεδόν μιας ολόκληρης γενιάς.

Η έρευνα δεν σταμάτησε τη δεκαετία του 80 χωρίς ωστόσο να έχει γίνει κάποιο break through. Πριν από 14 χρόνια, οι επιστήμονες έλεγαν πως βρισκόμαστε 10 χρόνια μακριά απ’ αυτή την εξέλιξη.

O Sars-Cov-2 σε σχέση με τον HIV δεν διαθέτει το δικό του επίπεδο ευελιξίας, κάνοντας τους ειδικούς γενικά πιο αισιόδοξους για την ανακάλυψη εμβολίου. Όμως, υπήρξαν άλλες ασθένειες που έχουν ταλαιπωρήσει τόσο τους επιστήμονες όσο και τον ανθρώπινο οργανισμό. Ένα επιτυχημένο εμβόλιο για τον δάγκειο πυρετό, ο οποίος πλήττει περίπου 400.000 ανθρώπους το χρόνο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ταλαιπώρησε τους γιατρούς για δεκαετίες.

Σε αντίθεση με ασθένειες όπως ο HIV και η ελονοσία, ο κορονοϊός δεν μεταλλάσσεται γρήγορα για το λόγο αυτό υπάρχει αισιοδοξία για την ανάπτυξη ενός εμβολίου μέσα σε λίγους μήνες. Και ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολύνσεων των ΗΠΑ, καθηγητής Άντονι Φάουτσι, πιστεύει ότι μπορεί αυτό να γίνει μέσα σε ένα χρόνο μέχρι 18 μήνες.

«Ποτέ δεν φτιάξαμε εμβόλιο μέσα σε ένα χρόνο ή 18 μήνες»

Στο ίδιο άρθρο του CNN ο καθηγητής Πήτερ Χότεζ, κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Τροπικής Ιατρικής στο Baylor College of Medicine του Χιούστον ανέφερε ότι: «Ποτέ δεν φτιάξαμε εμβόλιο μέσα σε ένα χρόνο ή 18 μήνες. Δεν σημαίνει πως είναι απίθανο, αλλά θα πρόκειται πραγματικά για ηρωικό επίτευγμα. Χρειαζόμαστε ένα πλάνο Α και ένα πλάνο Β».

Ήδη, για τη νόσο Covid- 19 πραγματοποιούνται δοκιμές σε ανθρώπους στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για εμβόλιο για τον κορονοϊό που κατασκευάστηκε από τον ιό ενός χιμπατζή, και επίσης στις ΗΠΑ, δοκιμάζεται ένα εμβόλιο που κατασκευάστηκε από την Moderna.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share