Παρασκευή, 05 Μαρτίου 2021

Άρση μέτρων: Αυτό είναι το σχέδιο για επαναλειτουργία της Δικαιοσύνης

Δείτε αναλυτικά!

4 Μαΐου 2020 18:44
Άρση μέτρων: Αυτό είναι το σχέδιο για επαναλειτουργία της Δικαιοσύνης
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Η επαναλειτουργία της Δικαιοσύνης ήταν το πρώτο συμβολικό μέτρο της Κυβέρνησης για επάνοδο στην κανονικότητα, ανοίγοντας υποθηκοφυλακεία και ειρηνοδικεία, και τώρα ο Υπουργός, Κώστας Τσιάρας, παρουσίασε ολόκληρο το πλάνο, για επάνοδο της κανονικότητας στον τομέα του, στο πλαίσιο της άρσης των μέτρων.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσιάρας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης έκανε ήδη από την περασμένη εβδομάδα το πρώτο βήμα για την επανεκκίνηση των δικαστικών εργασιών που τελούν σε αναστολή από τις 13 Μαρτίου 2020.

Ειδικότερα, έχει ήδη ξεκινήσει από τις 28 Απριλίου η λειτουργία όλων των υποθηκοφυλακείων έμμισθων και άμισθων, καθώς και των κτηματολογικών γραφείων σε όλη την επικράτεια.

Παράλληλα, όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, έχουν ήδη ξεκινήσει στα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία όλης της χώρας όλες οι δικαστικές εργασίες που συνδέονται με την ομαλή λειτουργεία των υποθηκοφυλακείων.

Αναλυτικά:

- Από τις 6 Μαΐου επανέρχεται η κανονικότητα στη διοικητική Δικαιοσύνη.

- Δυνατότητα ηλεκτρονικής δήλωσης από πλευράς δικηγόρων για τη μη παρουσία τους στο ακροατήριο

- Πλήρης αποκατάσταση της διοικητικής Δικαιοσύνης από την 01/06/2020

- Σε ό,τι αφορά την πολιτικη Δικαιοσύνη από 1η Ιουνίου ξεκινά κανονικά η εκδίκαση υποθέσεων ασφαλιστικών μέτρων

- Μετά τις 15/06/2020 η εκδίκαση του συνόλου των ποινικών δικαστικών υποθέσεων.

- Διεύρυνση του ωραρίου της Εθνικής Σχολής Δικαστών

- Δυνατότητα τηλε-παρακολούθησης των μαθημάτων της Εθνικής Σχολής Δικαστών

Χαμός: Ουρές στο υποθηκοφυλακείο Αθηνών - Μέτρα από την Αστυνομία και θερμομέτρηση των επισκεπτών

Χαμός επικρατεί έξω από το έμμισθο υποθηκοφυλακείο Αθηνών, το οποίο βρίσκεται στην οδό Αριστοτέλους, με τις υπηρεσίες να ανοίγουν, τους αστυνομικούς να κρατούν μέτρα και τον Ερυθρό Σταυρό να κάνει θερμομέτρηση στους επισκέπτες.

Οι πολίτες και οι δικηγόροι που συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο, μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις δεν τηρούσαν τις αποστάσεις ασφαλείας. Γνωστό, παράλληλα, έχει γίνει το ποιες υπηρεσίες θα λειτουργούν.

Για τον λόγο αυτό στην περιοχή έσπευσαν αστυνομικοί, αλλά και της δημοτικής αστυνομίας, οι οποίοι αρκούνται σε συστάσεις και υπενθυμίσεις για την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας.

Θερμομέτρηση στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας

Με θερμομέτρηση από ομάδες του Ερυθρού Σταυρού γίνεται από σήμερα η είσοδος σε υπηρεσίες του Πρωτοδικείου της Αθήνας, ενώ περιορισμένος και ο αριθμός των προσώπων που εισέρχονται στις δικαστικές αίθουσες. Σήμερα, πρώτη ημέρα επανέναρξης της λειτουργίας των συγκεκριμένων υπηρεσιών, η προσέλευση του κόσμου στις υπηρεσίες αυτές, ενώ αποχή από την άσκηση των καθηκόντων τους πραγματοποιούν οι δικηγόροι της Αθήνας καθώς και οι δικαστικοί υπάλληλοι στα Ειρηνοδικεία Αμαρουσίου, Αχαρνών, Ελευσίνας, Καλλιθέας, Κρωπίας, Ιλίου, Λαυρίου, Ν. Ιωνίας, Μαραθώνος, Μεγάρων, Περιστερίου και Χαλανδρίου. Δικηγόροι και δικαστικοί υπάλληλοι εκφράζουν δυσπιστία για τα μέτρα προστασίας που έχουν εξαγγελθεί στους χώρους των δικαστηρίων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Μάλιστα, σε συνάντηση που είχαν στο Πρωτοδικείο της Αθήνας ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Δημήτρης Βερβεσός, ο πρόεδρο της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος Γεώργιος Διαμάντης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Αθηνών Σωτήρης Τριπολιτσιώτης, αποφασίστηκε κλιμάκια δικηγόρων και δικαστικών υπαλλήλων να περιοδεύσουν σήμερα στους χώρους των Ειρηνοδικείων και Υποθηκοφυλακείων για να ελέγξουν την κατάσταση που επικρατεί ως προς την τήρηση των προβλεπόμενων από το νόμο μέτρων προστασίας.

Προβλήματα στα μέτρα που έχουν ληφθεί

Τόσο οι δικηγόροι όσο και οι δικαστικοί υπάλληλοι διαπιστώνουν «κενά» στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την σταδιακή επιστροφή στη δικαστηριακή καθημερινότητα. Τα προβλήματα εντοπίζονται, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους, κυρίως σε υποθηκοφυλακεία και περιφερειακά Ειρηνοδικεία και σχετίζονται με «παντελή έλλειψη φύλαξης από δημόσια (αστυνομική) δύναμη» στις εισόδους των δικαστηρίων. Μάλιστα μέχρι αργά χθες το απόγευμα, δικηγόροι και δικαστικοί υπάλληλοι ανέφεραν ότι δεν είχαν καμία ενημέρωση αναφορικά με την ύπαρξη αστυνομικών η ανδρών security στα δικαστήρια ώστε να τηρηθεί η οδηγία του ΕΟΔΥ για παρουσία εντός των χώρων ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. και της τήρησης απόστασης 1,5 μέτρου.

Από την πλευρά του, πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας σε συνέντευξή του, χθες, στην ΕΡΤ τόνισε ότι για την επαναλειτουργία των δικαστηρίων έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα που έχει συστήσει η αρμόδια εθνική επιτροπή. «Εφοδιάζουμε με υγειονομικό υλικό, τόσο τα υποθηκοφυλακεία, όσο και τα Πρωτοδικεία, όσο και τα Ειρηνοδικεία» είπε ο κ. Τσιάρας και προσέθεσε: «Φροντίζουμε να υπάρχει σεκιούριτι για να υπάρχει τάξη στα μεγάλα υποθηκοφυλακεία της χώρας και σε όσα άλλα μας ζητηθεί. Αλλά βεβαίως και στα Ειρηνοδικεία που και εκεί ξέρουμε πως υπάρχει συνωστισμός». Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν παρέλειψε να τονίσει την ατομική ευθύνη του καθενός για την τήρηση των μέτρων.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share