Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Νότια Αφρική: Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μετά τη χαλάρωση των μέτρων

Πονοκέφαλος!

4 Μαΐου 2020 11:12
Νότια Αφρική: Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μετά τη χαλάρωση των μέτρων
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι Aρχές της Νότιας Αφρικής ανακοίνωσαν χθες Κυριακή ότι εντόπισαν 447 νέα κρούσματα μόλυνσης κορωνοϊού το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, δύο ημέρες μετά τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού και πέντε εβδομάδες αφότου επέβαλαν lockdown.

Ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού από τις 5 Μαρτίου

Συνολικά, ως χθες είχαν επιβεβαιωθεί στη Νότια Αφρική 6.783 κρούσματα μόλυνσης και ο αριθμός αυξάνεται εξήγησε ο υπουργός Υγείας Ζουέλι Εμκίζε. Τα 447 κρούσματα είναι ο υψηλότερος αριθμός ο οποίος έχει καταγραφεί από την 5η Μαρτίου, όταν επιβεβαιωνόταν η πρώτη περίπτωση μόλυνσης στη χώρα.

«Με λύπη μας, ανακοινώνουμε άλλους οκτώ θανάτους που συνδέονται με την COVID-19», εκ των οποίων «δύο στην επαρχία του Δυτικού Ακρωτηρίου, τέσσερις σε αυτή του Ανατολικού Ακρωτηρίου και δύο στην Χατέν», ενημέρωσε ο Εμκίζε. Το σύνολο των ανθρώπων που έχουν υποκύψει στην ασθένεια ανήλθε έτσι σε 131, διευκρίνισε ο υπουργός.

Γίνονται 15.061 τεστ κορωνοϊού το 24ωρο

Συνεχίζεται η εκστρατεία του υπουργείου για τη διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ σε μαζική κλίμακα, με 15.061 εξετάσεις σε ένα εικοσιτετράωρο και 245.747 συνολικά μέχρι χθες, είπε ο Εμκίζε. Η κυβέρνηση χαλάρωσε κάποια από τα μέτρα που επέβαλε την περασμένη εβδομάδα, επιτρέποντας σε περίπου 1,5 εκατ. εργαζόμενους να γυρίσουν στη δουλειά.

Αποκάλυψη του καθηγητή Νίκου Σύψα για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Την πεποίθηση ότι το καλοκαίρι θα είναι διαθέσιμο και το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού εξέφρασε ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας. Ενώ, μια «βόμβα» πέταξε και ο Άδωνις Γεωργιάδης για τα καταστήματα εστίασης.

«Το καλοκαίρι πιστεύω θα έχουμε και το φάρμακο» δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σύψας επισημαίνοντας πως «Ασθενείς που είναι στο νοσοκομείο θα πάρουν το φάρμακο ενδοφλέβια για 10 ημέρες και φαίνεται ότι αυτή η θεραπεία επιταχύνει την ανάρρωση του ασθενούς δηλαδή μένει στο νοσοκομείο πολύ λιγότερες μέρες αν δεν έπαιρνε το φάρμακο». Το ίδιο αισιόδοξος εμφανίστηκε και για την ανακάλυψη του εμβολίου, σημειώνοντας πως «πιστεύω ότι θα το έχουμε σε ένα χρόνο».

«Ακόμα και το καλοκαίρι ο κορωνοϊός θα είναι μαζί μας και θα υπάρχουν κρούσματα σποραδικά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όπου έχουμε κρούσματα π.χ ξενοδοχεία ή δομές κλπ θα τα κλείνουμε» διευκρίνισε ο καθηγητής αναφορικά για το τι πρέπει να αναμένουμε το καλοκαίρι.

Πρόσθεσε δε, πως «Τα μέτρα όμως θα είναι πιο στοχευμένα γιατί θα έχουμε περισσότερα τεστ και έτσι θα μπορούμε να κάνουμε νωρίτερα διάγνωση και ιχνηλάτηση και να απομονώνουμε ένα κομμάτι που ίσως να είναι επικίνδυνο και να αφήνουμε την υπόλοιπη δομή να λειτουργεί».

Για τη χρήση μάσκας ο Νίκος Σύψας διευκρίνισε πως «Όταν παραβιάζεται ο κανόνας των 2 μέτρων τότε φοράμε μάσκα» ενώ σε ό,τι αφορά στα τεστ υπογράμμισε πως «Η Ελλάδα πλέον μπορεί να κάνει έως και 40.000 τεστ την βδομάδα, επομένως θα γίνεται το τεστ οπουδήποτε, ακόμα και στο νησί».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share